Camilla Broe løsladt fra fængsel

16x9

Den 42_årige udleverings-truede dansker Camilla Broe løsladt fra fængsel

Den 42-årige Camilla Broe løslades af Østre Landsret.

"Vi er utroligt glade for afgørelsen. Hun skal deponere sit pas, men har ingen intentioner om at flygte. Vi ser nu frem til at sagen forhåbentligt bliver rejst i højesteret", siger Camilla Broes forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen.

Camilla Broe blev sent torsdag vare­tægtsfængslet, efter at Østre Landsret tidligere på dagen havde besluttet, at den 42-årige kvinde kunne udleveres til staten Florida i USA.

I USA vil den lokale statsadvokat have hende dømt for narkohandel og indsmug­ling af 106.000 ecstasypiller, Camilla Broe flyttede til Danmark i 2001, men havde boet i USA, siden hun var 16 år.

Udleveres efter terrorparagraf
Den 28. maj 2008 traf daværende justitsminister Lene Espersen beslutning om, at hun kunne udleveres til retsforfølgelse i USA. Dermed vil hun være den første dansker, der bliver udleveret til et land uden for EU. Det er muligt efter terrorparagraffen blev vedtaget i 2002.

Camilla Broe blev anholdt den 5. december 2007 efter en begæring fra de amerikanske myndigheder. Ni måneder efter blev hun løsladt, da Lyngby Byret ikke fandt, at der var grundlag for at udlevere hende til USA. Dommer Stig Kaas sagde i sin begrundelse den 28. august sidste år, at sagen i USA kunne være forældet, at der manglede dokumenter fra USA, og at der var humanitære hensyn, der talte imod en udlevering. Camilla Broe bor her i Danmark med sin 10-årige datter, som hun er enlig mor for.

Kendte til smugleriet
Camilla Broe har indrømmet kendskab til narkosmugling, at hun var til stede under planlægning Hun har indrømmet at have købt tøj, hvor narkoen blev gemt, men fastholder hun blev tvunget til det at sin daværende kæreste og derfor er uden skyld. Hendes daværende kæreste i USA er en af bagmændene i en sag, hvor der har været i alt 30 personer tiltalt i USA, 26 har erkendt sig skyldige og er dømte, en person fik sagen afvist og tre personer er eftersøgte, en af dem er Camilla Broe.

I USA er hun sigtet for tre forhold. For i perioden januar 1995-2000 at indbringe stof til USA, for hvidvaskning af narkopenge og for at have besiddet og viderebragt stoffer.

Justitsministeriet har betinget, at hvis hun udleveres til USA, skal hun overføres til Danmark senest et halvt år efter, hun har fået sin dom. Men ifølge hendes forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen kan der gå meget længere tid, før hun kan overføres til Danmark. Han forsøger nu at få rejst sagen i Højesteret.

Procesbevillingsnævnet skal formodentlig behandle, hvorvidt sagen kan rejses i højesteret på det næste møde den 24. juli.