Sådan gør du, hvis dit barn lyver og stjæler

Hvad gør man, hvis ens barn tager ting med hjem fra børnehaven eller venindens værelse - og bagefter lyver om, hvor tingene kommer fra?

En desperat mor har skrevet et brev til Lola - hun ved ikke, hvordan hun skal håndtere, at datteren propper ting i lommerne (du kan læse brevet i boksen til højre). Familievejleder Lola Jensen giver hende følgende gode råd:

1. Dit barn stjæler ikke bevidst. Først når børn er 12 år, kan man begynde at tale om, at de er beregnende eller lyver og stjæler bevidst. Der er helt sikkert en historie bag det legetøj, der røg i lommen i børnehaven eller i SFO'en - måske har hun gjort det, fordi hun skal præstere noget i venindeflokken, og så handler det i virkeligheden om, at hun har det lidt hårdt.

2. Tjek lommerne derhjemme. Ikke i børnehaven eller på skolen. Og sørg for at gøre det helt tilfældigt, f.eks. når barnet skal i seng om aftenen. Falder der noget ud af lommerne, så sig: 'Hovsa, det er da børnehavens bil, den må vi huske at aflevere tilbage imorgen.' Og lad så være med at gøre mere ud af det.

3. Glem løgnen og alt det negative. Hvis dit barn fortæller en historie, som du tydeligt kan regne ud er uden hold i virkeligheden, så skal du tage det stille og roligt og spørge forsigtigt ind til historien - hvorfor landede der en helikopter på legepladsen i dag? Sikke da en tosset dag, I har haft i børnehaven pga. den helikopter, hvad sagde de voksne så? Osv. osv. Når du spørger ind til det og møder barnet der, hvor det er, så vil du opdage, at historien dækker over noget helt andet, som barnet ikke kan udtrykke.

4. Straf aldrig dit barn med stuearrest, fordi det har fortalt en løgnhistorie eller stoppet noget i lommerne. Det vil slet ikke kunne forstå sammenhængen og vil kun komme til at sidde på værelset og føle sig forkert og alene.

5. Vær en god rollemodel. Finder du en mønt på parkeringspladsen foran børnehaven eller skolen, så gå sammen med dit barn ind på kontoret og aflever den. Så viser du dit barn, hvad der er dit og mit. Hvis du sørger for at gå foran med et godt eksempel, så vil dit barn helt automatisk lære, hvordan man opfører sig.

-