Peberspray lovligt | Sejhvalen var en han | 28 udlændinge forsvundet

16x9
Børnene stod i forreste række, da hvalekspert Abdi Hedayat i dag dissekerede sejhvalen, der døde i havnebassinet ved Hobro. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

En begivenhedsrig dag er ved at være omme.

Så her er et hurtigt overblik over dagen, der er gået. 

28 udlændinge på tålt ophold forsvundet

Kærshovedgård nær Ikast huser nu afviste asylansøgere.
Kærshovedgård nær Ikast huser nu afviste asylansøgere. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Hvis det står til regeringen, er udlændinge på tålt ophold en af de grupper, der fremover skal bo og melde sig på øen Lindholm. Dem er der 75 af på nuværende tidspunkt. 

Problemet er bare, at 28 ud af disse 75 udlændinge på tålt ophold er forsvundet og efterlyst, oplyser Rigspolitiet til TV 2.

I denne artikel kan du se, hvor de 75 udlændinge kommer fra, hvorfor de er udvist, og hvor længe de har været i Danmark på tålt ophold.  

Her bliver Storbritanniens magt stjålet i 20 sekunder

Midt i gårsdagens ophedede Brexit-debat i det britiske underhus fandt der en meget besynderlig protest sted. Et medlem af parlamentet, Lloyd Russel-Moyle fra partiet Labour, så sit snit til at løbe hen og snuppe det royale scepter foran hele forsamlingen. 

Det forgyldte scepter er et symbol på dronningen som Storbritanniens statsoverhoved, og uden det kan Underhuset ikke vedtage love. Derfor blev aktionen mødt med store protestråb, og scepteret blev da også taget fra Russel-Moyle og leveret tilbage 20 sekunder senere.

Det er diskussionen om Brexit-aftalen med EU, som har affødt de store følelser, efter premierminister May i går annoncerede en udskydelse af afstemningen om en vedtagelse. Særligt punktet om grænsen til Nordirland giver parlamentet skrupler

Derfor er May i dag rejst på charmeoffensiv i Europa for at få et nap med til at gøre aftalen mere spiselig for de britiske parlamentsmedlemmer derhjemme.

Peberspray i hjemmet bliver lovligt

Fra næste år bliver det lovligt at opbevare peberspray i hjemmet.
Fra næste år bliver det lovligt at opbevare peberspray i hjemmet. Foto: Claus Fisker / Scanpix Nordfoto

Fra 1. januar bliver det lovligt at anskaffe en peberspray - vel at mærke hvis du er over 18 år og holder den derhjemme. Det har et flertal i Folketinget i dag vedtaget

Lovændringen giver altså mulighed for, at du kan anvende pebersprayen til selvforsvar, hvis du eksempelvis er udsat for et røveri.

Selvom blandt andre Dansk Folkeparti synes, det er en god idé, så har flere organisationer været imod. Blandt andet Politiforbundet, hvis formand Claus Oxfeldt har kaldt det et "dårligt lovforslag, som jeg ikke håber bliver vedtaget".

I dag koster det en bøde på mellem 1400 og 3000 kroner at blive taget med en peberspray. 

Sejhval skåret op - nu kender vi kønnet

I dag klokken ti gik en række eksperter i gang med at blive klogere på, hvorfor sejhvalen døde i fjorden ved Hobro - og om den var syg eller skadet.

Hvalekspert Abdi Hedayat disseker den døde sejhval foran en masse børn.
Hvalekspert Abdi Hedayat disseker den døde sejhval foran en masse børn. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Selvom hvalen umiddelbart så stor ud, så er der faktisk tale om en lille hval af sin art på 7,7 meter. Sejhvaler kan blive op til 12-14 meter. 

Abdi Hedayat, der ledte dissektionen, konkluderede meget hurtigt, at noget tilsyneladende ikke har været, som det burde. Hvalens kød var mere lyserødt, end det plejer at være. Og forskere skal nu finde ud af hvorfor

Til gengæld kunne de allerede i dag konkludere, at hvalen var en han. 

Jagten på Stein Baggers gemte svindelformue droppet

Det er måske ved at være noget tid siden, du sidst har hørt navnene IT-Factory og Stein Bagger.

Stein Bagger i 2009. Han har siden skiftet navn til Sten Hansen.
Stein Bagger i 2009. Han har siden skiftet navn til Sten Hansen. Foto: Liselotte Sabroe / Liselotte Sabroe/Scanpix

Men selvom svindelnummeret, der fik 831 millioner kroner til at forsvinde, efterhånden har nogle år på bagen, så er pengene stadig pist væk. 

Nu opgiver kreditorerne at finde dem, skriver Børsen. Det kan ganske enkelt ikke betale sig at blive ved med at lede, siger pressechefen for Danske Bank, som er et af de steder med flest penge i klemme - nemlig en kvart milliard.  

- En sådan proces vil være forbundet med ekstraomkostninger, siger pressechefen Kenni Leth. 

***

Så mangler jeg da vist bare at sige, at hvis dit julegavebudget ligger på omkring 3450 kroner, kan du jo bruge dem på en rigtig god plads, når Michelle Obama kommer til København til april