Skattepolitik på hesteryg

16x9

Charlotte Dyremose klarer ofte telefon_interviews på hesteryg. Tiden er nemlig knap for en eliterytter

Det Konservative Folkepartis skattepolitik bliver ofte formuleret på hesteryg. Partiets skatteordfører, Charlotte Dyremose, er nemlig ambitiøs eliterytter og håber på at hjemtage endnu et DM i westernridning til september

Af Mette Dyrskjøt

"Charlotte Dyremose," bliver der svaret i mobiltelefonen. Opringningen kommer fra Dagbladet Børsen, der vil høre Det Konservative Folkepartis syn på EU-planer om at afskaffe registreringsafgiften på biler.

I baggrunden hører journalisten hestevrinsken og hovslag. Charlotte Dyremose svarer nemlig mobiltelefonen fra hesteryggen.

Det sker ofte, for i sommersæsonen styrer Charlotte Dyremose sin firehjulstrukne Jeep fra lejligheden i Hellerup til et stutteri i nærheden af Gilleleje mindst fem gange om ugen.

Selv om der er sommerpause i Folketinget, er der en række skattesager fremme i pressen. Så mobiltelefonen har sin faste plads i bæltet.

Mr Poco Scotch
Charlotte Dyremose er uden tvivl meget glad for ægtemanden Jacob W. Bræstrup. Men der er også en anden mand, der fylder stort i hendes hjerte. Det er Mr Poco Scotch, som er en 11-årig quarterhorse-hingst.

Charlotte Dyremose købte hingsten, som hun bare kalder for Poco, med hjem fra Oklahoma, hvor hun efter gymnasiet brugte et år på at ride fuld tid på en ranch med topkonkurrence-western-heste.

"Poco er født i Texas og opvokset i Oklahoma, så mere western kan det ikke blive," understreger Charlotte Dyremose.

Fire gange danmarksmester
Sammen med Poco er Charlotte Dyremose blevet danmarksmester i westernridningens svar på dressur, reining, fire gange. Til september håber de at vinde endnu engang. Men de er stærkt handicappet af en sene-skade, som Poco har haft siden april.

Genoptræningen er stadig i gang, og det bliver ikke bedre af, at Charlotte og hendes mand skal til USA to uger i august, hvor de skal til bryllup hos hendes venner fra opholdet i Oklahoma. Men han er en rutineret hest, så de håber på det bedste.

Ekvipagen er også på det danske landshold, men i år bliver det ikke til internationale stævner på grund af skaden.

Målrettet og effektiv
Charlotte Dyremose arbejder yderst målrettet, både når det gælder ridning, politik og studiet. Sommerperioden, hvor der ikke er møder på Christiansborg, bliver brugt til specialeskrivning og ridning.

Til trods for at arbejdet i Folketinget i praksis kræver mere end 37 timer om ugen, så har hun alligevel formået at komme videre med studierne i statskundskab på Københavns Universitet.

Denne sommer lægger hun sidste hånd på specialet, der handler om strategisk politisk kommunikation.

"De sidste par år har mit studium været et ferieprojekt. Jeg glæder mig godt nok til at få afleveret og få lov til at holde ferie," siger Charlotte Dyremose.

Sjældne hyggeaftener hjemme
Fra oktober til og med maj er der fuld gang i Folketinget. Og så er det sjældent, at hun har fri før efter kl. 20. Så følger en 25 minutters tur på jernhesten fra Christiansborg hjem til Hellerup for hurtigt at få noget at spise og skifte til ridetøj.

"Det er godt nok sjældent, at vi bare sidder hjemme og ser film," indrømmer Charlotte Dyremose.

Ægtemanden Jacob interesserer sig ikke for heste. Dog er han blevet ganske glad for Poco, som har et usædvanlig roligt gemyt.

"I starten, da vi var nyforelskede, tog han nogle gange med mig til stævner. og han kan da godt holde Poco, hvis jeg skal bade ham. Men han vil helst ikke i nærheden af andre heste."

To heste i ridning
For at være helt sikker på ikke at kede sig, rider hun en ekstra hest for tiden. Det er en fire-årig hingst efter hendes egen Poco. Den unge hest lyder navnet Zip a Golden Scotch, men det er for besværligt i hverdagen, så Charlotte Dyremose kalder ham Kylling på grund af hans gule farve.

Kylling kræver også meget af hendes tid, men hun kunne ikke tænke sig at have det anderledes.

"Jeg kan bedst lide at have travlt. I gymnasiet lavede jeg også altid stil samme dag, som vi fik den for. Og jeg har lært hjemme fra, at tid er ikke noget, man har, men noget man tager," forklarer hun.

Politisk familie
Interessen for politik kommer også hjemmefra. Faren, Henning Dyremose, var medlem af Folketinget for De Konservative 1990-1994, og var arbejdsminister 1986-1989 samt finansminister 1989-1993.

Charlotte Dyremose vurderer selv, at familiens politiske engagement har været medvirkende til, at hun er gået ind i politik.

"Faktisk var min mor opstillet til Folketinget, før min far," fortæller hun.

Ingen faste fremtidsplaner
Når det gælder folketingskarrieren, er Charlotte Dyremose langt fra sikker på, hvordan det kommer til at forme sig.

"Det var et spil af tilfældigheder, der gjorde, at jeg overhovedet blev opstillet til Folketinget. Og jeg regner virkelig ikke med at blive der for evigt," siger hun.

Men det er dog sikkert, at hun stiller op til næste valg. Og hun glæder sig over, at De Konservative ligger til fremgang i meningsmålingerne.

"Vi trænger til at få nogle flere ind i Folketinget. Vi har jo udvalgsposter til 16 medlemmer, men seks af dem er jo ministre, så vi er kun 10 til at dele alle posterne."

Foreløbig er hun mere end tilfreds med sine poster som partiets skatte- social- og arbejdsmiljøordfører. Efter at Gitte Seeberg er blevet valgt til Europa-Parlamentet er hun også ansvarlig for dyrevelfærd.

"Det er helt fantastisk at have både skatte- og socialområdet, for så handler det både om indtægts- og udgiftsiden," understreger Charlotte Dyremose.