Raseri i bageriet | Mulig snestorm | Hjælp til briter

16x9
Der kan være snestorm på vej mod Danmark. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

1500 privatfly med politikere og erhvervsfolk lander i denne uge i nærheden af en lille bjergby i Schweiz.

Her skal de blandt andet snakke klimaforandringer, der er et af emnerne ved det årlige World Economic Forum i Davos.

Jeg bliver på landjorden og giver dig her dagens udvalgte historier.

Regeringen vil komme briter til undsætning

Det kan godt være, Storbritannien risikerer at blive kastet ud i kaos, hvis det kommer til et hårdt Brexit. Men hvis det står til den danske regering, kan du stadig gå ned på en London-pub nær dig og få serveret en pint på ægte, ikke-påtaget engelsk - også efter 29. marts.

Hvis Storbritannien den dag træder ud af EU uden en aftale, vil de 19.000 briter i Danmark ellers som udgangspunkt miste retten til opholde sig her i landet.

Men det vil regeringen nu imødekomme ved i slutningen af februar at fremsætte et lovforslag, der giver briterne lov til at blive i landet med nogenlunde samme rettigheder som før.

Hvis du er mere interesseret i, hvordan et hårdt Brexit vil ramme danskere, så har vi også en artikel om det.

Kunder opfordres til ikke at overfuse ekspedienter

Ekspedient i Lagkagehuset Caroline Pagliae.
Ekspedient i Lagkagehuset Caroline Pagliae. Foto: TV 2 Østjylland

Lagekagehuset i Aarhus har på det seneste oplevet flere episoder, hvor man ifølge bagermesteren har været nødt til at sende unge ekspedienter hjem, fordi de har fået en overhaling af en kunde.

Sagens kerne er - bogstaveligt talt - at et populært rugbrød ifølge nogle kunder har ændret smag. I begyndelsen af januar kulminerede utilfredsheden, da en kunde tyrede et rugbrød igennem lugen til bageriets drive-in. Men det er langt fra den eneste ubehagelige oplevelse, personalet har haft.

- Det er lidt, som om kunderne prøver at finde fejl og klager over de mindste ting, siger Caroline Pagliae, der er ekspedient i Lagkagehuset, til TV2 Østjylland.

Nu har Lagkagehuset sat skilte op i Aarhus-butikkerne, hvor kunderne opfordres til at sende klager til ledelsen i stedet for at overfuse ekspedienterne.

Sagens kerne: Mange kunder er vrede over, at det populære Aros-rugbrød tilsyneladende har ændret smag, efter Langenæs Bageriet blev til Lagkagehuset.
Sagens kerne: Mange kunder er vrede over, at det populære Aros-rugbrød tilsyneladende har ændret smag, efter Langenæs Bageriet blev til Lagkagehuset. Foto: TV 2 Østjylland

Politik i reklamepauserne

Det kan godt være, politikere og deres budskaber fylder en del i vores fjernsyn. Men reklamerne kan vi endnu se i fred for Lars Løkke, Mette Frederiksen og hvad de ellers hedder.

Det er nemlig forbudt at vise reklamer i tv for politiske partier og kandidater. Det kan dog forandre sig, for nu vil Dansk Erhverv have ændret reglerne med den begrundelse, at loven er forældet i en tid, hvor politikere kan reklamere alle andre steder end lige mellem tv-programmerne.

Nej tak, siger den garvede folketingspolitiker Mogens Lykketoft. Han er overbevist om, at det vil forringe atmosfæren i en valgkamp og er tilfreds med, at "politikere ikke bare kan sende gylle ud på tv, fordi de har mange penge."

Personfarlig kriminalitet straffes hårdere

Domstolene straffer hårdere for personfarlig kriminalitet som grov vold, voldtægt og pædofili, viser et folketingssvar fra Justitsministeriet.

Det er sød musik i ørerne for justitsminister Søren Pape Poulsen, som også håber, at det kan sprede en frygt i de kriminelle miljøer.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er glad for, at domstolene følger de anvisninger, der kommer fra Folketinget.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er glad for, at domstolene følger de anvisninger, der kommer fra Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Men det skal han nok ikke regne med.

Forskningen peger på, at strengere straffe sjældent har en kriminalpræventiv effekt, siger en lektor i sociologi til TV 2. Og det er faktisk også, hvad en rapport fra Justitsministeriets egen forskningsafdeling viser. Tværtimod øger mere indgribende straffe i nogle tilfælde risikoen for ny kriminalitet.

Men strengere straffe handler også om retsfølelsen, at offeret ikke møder gerningsmanden få dage efter forbrydelsen, siger Søren Pape Poulsen.

Risiko for snestorm

Vi slutter med at kigge frem mod weekenden. Der er enorm usikkerhed i prognoserne for weekendvejret, skulle jeg hilse at sige fra TV 2 Vejret. Én ting synes dog rimelig sikkert: Der kommer sne.

Hvis du vil være garderet mod det hele, skal du forberede dig på både slud, regn, isslag og - nå, ja - en regulær snestorm på søndag med 15-20 centimeter sne og kraftig fygning.

Europæisk prognosemodel for lørdag klokken 9: Fronten glider af over Jylland, som får sne.
Europæisk prognosemodel for lørdag klokken 9: Fronten glider af over Jylland, som får sne. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Men det er altså endnu meget usikkert. I forhold til de næste par dage kan du dog godt regne med, at det bliver koldt og nogle steder ned til fem-ti graders nattefrost.