Her slutter finanskrisen

16x9
Børsmæglere Sao Paulo Foto:

Økonomer og andre eksperter står i kø for at forudsige den økonomiske fremtid og ikke mindst hvornår det finansielle uvejr driver over.

Seneste i rækken af spåmænd er Institut for Fremtidsforskning, der har lavet en form for helgardering. Forskerne har nemlig givet sig selv fire chancer for at vinde i gættekonkurrencen.

I en ny rapport "Muligheder i krisen" opstiller projektleder Jeffrey Saunders og hans medforfattere fire "scenarier" for afslutningen af den nuværende lavkonjunktur. Ifølge Saunders kan ingen nemlig sige noget med sikkerhed om, hvornår nedturen vender.

"Derfor er det også nonsens, når ekspert på ekspert forsøger sig med bud på krisens afslutning eller på at forudsige, hvornår bolignedturen vender. Ingen ved det, for fremtiden findes ikke. Vi kan allerhøjest give begrundede billeder på mulige fremtider - altså scenarier," siger Saunders ifølge epn.dk.

Her er fremtidsforskernes fire scenarier:

  • "A serious hangover": De mange økonomiske hjælpepakker vil skubbe gang i økonomien igen. Vendingen kommer allerede i slutningen af 2009.
  • "A new world order": Nedturen er kraftig, men slutter i begyndelsen af 2010. Vesten går en vanskelig tid i møde, mens de asiatiske økonomier blomstrer op.
  • "Global capitalism's checkmate": Finanskrisen slutter først i 2012, og selv herefter er de positive udsigter begrænsede. Den globale økonomi oplever ingen eller ringe vækst i flere år.
  • "Sustainable new growth": Verdensøkonomienrammer en dyb, langvarig recession, der dog skaber grundlag for stærk økonomisk fremgang fra 2012.