Portræt af Lene Espersens netværk

16x9

Ny K_leder har et begrænset, men effektivt netværk blandt centrale aktører

Konservatives nye politiske leder, justitsminister Lene Espersen har et begrænset, men effektivt netværk blandt de helt centrale politiske aktører.

Af Erik Holstein

Den nye konservative leder Lene Espersen er en meget ligefrem politiker, der ikke just har problemer med at tale med folk.

Alligevel er Espersen ikke den store networker, specielt ikke sammenlignet med kollegaen Brian Mikkelsen, der har opbygget et systematisk og meget fintmasket netværk.

Det betyder dog ikke, at Espersen underkender betydningen af de personlige kontakter.

I det daglige politiske spil har hun et nært forhold til netop de personer, der er afgørende for hendes politiske og karrieremæssige mål.

Lene Espersens netværk består af flere elementer, nøglepersoner fra hendes eget konservative parti, en pæn del af Venstres top, retspolitikere, centrale personer i Justitsministeriet samt - ikke mindst - familie og venner:

De Konservative
Siden afslutningen på den ødelæggende interne konservative krig i 1999 har Lene Espersen oparbejdet et glimrende forhold til såvel den nu forhenværende konservative leder Bendt Bendtsen som kulturminister Brian Mikkelsen.

De tre blev fra august 1999 den nye daglige ledelse af partiet, og selvom Espersen i modsætning til de to andre oprindelig kom fra Engell-fløjen, blev samarbejdet mellem de tre hurtigt så tillidsfuldt, at de også mødes privat.

Politisk ligger Bendt Bendtsen og Espersen begge på den klassisk konservative linje, og Bendtsen valgte altså at pege på Espersen som sin efterfølger.

Brian Mikkelsen er dog en endnu vigtigere aktør. Kulturministeren vidtforgrenede netværk kan komme Espersen til gavn.

Til den professionelle del af netværket hører også Connie Hedegaard, der sammen med Espersen, Mikkelsen og Bendtsen længe har mødtes om tirsdagen for at diskutere de store politiske linjer.

Forholdet mellem Hedegaard og Espersen er ikke fjendtligt, som det nogen gange beskrives, men Espersen og Hedegaard mødes ikke privat.

Derudover har den konservative top et fredagsmøde, der inkluderer samtlige konservative ministre, den politiske ordfører, gruppeformanden og pressechefen.

I folketingsgruppen er Espersens netværk mindre, end man kunne forvente. Ud over Bendtsen og Mikkelsen er det kun sundhedsminister Jakob Axel Nielsen og politisk ordfører Henriette Kjær, der kan tælles blandt Espersens nærmeste.

Lene Espersen kom ind i Folketinget i 1994 sammen med Henriette Kjær og Gitte Seeberg, og de tre var i starten rigtig gode veninder.

Men forbindelsen til Seeberg var allerede røget sig en tur længe før, Seeberg skiftede til Ny Alliance osv., og forholdet til Henriette Kjær er heller ikke helt så tæt som tidligere.

Den konservative folketingsgruppe udgør den relativt svageste del af Espersens netværk.

I den konservative organisation har Espersen flere gange om ugen kontakt med generalsekretær Morten Bangsgaard, men Bangsgaard anses dog for at stå nærmest Brian Mikkelsen.

Professionelt holdes kontakten også til forretningsudvalgets to næstformænd Finn Poulsen og Mads Lebech. Sidstnævnte er borgmester i den konservative højborg Frederiksberg.

Fra den nordjyske base kan Espersen regne med en loyal støtte fra sin kredsformand Stig Knudsen, der også er medlem af partiets forretningsudvalg.

Venstre
Lene Espersen hører til dem, der kan bryste sig af have opnået respekt hos statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Hun hører til dem, der ikke er bange for at sige noget til hovedet af Fogh, hvis hun føler det nødvendigt.

Ligeledes svinger hun fint med Venstres strateg, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der har samme bramfri tilgang til tingene som hende selv.

Fogh og Hjort er sammen med finansminister Thor Pedersen og undervisningsminister Bertel Haarder Venstres repræsentanter i regeringens magtfulde koordinationsudvalg, hvor de konservative stiller med Bendtsen, Espersen, Mikkelsen og udenrigsminister Per Stig Møller.

Blandt Venstre øvrige ministre er det især forsvarsminister Søren Gade, der svinger godt med Espersen.

Retspolitikerne
Det er afgørende for en ministers gennemslagskraft at have et stærkt tillidsforhold til en række af ordførerne inden for ens eget ressortområde. Og det har den snart forhenværende justitsminister Lene Espersen i høj grad.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup har formandsposten i Folketingets Retsudvalg, og med ham har Espersen haft et godt samarbejde, der har resulteret i en række forlig.

