Nyt Brexit-kaos | Kæmpe transportpakke | Flere aflyste fly

16x9
Det er svært at være uenig med denne demonstrant, der var på plads uden for parlamentet i dag. Foto: Isabel Infantes / Ritzau Scanpix

Et folketingsvalg nærmer sig, og det er tid til at overveje, hvor krydset skal sættes.

Derfor har TV 2 i dag offentliggjort den store kandidattest, hvor du kan teste, hvem du er mest enig med. Og i år indeholder testen også regionale spørgsmål, så den er blevet endnu mere præcis. Prøv den her, når du har læst onsdagens nyhedsoverblik færdigt. Velkommen til.

Briterne stemmer igen

I aftes stemte vores britiske venner igen nej til en samarbejdsaftale med EU i endnu et kæmpe nederlag for kvinden med verdens måske værste job, premierminister Theresa May.

Man skal nok have både elefanthukommelse og en ph.d. i langhåret bureaukrati for at bevare overblikket over Brexit, men helt overordnet ser situationen nogenlunde sådan her ud:

Med parlamentets nej i går har Storbritannien og EU stadig ikke en aftale på plads. Det betyder, at briterne som udgangspunkt forlader EU om 16 dage uden nogen form for særaftale med EU, hvilket vil give enorme problemer på en masse områder - i flæng kan nævnes opholdsretten for europæiske statsborgere bosat i Storbritannien og omvendt, grænsen mellem Irland og Nordirland samt al handel mellem briterne og EU-lande.

Debatten har været i gang siden 13-tiden i dag, men afstemningen skal tidligst gennemføres klokken 20.
Debatten har været i gang siden 13-tiden i dag, men afstemningen skal tidligst gennemføres klokken 20. Foto: Reuters Tv / Ritzau Scanpix

Den situation vil alle parter gerne undgå, og derfor skal parlamentet stemme igen i aften. Her skal der tages stilling til, om landet skal forlade EU uden en aftale. Afstemningen er i skrivende stund stadig i gang - få seneste nyt her.

Aflyste flyvninger efter styrt

Dette syn kan ses i lufthavne over stort set hele verden - en række Max-8 fly, der samler støv på landingsbanen. Billedet her er fra lufthavnen på Gran Canaria.
Dette syn kan ses i lufthavne over stort set hele verden - en række Max-8 fly, der samler støv på landingsbanen. Billedet her er fra lufthavnen på Gran Canaria. Foto: Angel Medina G. / Ritzau Scanpix

Et flystyrt i Etiopien, der søndag kostede 157 mennesker livet, fortsætter med at have store konsekvenser for flytrafikken i store dele af verden.

Flytypen, der styrtede - Boeing 737 Max 8 - er nemlig blevet taget ud af drift af en lang række flyselskaber, og suspenderet af flere lande og luftfartsmyndigheder.

Norwegian valgte i går at slutte sig til de mange selskaber, der ikke vil bruge flyene længere, og det betød i dag flere aflyste fly både til og fra lufthavnen i Kastrup. Det betyder tab af indkomst for Norwegian, og den regning vil de sende videre til Boeing, så der kan ventes et større slagsmål om, hvem der har ansvaret for, at flyene må stå stille.

I Boeings hjemland, USA, har præsident Donald Trump her til aften annonceret, at også USA nu holder flytypen på jorden. Dermed er der stort set ingen steder, hvor Boeing 737 Max 8 fortsat må flyve. Boeing oplyser i en pressemeddelelse, at de støtter beslutningen.

Regeringen lancerer kæmpe transportpakke

I selskab med Dansk Folkeparti har regeringen i dag lanceret en enorm transportpakke, der afsætter 112,7 milliarder kroner over de næste ti år til at udbygge vejnettet og forbedre togtrafikken.

Aftalen indeholder blandt andet en ny Limfjordstunnel, nye motorveje i både Jylland og på Sjælland, forlængelse og udvidelse af eksisterende motorveje samt nye jernbaner. Få hele overblikket over pakken her.

Pakken indeholder projekter landet over.
Pakken indeholder projekter landet over. Foto: Transportministeriet

Ti år er jo lang tid, især når vi står over for et folketingsvalg lige om lidt. Transportpakken kan end ikke nå at blive vedtaget i Folketinget inden valget, så den bliver kun til virkelighed, hvis flertallet bag den stadig har et flertal efter valget. Det fastslår TV 2s analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Han mener dog, at pakken har stor betydning, fordi den viser, at regeringen og Dansk Folkeparti står sammen frem mod valget.

Regnvåd marts fortsætter

Igen i dag druknede store dele af landet. Her er det lidt udenfor Trige nord for Aarhus.
Igen i dag druknede store dele af landet. Her er det lidt udenfor Trige nord for Aarhus. Foto: Ole Hougaard / Privatfoto

Efter en forårsagtig afslutning på februar har vi fået en elendig start på kalenderforåret, da marts 2019 er godt på vej mod at blive den vådeste marts måned nogensinde.

Som du nok har bemærket, så fortsatte regnen i dag landet over, og der er desværre ingen grund til at pakke paraplyen væk, for det bliver ved i morgen og flere dage frem.

100 millimeter regn er rekorden for marts, og nedbørsmåleren lyder allerede på over 65 millimeter, så det ser altså ud til at blive en rekord.

TV 2 Vejret har lavet en oversigt over de steder i landet, det står allersløjest til, og den oversigt kan du se her. Det gælder blandt andet Thy, som lige har haft det vådeste martsdøgn i 33 år.

100 børn begravet i sammenstyrtet bygning i Nigeria

Vi slutter i dag med en tragisk historie fra Nigeria, hvor over 100 børn i dag blev begravet, da en bygning styrtede sammen i landets største by, Lagos. Bygningen indeholdt blandt andet en skole, og mange elever menes at være blandt de begravede.

Dagen igennem er både levende og døde blevet gravet frem af ruinerne, og det vides endnu ikke, hvor mange der er omkommet. Sidst på eftermiddagen var omkring 25 børn bjærget fra murbrokkerne.

Mange pårørende mødte op under redningsarbejdet.
Mange pårørende mødte op under redningsarbejdet. Foto: Israel Ophori / Ritzau Scanpix

Pårørende på stedet er meget vrede over sammenstyrtningen, da det langt fra er første gang, en nigeriansk bygning styrter sammen. En kombination af dårlige byggematerialer og bygherrer, der ikke overholder byggereglementerne, gør, at det sker med mellemrum, fortæller TV 2s afrikakorrespondent, Ole Vestergaard.

Den desperate eftersøgning efter overlevende fortsætter resten af dagen og formentlig også i morgen.

***

Dermed slut på nyhedsoverblikket, så glem nu ikke kandidattesten.