Historiker afliver sejlivet myte

16x9

Historiker renser eks_udenrigsminister Per Hækkerup for oliemyte

Ved hjælp af 40 år gamle dokumenter fra det norske og danske udenrigsmini­sterium afliver historiker Cecillie Wallengren i Berlingske Tidende histo­rien om, hvordan Norge fik rettighe­derne af Danmark til dele af den olie, der i dag forgylder landet.

Ifølge hendes research er det usandt at daværende udenrigsminister Per Hæk­kerup (S), far til Hans Hækkerup, over­lod olierettigheder til nordmændene i en whiskey-brandert. Dokumenterne vi­ser, at Per Hækkerup handlede på et fuldt mandat fra Folketinget og stats­ministeren, skriver avisen.

Dermed konkluderer Cecillie Wallengren, at Per Hækkerup ikke gik videre end sine beføjelser i en spiritusrus under de hårde forhandlinger i 1963 om undergrunden i Nordsøen.

Historikeren Bo Lidegaard giver sin kollega ret i, at den daværende udenrigsminister er blevet uretmæssigt dømt af sin eftertid.

""Myter kan være meget sejlivede. Vi vil ikke undvære de gode historier, selv om de bliver dementeret igen og igen", siger Bo Lidegaard, der selv berører emnet i sin bog om statsminister Jens Otto Kragh (S).