Årets pressefoto skildrer håb

16x9

Årets bedste presse­fotos er blevet kåret - se vinder­billederne her

De plejer at bevæge sig bag kameraet og ubemærket fange øjeblikket. Men i dag var det de danske fotografers tur til at blive badet i blitzlys og blive fanget i et øjeblik af forventning, glæde, lettelse eller skuffelse.

For det var nemlig i dag, at kåringen af de bedste pressefotografier fandt sted, da "Årets Pressefoto" løb af stablen på Brandts Klædefabrik i Odense.

Udstillingslokalet på klædefabrikken var fyldt til bristepunktet af spændte nominerede og deres venner og familier. På væggene hang små kighuller til afkroge af Danmark og den vide verden i form af fotografierne, som var nominerede i konkurrencen.

Temperaturen steg i lokalet som tiden gik og den ene pris efter den anden blev offentliggjort.

Fugtige håndflader
Kærestens hånd blev klemt, øjne flakkede, fødder trippede og de fugtige håndflader blev tørret af i bukseben.

De vigtigste priser til sidst. 'Året pressefoto' og 'årets pressefotograf.'

Og billedet, der løb af med prisen "årets pressefoto," var et billede af håb i form af en sort kvinde i Grant Park Chicago den aften, det amerikanske præsidentvalg blev afgjort. Billedet af taget af Politiken-fotograf Peter Hove Olesen, der ydmygt takkede.

"Øh tak. Det er ikke et billede af krig og ødelæggelse, men et billede af håb, som har vundet. Og det er dejligt," lød ordene.

Læserne er vigtigere
En fotograf fra samme dagblad løb med titlen som "årets pressefotograf."

Det har han gjort før. Fire gange. Faktisk er Jan Graup den mest prisvindende fotograf i Danmark.

På spørgsmålet, om priserne bliver ved med at betyde meget for ham efter så mange af dem, lyder svaret:

"Jeg er da stolt. Men et er klart, at det føles større første og anden gang, man modtager sådan en pris," siger Jan Graup til nyhederne.tv2.dk.

"Og i virkeligheden handler det jo ikke om at stå i Odense og få en pris, men om de mennesker, som man skildrer, og som er villige til at lukke et fremmede menneske ind i deres tilværelse. For mig betyder respons fra læsere meget mere end anerkendelse fra branchen," fortsætter Jan Grarup, som har svært ved at sætte ord på, hvordan han bliver ved med at udvikle som fotograf.

"Jeg ved ikke, om jeg udvikler mig fagligt. For mig handler fotografi egentlig bare om empati. Om at kunne forstå de følelser, som de mennesker, man fotograferer, har," slår han fast.