Umbrella-dom stadfæstet | Svensk regering næsten på plads | Helle Thorning stopper i Red Barnet

16x9
Man ved, der er faldet meget sne, når massen skal hakkes op i bider, før den kan skovles væk. Foto: Barbara Gindl / Ritzau Scanpix

Sneen vælter ned i Østrig.

Nogle steder er der rapporteret svimlende 280 centimeter. Det kan man da kalde en god undskyldning for at blive hjemme fra arbejde. 

Det har været en travl nyhedsdag, og her er et overblik: 

Umbrella-dom stadfæstet i Højesteret

Der var tale om distribution af børneporno, da en 20-årig mand delte en video med seksuelt krænkende indhold, der viste personer på 15 år. Derfor har han nu fået 40 dages betinget fængsel og en bødestraf.

Højesteret har netop afgjort den såkaldte Umbrella-sag, hvor 1004 primært unge er blevet sigtet for distribution af seksuelt krænkende materiale.

Det har højesteret i dag dømt i en skelsættende kendelse i det sagskompleks, der er blevet kendt som Umbrella-sagen. Her er 1004 unge sigtet for at have delt videoen på Messenger - nogle et par gange, andre flere hundrede. 

Ud af de 1004 blev ni udvalgt til prøvesager, som er endt med domme i by- og landsretten. Denne konkrete sag blev anket til Højesteret. Efter dagens stadfæstelse kan behandlingen af de 995 andre sager nu begynde. 

Svensk regering næsten på plads

Så kan svenskere, der gerne vil regeres, snart ånde lettet op. I hvert fald måske. 

Stefan Löfven ser nu ud til igen at skulle agere statsminister hos vores naboer.
Stefan Löfven ser nu ud til igen at skulle agere statsminister hos vores naboer. Foto: Tt News Agency / Ritzau Scanpix

De fire svenske partier Socialdemokraterna, Miljøpartiet, Centerpartiet og Liberalerna er i dag blevet enige om et udkast til en regeringsaftale. De peger på Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. Det fremgår af et aftaleudkast på Socialdemokraternas hjemmeside.

Det er altså en løsning, der går udenom Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson, der i den grad må siges at have været regeringskabalens sorteper.

Sverige har været uden regering i 124 dage, og der skal muligvis lægges en dag eller to mere til. For aftaleudkastet skal først godkendes i partiernes bagland. 

Danmark vidste, at Said Mansour risikerede fængsling

Marokkos ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi.
Marokkos ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi. Foto: TV 2

Said Mansour, også kendt som ’boghandleren fra Brønshøj’, blev fredag udvist fra Danmark og sendt til Marokko. Kort efter ankomsten blev han anholdt og fængslet, sigtet for medvirken til terror. 

Men selvom blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen var tilfreds med udvisningen, så advarede menneskerettighedsforkæmpere om, at Said Mansour risikerede tortur i Marokko. Og hvis det er tilfældet, ville udvisningen være imod FN's konventioner, vurderer direktøren for Anti-Tortur Støttefonden, Inge Gefke. 

Danmark var dog udmærket klar over, at Said Mansour ville blive anholdt af de marokkanske myndigheder, fortæller Marokkos ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi, nu til TV 2. 

- Vi har ikke lagt skjul på noget, siger hun. Læs mere om sagen her

Regeringen vil ændre lukkeloven - igen

Christina Egelund (LA) bekræfter regeringens planer over for TV 2.
Christina Egelund (LA) bekræfter regeringens planer over for TV 2. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Det skal være muligt at kunne handle ind juleaften. Derfor vil regeringen nu - ligesom i 2012 - ændre lukkeloven, så der nu må holdes åbent på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og efter klokken 15 på nytårsaftensdag. 

Det erfarede TV 2 omkring middagstid. 

Formålet med afskaffelsen er, at regeringen mener, at det er politisk fornuftigt at lade danskerne selv bestemme, hvornår de vil handle. Det er endnu uvist, om der kan samles et flertal om forslaget, men allerede før det er stillet, får det kritik fra Dansk Folkeparti. 

- Hvis man fjerner lukkeloven, vil det få ganske alvorlige konsekvenser for særligt de små og mellemstore virksomheder, siger erhvervsordfører Hans Christian Skibby til TV 2. 

Helle Thorning-Schmidt stopper i Red Barnet

Helle Thorning-Schmidt vil indlede en bestyrelseskarriere.
Helle Thorning-Schmidt vil indlede en bestyrelseskarriere. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Den tidligere socialdemokratiske statsminister har siden, hun tabte flertallet i Folketinget ved valget i 2015, været direktør i Red Barnets internationale organisation, Save The Children, med base i London.

Nu er det kaptiel også slut, da Helle Thorning-Schmidt til sommer stopper i Red Barnet for at indlede en bestyrelseskarriere, skriver Red Barnet i en pressemeddelelse. 

Thorning-Schmidt har blandt andet sagt ja til at blive indstillet til Vestas' bestyrelse.