ATP kan skaffe SP-pengene til borgerne

16x9

Som en del af skattereformen har danskerne mulighed for at få udbetalt deres SP-opsparing.

Alle lønmodtagere får fra 1. juni og frem til nytår mulighed for at få frigivet Den Særlige Pensionsopsparing (SP-ordningen), til trods for at de ikke er pensionsmodne.

Godt 3,2 millioner danskere har en SP-opsparing, og der er 14.600 kroner på den gennemsnitlige SP-konto.

Pengene skal til sommer kunne hæves som led i regeringens skattereform og skal være med til at sætte forbruget i vejret.

Det er usikkert, hvor mange der vil tage imod tilbuddet og få udbetalt pengene, men det skønnes forsigtigt, at en fjerdedel af formuen hæves.

Det betyder, at ATP skal udbetale omkring knap 11 milliarder kroner. Men ATP får ikke svært ved at finde pengene.

"Det er ikke noget problem at fremskaffe midlerne. SP's midler er anbragt i meget likvide aktiver, såsom børsnoterede obligationer og aktier, i modsætning til ATP, som for eksempel har fast ejendom eller unoterede aktier, siger direktør i ATP Lars Rohde til Ritzau.

Stor interesse for SP-udbetaling

Lars Rohde vil ikke komme med et bud på, hvor mange danskere, der vil tage i mod tilbuddet. Men interessen for at få udbetalt SP og få lidt ekstra penge på lommen har umiddelbart været stor. Som følge af nysgerrige borgere, der ville finde ud af, hvor meget de havde sparet op på deres SP-konto, gik ATP's hjemmeside ned mandag eftermiddag.

Der er dog én gruppe borgere, som ifølge Lars Rohde med stor sandsynlighed vil vælge at hæve SP-kontoen.

Det er en fordel for danskere, der snart skal på pension at få udbetalt SP-opsparingen i sidste halvdel af 2009.

"Hvis man står umiddelbart foran pensioneringstidspunktet og skal vælge mellem at få udbetalt ti rater med indkomstskat eller få udbetalt det på én gang med en lavere skat, så er valget jo ikke så voldsomt vanskeligt, siger han.

Efter nytår lukker regeringen mulighed for at hæve pengene i den Særlige Pensionsopsparing, og ordningen vil fortsætte efter gældende regler, så man først kan få udbetalt den tvungne pension, når man fylder 65 år.