Danmark anerkender Guaidó | Falck anker ikke | Patriots vinder Super Bowl

16x9
Flere og flere lande stiller sig bag Juan Guaidó. Foto: Andres Martinez Casares / Ritzau Scanpix

En række EU-lande, heriblandt Danmark, har nu anerkendt Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige præsident.

Og dermed velkommen til nyhedsoverblikket på en mandag, der ifølge TV 2 Vejret er den sidste vinterkolde dag i denne omgang.

Danmark anerkender Juan Guaidó

Vi begynder med den fortsatte magtkamp i Venezuela, hvor presset igen i dag blev øget på den siddende præsident, Nicolas Maduro. Denne gang kommer presset fra EU-lande, da mange af unionens medlemmer i dag valgte at anerkende Juan Guaidó som landets præsident.

Det drejer sig blandt andet om Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Spanien. Også Danmark tog i dag det skridt, da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter slog fast, at Danmark står bag Guaidó, indtil der kan gennemføres et frit demokratisk valg i Venezuela.

Eksperter mener ikke, at Nicolas Maduro kan holde fast i magten under så stort et internationalt pres, men så sent som i dag var han på gaden for at lade sig hylde af militæret.
Eksperter mener ikke, at Nicolas Maduro kan holde fast i magten under så stort et internationalt pres, men så sent som i dag var han på gaden for at lade sig hylde af militæret. Foto: Marcelo Garcia / Ritzau Scanpix

EU-landene går dermed i fodsporene på blandt andet USA, som kort tid efter Guiadós udnævnelse til præsident valgte at stå bag den 35-årige formand for nationalforsamlingen.

Anders Samuelsen understreger dog, at Guaidó er midlertidig præsident, og at Venezuela så snart som muligt skal afholde et reelt præsidentvalg.

DF vælger langt om længe spidskandidat

Peter Kofods navn kommer til at stå øverst på DF's kandidatliste til maj.
Peter Kofods navn kommer til at stå øverst på DF's kandidatliste til maj. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix Denmark

Med under fire måneder til europaparlamentsvalget 26. maj har Dansk Folkeparti endelig fundet frem til sin spidskandidat. Og det blev et overraskende valg, da retsordfører Peter Kofod er blevet manden, der skal stå i spidsen for det EU-skeptiske parti i valgkampen.

Siden Morten Messerschmidt trak sig fra parlamentet, har det ellers været Anders Vistisen, der har været førstemand for DF i Bruxelles, og han havde endda meldt ud, at han ville indstille sin politiske karriere, hvis han ikke blev spidskandidat i denne omgang.

Den trussel har han imidlertid trukket tilbage, og han siger nu, at han er tilfreds med at stille op som sekundær kandidat.

Valget af Peter Kofod er overraskende, fordi han er anset som et stort politisk talent, og det var derfor ventet, at hans politiske fremtid lå på Christiansborg, men partiledelsen vælger altså i stedet at sende ham til EU.

Patriots vinder sjette Super Bowl

Tom Brady med nummer 12 kan fejre endnu en Super Bowl-titel. Prisen som kampens spiller måtte han dog lade sin receiver Julian Edelman med nummer 11 tage.
Tom Brady med nummer 12 kan fejre endnu en Super Bowl-titel. Prisen som kampens spiller måtte han dog lade sin receiver Julian Edelman med nummer 11 tage. Foto: Harry How / Ritzau Scanpix

I nat blev den største amerikanske sportsbegivenhed afviklet, da Super Bowl blev spillet i Atlanta. Og det var (som sædvanlig) med New England Patriots som vindere, da de besejrede Los Angeles Rams med 13-3.

De 16 kombinerede point gjorde det til den lavestscorende Super Bowl nogensinde, hvilket var særdeles overraskende, da begge hold på papiret havde gode angreb. Men det var i stedet de to holds forsvar, der dominerede i en intens, men til tider grim kamp. Og med kampens eneste touchdown i fjerde quarter tog Patriots en føring, de ikke mistede igen.

Det er holdets sjette titel, og dermed har Patriots nu udlignet Pittsburgh Steelers' seks titler, og de to hold er nu på en delt førsteplads i Super Bowl-sejre siden 1967, hvor kampen blev spillet første gang.

Mest imponerende er det, at alle Patriots' seks titler er vundet siden 2001, og at alle har haft den nu 41-årige quarterback Tom Brady ved roret.

Falck anker ikke - og anmeldes nu til politiet

I sidste uge fastslog Konkurrencerådet, at Falck misbrugte sin dominerende position, da det hollandske selskab Bios i 2014 overtog ambulancekørslen i Region Syddanmark. Det skete blandt andet ved, at Falck spredte dårlige historier om Bios og forhindrede selskabet i at hyre kvalificerede reddere.

Den afgørelse har Falck i dag valgt ikke at anke, og dermed var vejen banet for, at Konkurrencerådet kunne anmelde Falck til Bagmandspolitiet.

Falcks administrerende direktør, Jakob Riis, anerkender over for TV 2, at der foregik ting, der er i strid med firmaets værdier. Og det skal nu afgøres, om Falck skal betale erstatning til Bios og konkursboet efter Bios' danske selskab.

Men selvom Falck altså anerkender at have handlet umoralsk, så anerkender selskabet ikke at have brudt loven, men det bliver nu op til Bagmandspolitiet at afklare.

Samtidig har Falcks tidligere direktør Allan Søgaard Larsen i dag forladt sin bestyrelsespost i medicoselskabet Ambu med øjeblikkeligt varsel. Ligeledes har han oplyst, at han forlader sin bestyrelsespost i LøkkeFonden. Allan Søgaard Larsen var koncernchef for Falck i perioden 2004 til og med 2016 i den periode, hvor Konkurrencerådet mener, at Falck forsøgte at skade Bios virke.

Lig fundet i Salas fly

Ved hjælp af undervandsoptagelser har man kunnet fastslå, at der er mindst et lig i flyvraget.
Ved hjælp af undervandsoptagelser har man kunnet fastslå, at der er mindst et lig i flyvraget. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

I går lykkedes det myndighederne at finde vraget af det fly, som fodboldspilleren Emiliano Sala var ombord på. Det blev fundet nær øen Guernsey, hvor det styrtede, mens det var på vej fra Frankrig til Storbritannien.

Ved hjælp af undervandsoptagelser har man i dag fastslået, at der er et lig i flyvraget, men det kan endnu ikke siges, om der er tale om Sala eller hans pilot.

Den argentiske fodboldspiller havde netop skrevet under med den engelske klub Cardiff, der havde sat ny klubrekord ved at betale 125 millioner kroner for ham. Men den 28-årige spiller nåede altså ikke engang at træne med sit nye hold, da hans fly styrtede ned bare to dage efter skiftet.