Smagstest afslører neanderthal-dna

16x9

Smagstest viser, at nu-tidsmennesker har fælles dna med neanderthalere

Almindelige nutidsmennesker har det gen til fælles med neanderthalerne, som gør os i stand til at smage det bitre stof PTC som findes i broccoli og bønnespirer.

I dag kan hvert fjerde menneske slet ikke smage PTC, fordi vi med tiden har udviklet os, så kroppen slukker for evnen til at smage det bitre stof.

Det viser genetiske analyser af 48.000 år gamle knogler fra neanderthal-menne­sker, der er blevet foretaget på uni­versitetet i Barcelona.

Forskningsresultaterne, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Bilogy Letters, påviser, at nogle neanderthalere kunne smage PTC mens andre ikke kunne - det samme som er tilfældet hos nutidsmennesker.

Evnen stammer fra en fjern forfader
Ifølge forskningsleder Carles Lalueza-Fox er det genet TAS2R38 som afgør, om man kan smage det bitre stof - og det gen er fundet i en af neanderthalernes knogler.

Neanderthalerens gener bar imidlertid også den egenskab, der kan blokere for smagen af det bitre stof.

Det betyder, at der også fandtes også neanderthalere som ikke kunne smage stoffet.

Ifølge Carles Lalueza-Fox påviser det, at genet TAS2R38 stammer fra en endnu ældre menneskeart som er forfader til både nutidsmennesket og neanderthaleren.

Tilsyneladende har genet hjulpet mennesket til at holde sig fra at spise giftige planter der smager bittert - men på et eller andet tidspunkt er vi begyndt at blokere for evnen til at smage det bitre stof - sandsynligvis fordi det var en større fordel end en ulempe at spise planter som broccoli og bønnespirer.