Svage fanger ydmyges og spyttes på

16x9
R Foto:

Tv2.dk har talt med tidl. fange Roland Møller, hvis beretninger har lagt grund til ny film

Det er det rene ferieophold at sidde i de danske fængsler. Der er fjernsyn, madhold og hygge. Sådan har kritikken ofte raset mod det "bløde" danske fængselssystem. Den nye danske spillefilm 'R' viser dog en helt anden virkelighed. En virkelighed, hvor man som indsat i bunden af hierarkiet tortureres, ydmyges og undertrykkes af sine medfanger.

Filmen er overvejende baseret på den tidligere indsatte Roland Møllers beretninger fra Horsens Statsfængsel. Han har været inde at afsone ti gange, og han skriver gerne under på, at de lukkede danske fængsler absolut ikke er feriekolonier.

"Selvfølgelig er det ikke hyggeligt at sidde i fængsel. Der kan være gode dage, men det afhænger af topdoggen (Den øverste i hierarkiet, red.). Hvis han har en god dag, så kan det da være tåleligt. Men hvis han har en dårlig dag, så gælder det bare om at holde kæft og kigge ned i jorden," siger Roland Møller til tv2.dk.

Smadr eller bliv smadret
Roland Møller spiller selv en fange med højere status i filmen, selv om han reelt var nederst i hierarkiet, da han blev sat ind i Horsens Statsfængsel. I filmen får hovedpersonen ved ankomst tidligt stjålet sin madras, så han må sove på en spånplade. De billeder han har med af sin kæreste overtegnes med perversiteter, og han må finde sig i at blive ydmyget og trampet på dag ind og dag ud.

Da Ronald Møller selv blev sat i Horsens Statsfængsel, blev han mødt af en flok på 15-20 rockere. De ville gerne straffe ham for at have været oppe at slås med en af deres rockerbrødre i byen i Odense.

"Jeg fik valget: Enten smadrer du en herinde for os, ellers smadrer vi dig," siger han.

Ronald Møller valgte at skåne sin egen krop og smadre en af rockernes fjender. På den måde steg han hurtigt i hierarkiet.

"Man kan vise topdoggen, at man er klar til at arbejde for ham. Så kan man komme ind i varmen," siger Ronald Møller. I filmen finder hovedpersonen Rune på en måde at smugle hash på internt i fængslet. En metode, som også er taget fra det virkelig liv. I filmen hjælper det Rune til en celle med en bedre udsigt.

Kriminalforsorgen ikke enige
I Kriminalforsorgen er man ikke helt enige i filmens fremstilling af forholdene i de lukkede fængsler. Tv2.dk var til stede under en særvisning for Kriminalforsorgen, og flere ansatte brokkede sig efterfølgende over fremstillingen. Andre fra Kriminalforsorgen satte dog pris på filmen som et indspark i debatten.

Chefen for Københavns Fængsler Peter Vesterheden benægter ikke, at filmen er realistisk, men han påpeger at rækken af begivenheder er stærkt komprimeret.

"Det virker selvfølgelig stærkt, når man tager en række negative hændelser og komprimerer dem, som det er gjort i den her film, ligesom andre mere positive elementer klinisk er skåret fra," siger Peter Vesterheden.

Han lægger dog ikke skjul på, at filmen overvejende viser et sandfærdigt billede af forholdene i de lukkede fængsler:

"Det er en løbende udfordring for os, at de stærke styrer de svage. I det tilfælde som beskrives i filmen, ville vi nok have fået flyttet hovedpersonen ret hurtigt," siger Peter Vesterheden.

Chokeret over virkeligheden
Filmens ene instruktør, Tobias Lindholm, understreger, at filmen ikke er et angreb på nogen som helst.

"Vi har i vores research talt med både svage og stærke fanger, og vi blev chokerede over, hvad vi hørte. Derfor har det været vores erklærede mål at afbillede virkeligheden så realistisk som muligt. Vi har ikke behøvet at blæse virkeligheden op," fortæller han til tv2.dk.

"Vi har også vist filmen for fanger og personale i Statsfængslet Midtjylland, og her fik vi udelukkende positive tilkendegivelser. Så vi er overhovedet ikke i tvivl om, at filmen viser et realistisk billede," siger Tobias Lindholm.

Pas på morgenkaffen
Og manden, der selv har stået midt i suppedasen er heller ikke i tvivl:

"Der er ikke noget i den film, der ikke er sket i virkeligheden, og det sker lige nu," siger Roland Møller.

Tv2.dk sætter i anledning af filmen fokus på forholdene i de danske fængsler med udgangspunkt i Roland Møllers erfaringer. Læs blandt andet om det allerværste våben, som de stærke fanger bruger mod hinanden og mod de svagere fanger; 'morgenkaffen'.

Filmen har premiere i morgen i hele Danmark.