Skaarup har på det sidste års tid luftet politisk kritik af, hvad han ser som en for tilbageholdende retspolitisk attitude fra Espersen, men på det personlige plan kører det fortsat fint imellem dem.

Det samme gælder i forhold til DF's andet medlem af Retsudvalget, Kim Christiansen, der ligefrem havde inviteret Lene Espersen som gæst til sit bryllup sidste år.

Christiansen regnes ikke til Christiansborgs lysende stjerner, men Espersen hører ikke til dem, der optræder nedladende over for DF's fodfolk.

I det hele taget har Espersen et langt bedre forhold til Dansk Folkepartis MF'er end rivalen Connie Hedegaard, der har et kronisk dårligt forhold til DF's miljøordfører.

Venstre skarptungede veteran, integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, er ikke altid politisk enig med Espersen, og Konservative joker med, at den egentlige opposition udgøres af Rønn Hornbech.

Ikke desto mindre kører det efterhånden fint mellem Rønn Hornbech og Espersen. Hos Konservative er det den tidligere fremskridtsmand Tom Behnke, der er ordfører. Posten er ikke særlig vigtig i en situation, hvor partiet også har justitsministerposten, men samarbejdet med Espersen er normalt gnidningsløst.

Blandt oppositionens folk havde Espersen et rigtig godt forhold til Socialdemokraternes Morten Bødskov, men han blev sidste år gjort til finansordfører og erstattet som retsordfører af Karen Hækkerup.

Justitsministeriet
Lene Espersens mest fortrolige i ministeriet er "den særlige rådgiver" - eller spindoktor - Morten Langager, der er en af regeringens spindoktorer, der har siddet længst på posten.

Langager har været med helt siden Espersen overtog ministeriet i november 2001, hvor han kom fra en stilling som politisk journalist på Jyllands-Posten.

Langager giver råd om pressehåndtering og guider journalister videre til ministeren. Men ikke kun det. Med sin veteran-status i spindoktor-hierarkiet er Langager også med til drøftelser af politisk taktik og strategi.

Den anden nøgleperson i ministeriet er departementschef Michael Lunn. Han anses på Christiansborg for være en gammeldags socialdemokrat af Auken-skolen, men Lunn har haft et lydefrit samarbejde med den konservative minister.

Samarbejdet har været så godt, at nogle politikere - både i og uden for regeringspartierne - til tider har været en smule betænkelige. Kritikere mener, at Michael Lunn har fået lov til at influere lovlig meget på Espersens politik.

Venner og familie
Den konservative toppolitiker prioriterer sin familie meget højt, og Lene Espersen sparrer flittigt med sin mand Danny Feltmann, der er logistikchef i H&M.

Espersen bruger ikke alene sin mand til at vende politiske emner, men også til en slags coaching for at få identificeret svage punkter.

De to har nogenlunde samme politiske udgangspunkt, selvom den konservative toppolitiker indimellem mistænker sin mand for at stemme på Venstre.

Ligeledes er forholdet til forældrene - Ole Peter Espersen og Inger Tanggaard Espersen - tættere end hos så mange andre toppolitikere.

Det giver sig ikke kun udslag i praktisk hjælp, hvor justitsministerens mor gerne står og laver fiskefrikadeller og rejesalat, hvis Lene Espersen skal interviewes på hjemmebanen i Nordjylland.

Hvor såvel den nye partileders mand som spindoktor også giver hende en åbenhjertig kritik, er der altid total opbakning fra forældrene.

Som Lene Espersen selv udtrykker det:

"Jeg begår aldrig fejl i deres øjne - og det er bare så vigtigt, at der er enkelt sted, hvor det er sådan."

Inger Tanggaard Espersen er tidligere konservativt byrådsmedlem og begge forældre er partimedlemmer.

Med til den nære familie hører også søstrene Marie-Louise, der kosmetolog, og Anne Sofie, der er skuespiller. Marie-Louise er kun halvandet år yngre end Lene, og de to har hele vejen igennem været tætte.

Anne Sofie er otte år yngre end Lene Espersen, og selvom de to langtfra er enige politisk, er det personlige forhold også her stærkt.

Derudover har Lene Espersen et par gamle veninder, og det passer hende fint, at hendes gamle veninder intet har med politik at gøre, så hun her kan få et tiltrængt frikvarter. Det er frem for alt Tina, der er lægesekretær - og som sammen med hendes mand indimellem tager på ferie med Lene Espersen og Danny Feltmann.

Den anden nære veninde hedder Lisa, og hun arbejder for et internetfima.

Artiklen har tidligere i sin oprindelige form været publiceret på Altinget.dk i september 2007