Mysteriet om Van Goghs øre er løst

16x9

Van Gogh fik hug-get sit øre af at kol-le-ga-en og for-bil-le-det Gauguin

Vincent Van Goghs (1853-1890) historiske eftermæle er af en meget blandet karakter.

Ud over, at han var en genial kunstner med en massiv produktion, var han muligvis også maniodepressiv og psykotisk og ikke mindst er han blevet beskyldt for at skære sit eget øre af.

Men nu viser nye studier, at Van Gogh muligvis har opdigtet historien for at dække over sin ven og kollega Paul Gauguin (1848-1903), som i virkeligheden skar øret af Van Gogh under et skænderi - og endda med et sværd.

Indgik tavshedspligt med hinanden
Tyske kunsthistorikere påstår, at den sande version af begivenhederne aldrig er kommet frem, fordi de to kunstner-koryfæer indgik en slagt tavshedspagt med hinanden: Gauguin for at undgå retsforfølgelse og Van Gogh for at bevare et venskab med Gauguin, som han var håbløst forblændet af.

De to historikere har nu skrevet en bog om hele miseren. Hidtil har den fremherskende version lydt på, at Van Gogh næsten blødte til døde, da han i et øjebliks vanvid forsøgte at skære øret af sig selv.

Smed våbenet i Rhone-floden
Herefter skulle han have pakket det ind i et klæde og givet det til en prostitueret på et nærliggende bordel.

Men ifølge den nye bog lyder versionen således:

Gauguin, der var en fremragende fægter, var på besøg hos Van Gogh i Arles i det sydvestlige Frankrig. De to var blevet uvenner, og Van Gogh havde kastet et glas efter Gauguin. Det får Gauguin til at forlade huset i vrede med en sorgfuld Van Gogh i hælene.

Deres skænderi intensiveredes, da de nærmede sig et lokalt bordel, og det var her Gauguin - enten i selvforsvar eller i vrede - huggede øret af Van Gogh med sin kårde.

Han smed herefter sit våben i floden Rhone - van Gogh gav øret til en prostitueret og gik hjem, hvor han blev fundet dagen efter af politiet.

Det skal nævnes, at andre Van Gogh-eksperter er uenige i de tyske historikeres teori.

Paul Gauguin var på et tidspunkt dansk gift med Mette Gad, og han boede i Danmark i 1884-85.