Danskere bestikker på arbejdet

16x9

Rejser og vin bliver brugt som bestikkelse på arbejdspladser

Danmark kåres hvert år som verdens mindst korrupte land, men en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 viser nu, at brug af bestikkelsesgaver og misbrug af stillinger er langt mere udbredt på både offentlige og private arbejdspladser end hidtil antaget.

Ifølge undersøgelsen har hver ottende dansker oplevet bestikkelse på arbejdspladsen.

Formanden for anti­korruptions­organisation Transparency Inter­na­tionals danske afdeling, Poul Riiskjær Mogensen, finder det er alarmerende.

"Undersøgelsen viser, at misbrug af stillinger og nepotisme finder sted i Danmark, og det er højere omfang end offentligheden vil være ved. Det er i den grad et problem for både samfundet og virksomhederne," siger Poul Riiskjær Mogensen.

Vin og rejser som gaver
Selv om undersøgelsen viser, at bestikkelse oftest består af mindre værdigenstande som vin, chokolade og restaurantbesøg, kommer mere bekostelige gaver som rejser og pengebeløb også på bordet. Ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, Jens Madsen, er der ingen nedre grænse for bestikkelse og korruption.

"Hvis der er en forventning om en modydelse, gør det ingen forskel, om man får lavet sit badeværelse eller får en flaske vin. Der er ingen minimumgrænse, og det gælder både for de privatansatte og for offentligt ansatte," siger Jens Madsen.

Når misbrug og bestikkelsesgaver ikke kommer op til overfladen på mange arbejdspladser, skyldes det måske, at danskerne ikke har særlig meget lyst til at fortælle åbent om en kollegas misbrug.

I undersøgelsen svarer kun hver tredje dansker, at han eller hun ville gå til chefen, hvis de oplevede korruption på arbejdspladsen. Blot fire procent ville gå til politiet.