Trump og Kim mødes | Jagerfly skudt ned | Skole ramt af roskildesyge

16x9
De to statsledere har atter udvekslet håndtryk, denne gang til et topmøde i Vietnam. Foto: Leah Millis / Ritzau Scanpix

Atomnedrustning og fred på den koreanske halvø er på programmet under det to dage lange topmøde mellem USA's og Nordkoreas ledere.

Det vakte stor opsigt og medførte megen kritik, da Donald Trump og Kim Jong-un mødtes i Singapore sidste sommer, men nu er det sket igen. Og heller ikke denne gang er det til at forudsige, hvad der kommer til at ske.

Kampfly skudt ned over Kashmir

Vi begynder imidlertid et andet sted på den storpolitiske scene. For det ulmer lige nu mellem de modvillige naboer Indien og Pakistan.

De to atomnationer har været i krig mod hinanden fire gange, og spændingerne har aldrig for alvor lagt sig. Derfor vækker det lige nu stor international bekymring, at to kampfly i morges blev skudt ned over den omstridte Kashmir-region.

Pakistanske soldater undersøger her et af vragene.
Pakistanske soldater undersøger her et af vragene. Foto: Str / Ritzau Scanpix

Balladen begyndte i går, da 12 indiske kampfly bombede mål i Pakistan - ifølge Indien for at ramme terrorister, ifølge Pakistan et resultat af, at pakistanske fly jagtede kampflyene ud af landet.

Ligesom i går er der også modsatrettede forklaringer omkring nedskydningen af de to kampfly i dag - Indien hævder, at det ene tilhørte Pakistan, mens pakistanerne siger, at det var to indiske fly. Pakistan hævder desuden at have taget en indisk pilot til fange.

Uanset hvad sandheden er, så bekymrer det verden, at de to mægtige lande kæmper mod hinanden. Og konflikten er faktisk historisk, da det er første gang nogensinde, at to atommagter indleder luftangreb mod hinanden. Risikoen for en reel krig er dog stadig lille, lyder en ekspertvurdering, som du kan læse her.

Trump og Kim skal forhandle fred

De to ledere har blandt andet spist middag sammen, og de har også holdt et møde med ingen andre til stede.
De to ledere har blandt andet spist middag sammen, og de har også holdt et møde med ingen andre til stede. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Lidt over middag dansk tid mødtes USA's præsident, Donald Trump, med sin nordkoreanske kollega, Kim Jong-un. Det er anden gang, de to mødes efter et historisk topmøde i juni sidste år, hvilket var første gang, en siddende amerikansk præsident mødtes med en nordkoreansk diktator.

Men så imødeset, som topmødet i juni var, ligeså lunkent var resultatet. Selvom de to ledere blev enige om en hensigtserklæring omkring nedrustning af Nordkoreas atomvåben, så var dokumentet på ingen måde bindende og indeholdt ingen tidsplan. Og siden da har satellitbilleder kunnet dokumentere, at Nordkoreas atomanlæg er lige så aktive som før.

Derfor er håbet, at Trump denne gang kan få nogle reelle bindende løfter fra Kim, der kan garantere, at den lukkede stat ikke får fingrene i atomvåben. Skal det ske, så ventes det imidlertid, at USA og Vesten må give nogle meget store indrømmelser til Nordkorea - det gælder primært ophævelse af sanktioner.

Et andet emne på dagsordenen under det to dage lange topmøde er en fredsaftale mellem Nord- og Sydkorea. Siden Koreakrigen i 1950'erne har de to lande nemlig officielt været i krig mod hinanden og har blandt andet fastholdt en neutral zone mellem landene.

Parterne begynder dagen i morgen med at mødes på tomandshånd for anden gang, og derefter vil der blive afholdt et pressemøde klokken 9.50 dansk tid.

Skole lukket af smitsom sygdom

Elever og medarbejdere er i dag blevet mødt af denne besked ved Designskolen i Kolding.
Elever og medarbejdere er i dag blevet mødt af denne besked ved Designskolen i Kolding. Foto: TV SYD

Vi har gennem de seneste dage beskrevet, at Danmark er ramt af et udbrud af mæslinger, og at eksperter på det kraftigste råder folk til at blive vaccineret.

Men det er faktisk ikke den eneste smitsomme sygdom, der hærger landet for tiden. Designskolen i Kolding er nemlig lukket ned de næste to døgn, da omkring 100 af skolens elever er ramt af roskildesyge - en meget smitsom sygdom, der blandt andet kan give hovedpine og opkast.

Skolen opdagede problemet i morges, da kun 7 ud af 75 tilmeldte elever dukkede op til en planlagt udflugt.

Over de næste to døgn skal skolen være helt tom, da det tager omkring så længe for bakterierne at dø. Derefter skal der gøres grundigt rent, og forventningen er, at skolen kan åbne som normalt på mandag.

Pres på republikanske senatorer

Repræsentanternes Hus i USA har vedtaget en resolution, der skal blokere for den nødretstilstand, præsident Trump for nylig erklærede på den amerikansk-mexicanske grænse.

Mange ser nemlig erklæringen af nødretstilstanden som et politisk værktøj for Trump, sådan at han kan få lettere adgang til midler, der kan bruges til at bygge en mur på grænsen. De spekulationer har præsidenten endda selv bekræftet, da han sagde, at det ikke var nødvendigt for ham at erklære den.

Med vedtagelsen i Repræsentanternes Hus har Senatet nu 16 dage til at stemme om forslaget. Og selvom republikanerne har flertal i Senatet, så er det faktisk ikke umuligt, at resolutionen bliver vedtaget, for mange republikanske senatorer har udtrykt utilfredshed med præsidentens bøjning af reglerne.

Hvis det sker, så kan Trump stadig bruge sit veto, og i det tilfælde vil balladen vende tilbage til Kongressen, der kan overskrive vetoet, hvis to tredjedele af medlemmerne stemmer for.

Britta Nielsens døtre fik næsten seks millioner på privatkonti

Britta Nielsens døtre ønskede ikke at udtale sig.
Britta Nielsens døtre ønskede ikke at udtale sig. Foto: Discovery Networks Danmark

Vi slutter i dag med endnu en ny oplysning i sagen om Britta Nielsens mistænkte svindel for 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen.

En række dokumenter, som TV 2 er kommet i besiddelse af, viser nemlig, at hendes to døtre, Samina og Jamilla, fik overført omkring 5,8 millioner kroner til deres private konti i en årrække fra 2007 til 2017.

De to har tidligere sagt i et interview med Kanal 5, at de ikke kunne "begribe" anklagerne mod deres mor, og at de foruden en bil kun har modtaget penge til småting. TV 2 har forsøgt at spørge dem, hvordan overførsel af næsten seks millioner kroner stemmer overens med kun at have fået penge til småting, men vi blev pænt bedt om at "fucke af".

Du kan læse hele den historie her.

***

Og så var det i øvrigt også i dag, at Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, afgav en meget imødeset forklaring i den amerikanske kongres. Den var imidlertid stadig i gang ved afslutningen af nyhedsoverblikket, men på tv2.dk kan du læse en masse om, hvad han sagde.