Festivalrotter og stjerneskud

16x9

Skambankt har været gæster i 10 år. Nu skal de optræde på Roskilde

Den norske kvartet Skambankt lukker i nat festivalens næststørste scene Arena.

Punkrocerne har i et årti været fast inventar på Roskilde som helt almindelige festivalgængere, og derfor har de også i år valgt at bo blandt festivalens øvrige gæster, i stedet for at indlogere sig på et hotel.

"Vi er jo i bund og grund festival­freaks og vil meget nødigt gå glip af hyggen ved at campere. Det er en vigtig del af det at være på festival", siger basist Don Fist, der sidder og køler med en dåseøl i lejren. Her sidder også Hans Pfanzer, der spiller guitar i Skambankt.

Forsanger Ted Winthers og Tom Skalle er ikke tilstede. Winthers, hvis borgerlige navn er Terje Vinterstø, spiller i dag i Frankrig med sit andet band Kaizers Orchestra. Han lander først i Roskilde i løbet af aftenen.

Tabte landskamp til Danmark
Skambankt er endnu ikke så store i Danmark, at de er blevet genkendt i deres lejr - og det passer dem fint.

"Vi er her for at feste som helt almindelige mennesker. Men vi blev da genkendt i aftes, da vi tabte til Danmark i en bordfodbold-landskamp", griner Don Fist.

Skambankt har vanen tro brugt en stor del af tiden på festivalen foran de forskellige scener.

"Vi var til Velvet Revovlver, og det var virkelig skidt. De var jo hamrende fulde. Det var pinligt. Sonic Youth var til gengæld helt fantastiske. Det var fedt at se, hvordan de stadig kan trykke den af", siger Hans Pfanzer.

I går var de som stort set alle andre på dyrskuepladsen til Black Sabbath-koncert for at opleve den rablende, levende legende Ozzy Osbourne. Og i aften er det så deres egen tur til at trykke den af.

"Det bliver helt vildt. Vi har igennem årene stået foran scenerne og drømt om at få lov til at spille her. Det sker nu og vi er sindssygt spændte. Men man prøver ikke at tænke for meget over det, så bliver man bare for nervøs. Så vi glæder os bare til at give den hele armen", siger Don Fist, og runder af:

"Koncerten i aften er helt klart det største, vi endnu har oplevet som band. Det er det ultimative for Skambankt at spille på Roskilde".