Narkoen vælter ind over grænserne

16x9

Rapport: Kokain strømmer ind over grænserne igennem nye narkoruter

Kokainen strømmer ind over landets grænser igennem nye narkoruter fra Østeuropa og Vestafrika.

Antallet af menneskelige narkoslugere, der kan have op mod tre kilo kokain i maven, er steget markant de seneste år, skriver Berlingske Tidende.

Ifølge en ny rapport fra INCB (Interna­tional Narcotics Control Board) har sydamerikanske narkokarteller haft held med at dirigere kokain igennem vestafrikanske lande i stedet for, som tidligere, at smugle det igennem USA og derfra til europæiske lande.

Langt mere tilgængelig
Det betyder, at kokainen er blevet langt mere tilgængelig, og at prisen er styrtdykket de seneste 15 år. I 2008 beslaglagde SKAT 21,5 kilo kokain på vej ind i landet mod 16 kilo i 2004, og ti såkaldte narkoslugere er blevet opdaget i smuglerkontrollen i Københavns Lufthavn, Kastrup, mod et par stykker i 2004.

"Det har de seneste år været et voksende problem med kokainsmuglingen, som vi har fokus på. Narkoslugerne er typisk mellemlandet i andre europæiske lande, før de kommer til Danmark for på den måde at sløre, hvor de oprindelig kommer fra," siger tolder i Kastrup Axel Grønkjær.

Op mod tre kilo i maven
Tolderne stopper mistænkelige personer, typisk fra Vestafrika eller Østeuropa, og tager urinprøver eller svedtests, som afslører, om de har kokainposer liggende i maven.

"Det er meget forskelligt, hvor meget narko de har slugt. Der har været folk med op mod tre kilo i maven, og vi har blandt andet stoppet en kvinde med et kilo kokain viklet ind i kondomer," forklarer Axel Grønkjær.

Øget rivalisering
Ifølge rapporten benytter smuglerne sig også af gamle heroinruter igennem Balkan til at smugle den efterspurgte kokain. Vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Efterretningscenter (NEC) Jørgen Skov Isalin forklarer:

"Tidligere var smuglerne mere specialiserede, i dag tager de gamle heroinsmuglere også andre stoffer som kokain og amfetamin. For over tyve år siden, da jeg startede som gadebetjent på Vesterbro, var det næsten en stor begivenhed, når pusherne havde kokain til salg, og dengang var prisen oppe på 1.500-2.000 kr. pr gram. I dag ligger prisen på 300-500 kr."

Folk kan skaffe det overalt
Kokainens fremmarch gør, at politiet har oplevet en øget rivalisering imellem sælgerne, der både tæller grupper med relation til rockermiljøet og indvandrerbanderne, såvel som små grupperinger af marokkanske og vestafrikanske sælgere.

"Der er ingen kriminelle, der holder sig for gode til at sælge kokainen. Det betyder, at folk kan skaffe det overalt." Jørgen Skov Isalin erkender kokainproblemets omfang, men siger samtidig at politiet har flere strategier for at komme det til livs.

"Vi går efter de store bagmænd og har derfor også øget samarbejdet med de øvrige europæiske landes politi. Men jeg vil naturligvis ikke udlevere alle vores strategier."