Arktisk eksplosion dræber i USA | Ung greve død | De Gyldne Laurbær uddelt

16x9
Temperaturerne i USA's tredjestørste by, Chicago, ramte i dag minus 27 grader. Foto: Scott Olson / Ritzau Scanpix

En usædvanligt dårlig meningsmåling spår dystre udsigter for den siddende regering frem mod det kommende valg.

Faktisk kalder Hans Engell målingen for "Lars Løkkes værste mareridt". Og dermed velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

Otte dræbt i arktisk eksplosion

Vi begynder i Nordamerika, hvor store dele af Canada og det nordlige USA lige nu er ramt af ekstreme temperaturer. Mange steder er temperaturerne de koldeste i 25 år, og i millionbyen Chicago blev der i dag målt minus 27 grader, hvilket er 22 grader koldere end normalen for årstiden. Mange steder i Canada er det endnu koldere med temperaturer under minus 40, men det er mindre usædvanligt på de egne.

Myndighederne advarer mod øjeblikkelige forfrysninger, hvis man går udenfor, og i en række amerikanske delstater er der blevet erklæret undtagelsestilstand, og otte personer har allerede mistet livet i kulden.

Vandet på den enorme Lake Michigan, som Chicago ligger på bredden af, er dybfrossent.
Vandet på den enorme Lake Michigan, som Chicago ligger på bredden af, er dybfrossent. Foto: Scott Olson / Scanpix Denmark

Den ekstreme kulde skyldes et såkaldt 'arctic blast', eller en arktisk eksplosion, der fører iskold luft ned fra polarcirklen. Og det står så slemt til, at flere byer, inklusiv Chicago, stort set er lukket helt ned. Skolerne er lukkede, fly og tog holder stille, og offentlige kontorer er lukkede i et forsøg på at få folk til at blive indendøre frem for at trodse de livsfarlige forhold.

Allerede i morgen ventes det dog at blive en del varmere mange steder, da der kommer lunere luft ind fra Stillehavet.

Hærchef sigtet i nepotismesag

Hans-Christian Mathiesen ses her i 2014, hvor han skulle til audiens hos Dronningen.
Hans-Christian Mathiesen ses her i 2014, hvor han skulle til audiens hos Dronningen. Foto: Bjarne Luthcke / Scanpix Denmark

Som den øverste chef for den danske hær har Hans-Christian Mathiesen været en af de absolut mest magtfulde personer i det danske forsvar. Og for knap fem år siden brugte han den magt til at sikre sin kæreste optagelse til en master i militære studier, som hun ikke var kvalificeret til.

Det har i hvert fald længe været påstanden i forsvarsmediet OLFI, der via anonyme kilder i flere omgange har beskrevet hærchefens nepotisme, og i dag har Forsvarets Auditørkorps sigtet ham i sagen.

Siden oktober sidste år har der pågået en efterforskning af anklagerne mod Hans-Christian Mathiesen, og siden da har han også været fritaget for tjeneste. Men først i dag i forbindelse med sigtelsen er der blevet udpeget en ny, midlertidig, hærchef.

Hans-Christian Mathiesen er konkret sigtet efter straffelovens paragraf 155, der omhandler tjenestemisbrug.

Dårligste meningsmåling for blå blok i årevis

Siden august sidste år har regeringen fremsat en række store lovforslag, og det er blevet tolket som et forsøg på at sætte en vindende dagsorden frem mod det folketingsvalg, der senest skal afholdes til juni.

Men noget tyder på, at det ikke har virket efter hensigten. En meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, viser nemlig i dag det dårligste resultat for blå blok i hele den nuværende valgperiode. Kun 44,4 procent af stemmerne står partierne på den side af midten til i målingen.

Med et sådant resultat vil Mette Frederiksen kunne indtage Statsministeriet selv uden hjælp fra Alternativet, som jo peger på deres egen formand, Uffe Elbæk, som statsminister.

Målingen er særligt kritisk, fordi den fortsætter en nedadgående tendens for blå blok, som er set over længere tid. Politisk kommentator Hans Engell kalder den for en "mareridtsmåling", og han understreger, at den bliver svær at komme tilbage fra.

27-årig greve død i ulykke

Bregentved Gods på Midtsjælland.
Bregentved Gods på Midtsjælland. Foto: Morten Juhl / Scanpix

Frederik Christian Adam Moltke, der var greve af Danmarks mest værdifulde gods, Bregentved, døde 23. januar i en ulykke på en skiferie i Japan. Det fortæller godsforvalter Anders Dolmer til TV 2.

De nærmere omstændigheder omkring ulykken kendes ikke, blot at den unge greve var på skiferien med både familie og venner.

Det er blot et år siden, at Frederik Moltke overtog ejerskabet af Bregentved fra sin far, greve Christian Moltke. Til daglig arbejdede han i London som jordbrugsøkonom.

Frederik Moltke begraves fra Tureby Kirke lørdag 2. februar klokken 13.00.

Leonora Christina Skov vinder De Gyldne Laurbær

Leonora Christina Skov fik prisen for 'Den, der lever stille'.
Leonora Christina Skov fik prisen for 'Den, der lever stille'. Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Danmarks største bogpris blev i dag uddelt, og vinderen blev den 42-årige forfatterinde Leonora Christina Skov.

Hendes selvbiografiske roman 'Den, der lever stille' udkom i starten af 2018 og havde så stor succes blandt både læsere, anmeldere og boghandlere, at der ikke var meget tvivl om, hvem der skulle have laurbærrene i denne omgang. Således fortæller formanden for overrækkelseskomiteen, at Leonora Christina Skov fik over halvdelen af stemmerne.

'Den, der lever stille' handler om forfatterindens opvækst i Helsinge, hendes kamp for forældrenes accept, hendes homoseksualitet og hendes flytning til København. Bogen har solgt over 100.000 eksemplarer og har høstet meget flotte anmeldelser.

Leonora Christina Skov fik overrakt prisen i boghandelen Arnold Busck i København ved en, for hende, overraskende ceremoni.