Valg i Iran er afgjort på forhånd

16x9

Det er imod alle odds når den iranske opposition stiller op til parlamentsvalget på fredag.

Det er imod alle odds, når den iranske opposition stiller op til parlamentsvalget på fredag.
For det første skal alle kandidater godkendes af "Vogternes Råd". Medlemmerne repræsenterer den hårde ideologiske linje, som præsident Ahmadinejad står for. Rådet har på forhånd udelukket de mest reformvenlige kandidater.

For det andet er det i flg. reformisten Mostafa Tajzadeh reelt kun 130 af parlamentets 290 pladser, der er på valg. Endelige er det i år forbudt at hænge valgplakater op.

Usynlig valgkamp slutter i dag
Uden mulighed for at gøre opmærksom på sig selv på plakater og bannere er det svært for de over 4.500 kandidater at skille sig ud fra mængden. Samtidig sidder den konservative regering tungt på de statsejede medier. Oppositionen har derfor stort set kun haft mulighed for at nå vælgerne på valgmøder. Valgkampen slutter allerede i dag, og den beskrives som kort og nærmest usynlig.

Forpremiere til præsidentvalget
Der er således ikke meget spænding om udfaldet af parlamentsvalget. Men fredagens valg bliver af mange opfattet som en forpremiere til næste års præsidentvalg. Den konservative vælgergruppe spænder meget vidt, og det er bestemt ikke alle, der støtter præsident Ahmadinejad. Parlamentsvalget kan derfor give et fingerpeg om Ahmadinejads chancer for at blive genvalgt i 2009.