Unge sprøjter sig for at blive brune

16x9

Unge sprøjter sig med læ-ge-mid-let Me-la-no-tan og løber en stor risiko

Lægemidlet Melanotan bruges i bo­dy­buil­der- og fitnesskredse af folk, der køber det på nettet og sprøjter det i kroppen uden at kende til bivirkningerne.

Af Kristian Jakobsen

Ifølge BBC er antallet af brugere af stoffet Melanotan, der blandt andet øg­er hudens evne til at blive brun, stig­ende i Storbritannien.

Trods advarsler fra Lægemiddelstyrel­sen og brugere der beretter om bivirk­ninger som kvalme og modermærker, eks­perimenterer et ukendt antal danskere også med stoffet.

"Virkning og bivirkninger er ikke undersøgt, og vi advarer derfor mod brugen af produktet," hedder det på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, men ikke alle lytter til den advarsel.

"Første gang jeg tog det, blussede jeg vældigt op i mit hoved og blev varm, men det gik væk i løbet af en time igen. Derudover fik jeg en lettere kvalme i de dage, jeg tog det, men det var til at leve med," skriver en kvindelig bruger på siden bodyhouse.dk.

Handles primært på nettet
Melanotan markedsføres på nettet som stoffet, der kan gøre dig lykkelig, slank, seksuelt opstemt og brun. De angivne virkninger, har skaffet medicinen kælenavnet "Barbiepillen", selvom det skal sprøjtes ind i kroppen med kanyle.

Der er intet overblik over, hvor mange der bruger stoffet, da de køber det over internettet og selv sprøjter det i kroppen. På nettet kan man således finde udførlige guides til, hvordan og hvor meget man skal tage.

På sider som bodyhouse.dk og baboom.dk udveksler brugere og nysgerrige spørgsmål og erfaringer. Alt sammen uden kyndig lægefaglig vejledning.

"WOW... det går pissestærkt!"
En bruger på bodyhouse.dk skriver således i juli 2007:

"Så er jeg også med på vognen. Har lige injected 0,4 mg Melanotan. Efter fem minutter fik jeg mild kvalme, og cirka 30 minutter senere fik jeg de omtalte "facial flushes" (rødme i ansigt). Glæder mig til at se [resultatet red.] engang i næste uge."

Et par dage senere skriver han:

"WOW... det går pissestærkt! Efter 2 dage på hhv. 0,4 mg og 0,8 mg har jeg allerede fået kommentarer fra adskillige folk! Tager meget godt imod solen i solariet, og allerede efter en lille times tid ser det ud, som om jeg har rykket en "halv" nuance i farve længere op. For vildt."

Fortryder kortvarigt
Men så i oktober i år har piben fået en anden lyd:

"Jeg fortryder lidt, at jeg kørte det, dengang jeg var on. Har fået de velkendte "moles" [modermærker red.] på ryggen, de er der stadig her et år efter, og de er HELT sorte. Der er vel cirka kommet 15-20 styks frem (...) Og så har jeg fået nogle pigmentændringer i panden. Små runde pletter med en lysere farve end min "rigtige" hud. Det mest pinlige er, at de har en farvetone, der kunne ligne, at jeg havde permanente sveddråber på panden."

Efter den omgang skulle man tro, vedkommende havde fået nok, men så sent som i går var dette indlæg så at finde på bodyhouse.dk:

"Lige en update herfra. Er nu igen blevet fantastisk flot dyb brun og der er cirka blevet brugt max 70 kr. på sol. Det holder hele vejen."

Melanotan er hverken godkendt i Danmark, Europa eller USA, og Lægemiddelstyrelsen opfordrer personer, der har taget det til at stoppe og eventuelt kontakte deres læge.

Har du oplevet bivirkninger efter at have sprøjtet dig med Melanotan? Beskriv dine oplevelser på 1234.tv2.dk.