Boeing-fly suspenderet | Falck-direktør stopper | Landsholdstrup udtaget

16x9
Kold og smuk morgen i Aabybro 11. marts 2019. Foto: Britt Rom Kristiansen / Privatfoto

Den nye uge begyndte iskoldt, men smukt og solrigt.

Og forhåbentlig har du nydt det gode vejr, for resten af ugen ser ud til at blive temmelig overskyet. Men så er det godt, at du kan bruge lidt af tiden indendøre med TV 2s nyhedsoverblik. Velkommen til ugens første.

Styrtet flytype bliver holdt på jorden

I går styrtede et passagerfly ned få minutter efter at have lettet fra lufthavnen i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Alle 157 personer ombord blev dræbt, og styrtet betyder nu, at fly af typen Boeing 737 Max 8 er blevet suspenderet flere steder.

Mest kontant er Kina gået til værks. Den kinesiske myndighed for civil luftfart har i dag afgjort, at alle fly af den type skal tages ud af brug. Også Ethiopian Airlines, der ejede det styrtede fly, har stoppet flyvninger med typen, hvilket caribiske Cayman Airways også har gjort. Flere andre flyselskaber iværksætter undersøgelser af flyene.

Flyet styrtede ned nær en lille by omkring 80 kilometer syd for Addis Ababa.
Flyet styrtede ned nær en lille by omkring 80 kilometer syd for Addis Ababa. Foto: Michael Tewelde / Ritzau Scanpix

Suspenderingen af flytypen skal ses i lyset af, at et andet fly af netop den type sidste år styrtede ned i Indonesien. Også her skete styrtet kort efter takeoff, og i begge tilfælde var der tale om ganske nye fly.

Årsagen til gårsdagens ulykke er imidlertid langt fra fastslået endnu, og Boeing mener ikke selv, at der er grund til at ændre noget endnu.

De sorte bokse fra flyet blev i dag lokaliseret, og en grundig undersøgelse af disse kan forhåbentlig give svar på, hvad der gik galt.

Deling af sexvideo fortsatte efter advarsel

I dag er der blevet udstedt yderligere 148 sigtelser i den såkaldte Umbrella-sag. Sagen handler om massiv deling af en privat sexvideo med to 15-årige personer, og grundet deres alder er sagen faldet ind under børneporno-lovgivningen.

Sagen havde i forvejen ført til over 1000 sigtelser, og i januar stadfæstede Højesteret en dom på 40 dages betinget fængsel til en 20-årig mand, og dermed er der altså sat præcedens for domfældelser til andre sigtede.

Når der allerede er over 1000 sigtelser, kan man jo være fristet til at sige '148 mere, hvad så?'. Men årsagen til, at politiet kalder de nye sigtelser "helt uforståelige" er, at mange af delingerne er sket, efter sagen allerede havde skabt stor opsigt i medierne.

Sagen er nemlig principiel i forhold til det relativt nye problem med, at børn og unge sender udfordrende billeder og videoer over sociale medier, og derfor skabte den stor interesse.

- Det er det, der skuffer os allermest. I forbindelse med de første sigtelser var vi intensivt ude i medierne med budskabet om ikke at dele den her slags videoer, og alligevel viser det sig, at flere har delt videoen. Det er skuffende, og jeg kan slet ikke forklare, hvorfor man gør det, siger politikommissær Flemming Kjærside fra Nationalt Cybercrime Center.

Skandalesag koster Falck-direktør jobbet

Lars Vester Pedersen trækker sig fra sin direktørstilling og sin plads i Falcks globale ledelse.
Lars Vester Pedersen trækker sig fra sin direktørstilling og sin plads i Falcks globale ledelse. Foto: Falck

Da det hollandske selskab Bios i 2014 overtog ambulancedriften i Region Syddanmark, tog Falck mildest talt nederlaget som en rigtig dårlig taber. Selskabet spredte historier om dårlige arbejdsforhold hos Bios, som gjorde det særdeles svært for Bios at finde kvalificerede ambulancereddere.

Konkurrencerådet konkluderede i januar i år, at Falck brød konkurrenceloven, og sagen betyder nu, at Lars Vester Pedersen trækker sig fra Falck. Han har hidtil været direktør for virksomhedens ambulancedivision.

Falcks nuværende ledelse har valgt ikke at anke sagen og har i stedet taget afstand til beslutningstagerne fra dengang. Lars Vester Pedersen skulle alligevel på pension ved årets udgang, men han stopper nu i stedet - ifølge ham selv for "ikke at skygge for Falcks resultater".

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er dog ikke i tvivl om, at den afgående direktør har fået "et vink med en vognstang".

Tre mulige debutanter i Hareides trup

Aage Hareide offentliggør landsholdstrup til EM-kvalifikationskamp mod Schweiz på et pressemøde i Parken i København.
Aage Hareide offentliggør landsholdstrup til EM-kvalifikationskamp mod Schweiz på et pressemøde i Parken i København. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Nu er det snart tid til at tage hul på kvalifikationen til næste års EM-slutrunde i fodbold. 26. marts åbner Danmark imod Schweiz, og derfor var det i dag blevet tid til, at landstræner Åge Hareide skulle udtage sin trup.

I alt 23 spillere blev udtaget, og der er blandt andet tre nye navne med, der altså kan få landsholdsdebut inden længe. Det drejer sig om FCK-angriberen Robert Skov, midtbanespilleren Philip Billing, der til daglig spiller i engelske Huddersfield, samt Joachim Andersen, der er forsvarsspiller i Sampdoria i Italien.

Foruden de tre indeholder truppen mange af de navne, der også var med til VM-slutrunden sidste sommer. En af de ellers faste mænd i Hareides trup, Pione Sisto, er dog blevet fravalgtDu kan se de 23 udtagede spillere her. 

Danmark skal foruden Schweiz prøve kræfter med Irland, Georgien og Gibraltar i EM-kvalifikationen, og de to bedste hold indløser en billet til slutrunden.

Christinna Pedersen stopper international karriere

Kamilla Rytter Juhl (t.v.) og Christinna Pedersen ved et af karrierens absolutter højdepunkter, da de vandt turneringen All England sidste år.
Kamilla Rytter Juhl (t.v.) og Christinna Pedersen ved et af karrierens absolutter højdepunkter, da de vandt turneringen All England sidste år. Foto: Paul Ellis / Ritzau Scanpix

Og vi bliver i sportens verden, for i dag har en af Danmarks bedste kvindelige badmintonspillere de seneste 10 år annonceret et internationalt karrierestop.

32-årige Christinna Pedersen, der har et hav af medaljer i bagagen fra både damedouble og mixeddouble, har ikke længere motivationen og spiller sin sidste internationale kamp i denne uge, fortæller hun.

- Jeg mangler den sidste gnist. Det er for hårdt at komme af sted rent mentalt til den daglige træning. Det synes jeg ikke, jeg kan være bekendt over for nogen.

En af de afgørende årsager til karrierestoppet er, at Christinna Pedersen sammen med partneren Kamilla Rytter Juhl i januar fik datteren Molly.

Sammen med makkeren Mathias Christiansen var hun ellers udsat som et medaljehåb til næste års OL, men den 25-årige spiller må nu på udkig efter en ny makker.