Letten og grisene på Krogsdal

16x9

Dramaet om svineavleren og ministeren, der fik bøvl med tyendet

Ude på landet, nær Nr. Felding i Vestjylland, udspiller sig et drama, som giver genlyd i København. Denne gang er det ikke en svinedreng, men en illegal lettisk driftsleder, der måske kan bringe en minister til fald.

Af Peter Møller

Der er tre hovedpersoner i dramaet om illegal østeuropæisk arbejdskraft i Jørgen Tørnæs' virksomhed "Skindbjerg ApS", der driver af en række svinefarme.

Jørgen Tørnæs selv har hovedrollen som svineavleren, der er angiveligt har ansat illegal østeuropæisk arbejdskraft.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har den kvindelige hovedrolle, som fruen på gården, der kan miste sin ministerpost, hvis det bevises, at hun har mænget sig så meget med tyendet, at hun har kendt til deres ansættelsesforhold.

Den lettiske driftschef Janis Kalnietis kan vel bedst betegnes som dramaets "guest-star". Det er hans ansættelse uden arbejdstilladelse på godset Krogsdal, dramaet handler om.

Desuden er der et par bipersoner - en kvindelig lettisk praktikant, og en ukrainsk landarbejder, der også har haft bøvl med arbejdstilladelserne.

Her rulles dramaet op:

6. juni 2004:

Jørgen Tørnæs' hustru Ulla Tørnæs stemmer i Folketinget for at skærpe straframmen for at lade mennesker uden "fornøden arbejdstilladelse" arbejde.

Strafferammen fastsættes til op til to års fængsel i særligt grove tilfælde.

1. september 2004:

Jørgen Tørnæs ansætter letten Janis Kalnietis som driftsleder på sin svinefarm Krogsdal ved Holstebro.

Lettens månedsløn fastsættes til cirka 15.000 kr. om måneden - det er under mindstelønnen.

Desuden ansættes en 24-årig kvindelig lette som "praktikant i svineproduktionsvirksomheden Skindbjerg ApS".

Ifølge Jørgen Tørnæs ansøges der om arbejdstilladelse hos Udlændingestyrelsen. Tørnæs oplyser senere, at han ikke får svar på ansøgningen.

24. februar 2005:

Jørgen Tørnæs kontaktes af en journalist fra fagforbundet 3F og gøres opmærksom på, at han har illegalt ansatte østarbejdere i sin virksomhed Skindbjerg ApS.

25. februar 2005:

Den lokale afdeling af fagforbundet 3F melder Jørgen Tørnæs til politiet.

Det sker efter nyhedsbrevet 3F har afsløret, at Jørgen Tørnæs har ansat den lettiske driftschef uden arbejdstilladelse.

Jørgen Tørnæs siger, at han ikke vidste, det var ulovligt at ansætte letten. Han forklarer, at han troede, letten måtte arbejde, mens ansøgningen blev behandlet i Udlændingestyrelsen.

Ulla Tørnæs udsender også en pressemeddelelse om sagen. Hun skriver følgende:

"Det er dybt beklageligt og uaccepta­belt, at en medarbejder på min ægtefæl­les landbrugsbedrift har været ansat, uden at den nødvendige tilladelse har været på plads. Uanset omstændighed­erne bør en sådan situation ikke kunne opstå. Jeg er på ingen måder involver­et i bedriften - hverken med hensyn til drift eller ejerskab."

26. februar 2005:

Jørgen Tørnæs skriver i en pressemeddelelse, at han den 25. februar fyrede sin illegale driftschef.

Desuden oplyser han, at den 24-årige kvindelige lette der har arbejdet på en af hans gårde uden den lovpligtige arbejdstilladelse også er blevet fyret.

Desuden bekræfter Jørgen Tørnæs, at en landbrugsassistent fra Ukraine kun havde arbejdstilladelse til og med den 28. februar, og derfor må retur til hjemlandet.

27. februar 2005:

Den lettiske driftschef Janis Kalnietis, som illegalt har været ansat hos Jørgen Tørnæs, afviser, at han er blevet fyret af Jørgen Tørnæs, som det ellers fremgår af en pressemeddelelse fra dagen før.

28. februar 2005:

Jørgen Tørnæs bliver efter en afhøring på Politigården i Holstebro sigtet for at benytte illegal arbejdskraft.

Ulla Tørnæs går på direkte tv, og i et interview på TV 2 gentager hun 11 gange, at hun ikke har noget ansvar for ansættelsen af den lettiske driftschef.

"jeg havde ikke nogen som helst viden om, at der ikke var orden i opholds- og arbejdstilladelse. Og det havde min mand i øvrigt heller ikke," siger Ulla Tørnæs.

1. marts 2005:

Arbejdsmarkedsrådet afviser at have givet grønt lys til, at den lettiske driftschef kunne arbejde for Jørgen Tørnæs uden tilladelse. Det har Jørgen Tørnæs ellers hævdet. Blandt andet på TV 2.