KD optrapper fløjopgør

16x9

Partimedlemmer optrapper fløjkrigen yderligere, formanden deler vestjyder

Kristendemokraternes fløje optrapper det værdipolitiske opgør. Et nyt vestjysk netværk støtter formand Kornbek. Modstanderne vælger onsdag deres modkandidat.

Det store interne opgør i Kristendemokraterne spidser til.
Onsdag aften mødes partiets storkredse i Syd- og Vestjylland i Billund for at opstille journalist Bjarne Hartung Kirkegaard fra Indre Mission som direkte udfordrer til den siddende KD-formand, tidligere folketingsmedlem Bodil Kornbek.

Dermed kan partiet se frem til et historisk værdipolitisk opgør på landsmødet den 25. oktober i Middelfart.

"Vi har hele tiden sagt, at vi vil forsøge at finde en kandidat, som vi mener kan genrejse partiet. Det mener vi, at Bjarne Kirkegaard kan, siger formanden for Kristendemokraterne i Vestjyllands Storkreds, Sonja Bjerregaard. Kirkegaard er til daglig journalist på Bornholms Tidende og medlem af Regionsrådet på øen.

Nyt vestjysk netværk

Samtidig har en række andre medlemmer af Kristendemokraterne i Vestjylland besluttet at oprette et netværk til støtte for den nuværende ledelse.

De ønsker at demonstrere, at ikke alle vestjyske KD-medlemmer er utilfredse med Bodil Kornbeks midtsøgende linje. Netværket kalder sig "KD-Vestjylland for formandsskabet".

"Vi er en gruppe af kandidater, der bakker op om det nuværende formandsskab. Nu må græsrødderne i Vestjylland rejse sig. Der er mange, der ikke er enige i den meget hårde kritik, der bliver ført af Bodil Kornbek. Vi mener, at de forandringer, der blev startet i 2003, er nødvendige. Den nuværende ledelse har bragt fordømmelsen ud af retorikken," siger Per Holbo Rasmussen, der er folketingskandidat i Viborg.

Ikke nemt
Han siger, at det ikke altid er nemt at være Kornbek-støtte i det vestlige Jylland.

"Det kan godt være svært. Der har nok været en tendens til, at hvad Tove Videbæk gjorde var altid det rigtige. Det har været svært at komme frem med sine synspunkter og bakke op om den nuværende ledelse, hvis Tove Videbæk var uenig," siger Per Holbo Rasmussen.

Modstand mod fri abort
Formandsopgøret i Kristendemokraterne handler om partiets grundlæggende værdier.

Den vestjyske fløj, der nu skal repræsenteres af bornholmeren Bjarne Hartung Kirkegaard, fastholder modstanden mod den frie abort og vil bringe partiet tættere på værdigrundlaget fra stiftelsen i 1970.

Bodil Kornbek har derimod forsøgt at gøre op med abortmodstanden og forsøgte ved valget i 2007 at fjerne en del af den religiøse retorik. Det fik Videbæk-fløjen til at kritisere hende for ikke at turde vise sin tro på Gud.

Partiet klarede ikke spærregrænsen ved valget i 2007 og ligger fortsat meget langt fra - partiet står i aktuelle meningsmålinger kun til at få sølle 0,5 pct. af stemmerne. Fløjopgøret koster.