Nekrolog: Førstedamen er død, 83 år

Nekrolog: Den folkekære skue-spillerinde Helle Virkner sov ind i sit hjem omgivet af sine nærmeste

Skuespilleren Helle Virkner er død, 83 år gammel. Hun sov ind derhjemme på Strandparksvej i Charlottenlund omgivet af sin datter Astrid Helene, bedre kendt som Søsser, sønnen Jens Christian og sine nærmeste venner.

Helle Virkner var en af de mest folkekære skuespillere i Danmark gennem 60 år. Hun var med i mange film og også i "Olsen Banden", og tv-serierne "Matador" og "Huset på Christianshavn".

Hun var gift tre gange, blandt andet med skuespillerkollegaen Ebbe Rode og den socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag.

I videoen her fortæller Helle Virkner om sine mange roller til TV 2|NYHEDERNE's Vagn Simmonsen i anledning af hendes 70 års fødselsdag i 1995.

Førstedame og modtager af Æres-Bodil
Helle Virkner arbejdede som skuespiller både med teater, film, revy og fjernsyn. Hun var aktiv i politik som socialdemokratisk kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg. Og hun har udført repræsentative opgaver ved sin mands side som statsministerens hustru.

Sin vel nok mest populære filmrolle havde Helle Virkner i "Poeten og Lillemor". Men hun havde i øvrigt mange store roller i danske film, som hun spillede med i, fra hun var 18 år.

"Kispus", "Tante Tut fra Paris", "Støv på hjernen", " Den kære familie", der indbragte hende en Bodil, "Døden kommer til middag", "Landmandsliv" og "Tjærehandleren" er blot nogle af de film, hun var med i. Hun brillerede som den spiritistiske fru Mogensen i Lars von Triers "Riget" og havde i år 2000 en minirolle i "Blinkende lygter".

I 2007 modtog en stærkt bevæget Helle Virkner en Æres-Bodil som aftenens højdepunkt ved den årlige uddeling af Bodil-statuetterne.

Ude af teaterverdenen i ni år
I ni år var Helle Virkner borte fra teaterarbejdet, da hun i 1959 som feteret skuespiller gik ind i et nyt rollefag ved sit bryllup med den daværende socialdemokratiske udenrigsminister, Jens Otto Krag, der senere blev statsminister.

Hun havde tidligere været gift med kollegerne William Rosenberg og Ebbe Rode.

Hun havde tænkt sig, at hun uden videre kunne fortsætte sin professionelle karriere. Men det viste sig hurtigt, at de repræsentative pligter som statsministerfrue ikke levnede tid til teaterarbejde om aftenen og filmoptagelser om morgenen.

Hun ofrede teatret og stillingen som direktør for Alléscenen, som hun delte med Frits Helmuth, men beholdt dog det periodiske filmarbejde.

Om dette afgørende vendepunkt, dets forudsætninger og følger skrev hun i bogen "Scenen skifter".

Statsminister som "luder" gik verden rundt
Overraskende skiftede hun scene igen til Cirkusrevyen på Dyrehavsbakken i 1972, året før ægteskabet med J.O. Krag blev opløst. Sommeren efter var hun i Tivolirevyen.

I Cirkusrevyen agerede hun som en nyhavns-luder, og at en statsministerfrue kunne tillade sig det, blev til en historie, som med et bramfrit scenebillede gik sin sejrsgang over det meste af kloden.

Som skuespiller nåede Helle Virkner sit største publikum i de to populære tv-serier "Huset på Christianshavn" og "Matador", der begge strakte sig over flere år i 1970'erne og begyndelsen af 80'erne.

Gik ind i politik
I 1974 blev Helle Virkner første gang valgt til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

I 1980 blev hun samtidig opstillet som folketingskandidat.

Ved kommunalvalget i 1981 fik Helle Virkner sit politiske knæk som borgmesterkandidat for socialdemokraterne på Frederiksberg.

Året efter trådte hun ud af kommunalbestyrelsen og blev meddirektør for ABC-teatret.

I årene 1989-93 stod hun alene i spidsen for teatrets daglige ledelse.

Ud over "Scenen skifter" skrev Helle Virkner erindringsbøgerne "Hils fra mig og kongen" og "Billeder fra mit liv", der udkom i 1994 og 1996.

Helle Virkninger modtog Clara Pontoppidans Fødselsdagslegat i 1993, og 11 år senere hædrede Danmarks Film Akademi hende med en Æres-Robert for en lang og flot karriere.

Helle Virkner fra forestillingen ABCDecameron på scenen som lille dreng i matrostøj i stykket "Komplekser" fra 1951.

Helle Virkner spillede sammen med Jarl Kulle i filmen "Den kære familie" fra 1962. Året efter modtog de begge en Bodil for bedste hovedroller.

Helle Virkner medvirkede i tre Olsen Banden-film. Her et klip fra Olsen Banden i Jylland fra 1971.