Jane Aamund er død | Mindre undervisning til de mindste | Prins Joachim flytter

16x9
Jane Aamund blev 82. Foto: Ritzau Scanpix

Går du og fryser i den danske januarkulde?

Så skal du være glad for, du ikke bor i Canada. Der blev nemlig målt minus 47 grader i dag, og i det hele taget er store dele af Canada og USA lige nu ramt af en usædvanligt hård vinter. Dermed velkommen til nyhedsoverblikket på en dag, der trods alt har holdt sig lige over frysepunktet herhjemme.

Jane Aamund er død

Forfatterinden Jane Aamund har i 20 år levet med kræft, og i går aftes sov hun stille ind på et hospice i Hvide Sande, fortæller hendes bror Asger Aamund. Hun blev 82 år.

Jane Aamund debuterede som forfatter i 1977 med 'Bag damen stod en Christian', og siden da har hun skrevet en lang række artikler og romaner, blandt andet 'Klinkevalstrilogien' og den selvbiografiske 'Colorado Drømme', som hun vandt De Gyldne Laurbær for i 1997.

Jane Aamund sammen med sine to brødre Asger Aamund (th.) og Bjarke Aamund i 1998.
Jane Aamund sammen med sine to brødre Asger Aamund (th.) og Bjarke Aamund i 1998. Foto: Svend Åge Mortensen / Scanpix Danmark

Selvom Jane Aamund indtil det sidste omgav sig med sine brødre, sønner og børnebørn, så var det på sin vis en lettelse for familien at se hende sove stille ind, fortæller lillebroderen Asger Aamund.

- De sidste par år har været slemme for hende, og hun var slået meget ud af kurs. Så jeg kan sige på hele familiens vegne, at vi er lettede over, at hun sov stille ind i går aftes omgivet af nærmeste familie, fortalte han.

Britta Nielsens svigersøn sigtet for groft hæleri

I går kom det frem, at en mand var blevet sigtet i forbindelse med sagen om Anna Britta Troelsgaard Nielsens mistænkte svindel af 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen.

Manden var her til morgen til stede ved et retsmøde i Københavns Byret, hvor han blev nægtet navneforbud. Derfor kan vi nu fortælle, at der er tale om 37-årige Kian Omid Mirzada, der er gift med Britta Nielsens ældste datter.

Kian Mirzada er gift med Britta Nielsens ældste datter, Jamilla Hayat (th.).
Kian Mirzada er gift med Britta Nielsens ældste datter, Jamilla Hayat (th.).

Han er sigtet for groft hæleri, ligesom begge Britta Nielsens døtre og søn også er det. Kian Omid Mirzada er dog ikke anholdt i sagen. Det har han til gengæld været flere gange før, blandt andet i en kidnapningssag, som du kan læse mere om her.

Det vides endnu ikke, hvor langt vi er fra et anklageskrift i sagen.

Færre timer til de yngste klasser

Regeringen er i dag blevet enige med en række andre partier om en justering af folkeskolereformen, som blandt andet betyder, at eleverne i 0. til 3. klasse skal have tre lektioner færre om ugen. Justeringen giver også mulighed for en kortere skoleuge for de højere klassetrin, men det vil være op til de enkelte skoler at sætte i sving.

Justeringen betyder også mere undervisning i fransk, tysk, billedkunst og historie, mens den også indeholder en hensigtserklæring om mindre brug af vikarer. Du kan læse om alle ændringerne her.

Selvom et stort flertal på Christiansborg altså står bag ændringerne, så er formanden for skolelederforeningen, Claus Hjortdal, ikke specielt imponeret. Han mener, at de nye regler giver mindre frihed til skolerne.

Svend Lings dømt skyldig i aktiv dødshjælp

Svend Lings tog imod sin straf med oprejst pande.
Svend Lings tog imod sin straf med oprejst pande. Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen / Scanpix Denmark

Svend Lings er en af de mest markante fortalere for aktiv dødshjælp herhjemme, og i flere tilfælde har han da også hjulpet personer med at begå selvmord. Det fastslog Østre Landsret i dag, da den pensionerede overlæge blev fundet skyldig i at have hjulpet med selvmord og forsøg på selvmord i tre tilfælde.

Selvom landsretten skærpede hans straf, så slap han med 60 dages betinget fængsel, hvilket må siges at være markant mindre end det års fængsel, anklageren havde krævet. Noget, senioranklager Jesper Rubow efterfølgende kaldte for "en lussing".

Det var da heller ikke en decideret angrende Svend Lings, der efter afgørelsen sagde til TV 2, at nogle gange "kommer hensynet til individet højere end hensynet til loven".

Foruden Svend Lings blev også den pensionerede læge Frits Schjøtt fundet skyldig i sagen og idømt 20 dages betinget fængsel.

Prins Joachim flytter til Frankrig

Prins Joachims familie, der her ses på et billede fra 2015, flytter et år til Frankrig.
Prins Joachims familie, der her ses på et billede fra 2015, flytter et år til Frankrig. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Til sommer tager prins Joachim sin familie med til Frankrig, hvor de skal bo i omkring et år. Anledningen er, at prinsen er blevet optaget på en fransk militæruddannelse på den traditionsrige Ëcole Militaire i Paris. Det oplyser Det Danske Kongehus i en pressemeddelelse.

Prins Joachim har udfyldt forskellige roller i militæret siden 1987, hvor han startede som rekrut i Dronningens Livregiment, og siden 2015 har han tjent som forsvarschefens særlige sagkyndige i forhold til reserven i totalstyrkekonceptet. Den franske uddannelse er en overbygning på denne funktion.

Prinsesse Marie og parrets børn, prins Henrik på ni og prinsesse Athena på syv, flytter med prinsen, men Kongehuset understreger, at flytningen ikke vil have nogen betydning for deres protektioner og samarbejdspartnere herhjemme.