Familie, venner og kolleger sagde et sidste farvel til Nedim Yasar

Lørdag blev den tidligere bandeleder og radiovært begravet på Københavns vestegn.

Den rituelle afvaskning er overstået, og nu samles mændene om den hvide kiste, der bliver båret over skulderhøjde ud på parkeringspladsen.

To hulkende kvindeskrig sender et jag gennem forsamlingen. 

Det er lyden af Nedim Yasars mor og bedstemor.

De tilhørende fik udleveret en seddel og en sikkerhedsnål.
De tilhørende fik udleveret en seddel og en sikkerhedsnål. Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Det er lørdag formiddag, og i dag bliver den tidligere bandeleder, senere radiovært og pædagogstuderende begravet på Københavns vestegn.

Begravelsesceremonien begynder foran Alaadin Moskéen i Albertslund, hvor alle tilhørere får udleveret en seddel med Nedim Yasars ansigt og tallene:

1987 – 2018

Nedim Yasar blev kun 31 år. Han blev skudt efter sin egen bogreception, hvor han glad havde fejret udgivelsen af 'Rødder - en gangsters udvej'. Han var erklæret død dagen efter. 

Barndomsvenner og kollegaer

På parkeringspladsen står familie og barndomsvenner fra Grantoften i Ballerup. Mennesker, der kendte Nedim Yasar hele livet.

Mange af dem er mænd i dynejakker med mørke fuldskæg, som er barberet snorlige.

Fremmødet foran Alaadin-moskéen er stort til ceremonien inden Nedim Yasars begravelse.
Fremmødet foran Alaadin-moskéen er stort til ceremonien inden Nedim Yasars begravelse. Foto: Steen Bressendorff / TV 2

Men der er også dem, der mødte Nedim Yasar senere, da han havde lagt bandelivet på hylden. Kollegerne fra Radio24syv, hans 20-årige kæreste Emilie Riddersholm og hendes familie. 

En muslimsk begravelse minder på mange måder, og alligevel overhovedet ikke, om en kristen, protestantisk som den i folkekirken. Tårerne er de samme, men der er ingen mindeord, der kan hjælpe en udefrakommende på vej til at lære det menneske at kende, der tages afsked med.

I stedet er der bønnerne.

Han var stærk

En mand går rundt og tilbyder kaffe og the til de frysende gæster.

Ud af vinduet fra første sal bliver der firet en forstærker ned, som er sluttet til med en forlængerledning, og fra den lyder ’Janaza,’ begravelsesbønnen, som bedes over den afdøde.

De fleste af mændene samler sig om kisten og beder med.

Lidt bagved står den 25-årige Birindar Titrek, der voksede op i Grantoften tæt på Nedim Yasar. Han var familie, siger han, men ikke med blod.

Blandt kistebærerne var nogle af Nedim Yasars barndomsvenner.
Blandt kistebærerne var nogle af Nedim Yasars barndomsvenner. Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

- Hans familie kom i vores hjem, siden jeg var spæd. Men Nedim var aldrig med. Han var ude og lave andre ting. Det var først, da jeg blev 15 år, at jeg hørte, hvad han gik rundt og lavede, fortæller Birindar Titrek.

Birindar Titrek havde ikke set Nedim Yasar de seneste fem år, men han fulgte ham tæt i ’Politiradio’ på Radio24Syv. Og han beundrede ham for de valg, han havde taget.

Birindar Titrek har ”selv prøvet lidt af hvert,” som han siger, så der er fuld forståelse for, hvor hårdt det kan være at vælge den lige vej til.

Da han hørte, at Nedim Yasar var blevet skudt, troede han i første omgang, at han nok skulle klare det. Han tænkte, at Nedim Yasar var stærk.

- Men da vidste jeg ikke, han var blevet ramt i hovedet. Det fik jeg at vide af min familie.

Gud er stor

Kisten står stadig på parkeringspladsen, da de fleste mænd går ind for at bede klokken 12.00.

Efterfølgende stimler de igen sammen foran moskéen, men denne gang organiserer de sig i helt lige rækker foran kisten som i en koreografi. En imam klædt i hvidt går foran og siger fire gange i en mikrofon:

- Allahu akbar.

Gud er stor. Og så stilhed.

Det eneste, der nu giver lyd, er trafikstøjen fra Roskildevej. Den samme vej, som politiet om lidt spærrer af for at give plads til ligfølget af mindst 30 biler, der skal til den muslimske gravplads i Brøndbyøster, hvor der skal siges et sidste farvel.

Her slutter endnu flere sig til, og nu er der mindst 300 mennesker.

Blomster på graven

Her står blandt andre Nedim Yasars kolleger fra Ungdommens Røde Kors. Her var Nedim Yasar frivillig og ville hjælpe andre, der ligesom ham selv ville forlade bandelivet og blive en del af samfundet.

Det var dem, der lagde lokaler til bogreceptionen, der endte så galt, som den overhovedet kunne. De har blomster med.  

Kisten sænkes i den hårde, lerholdige jord. På bakken ved rundkørslen ned til pladsen står et af politiets salatfade og holder nøje øje med, at ingen får lov til at afbryde seancen.

Der bliver sagt et sidste farvel, bedt en sidste bøn, og jorden bliver hældt på den hvide kiste, der forsvinder læs for læs. Blomsterne lægges på graven. Og så går folk hver til sit.

Familie, venner og kolleger tog afsked for sidste gang.
Familie, venner og kolleger tog afsked for sidste gang. Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Ved udgangen til gravpladsen møder TV 2 Jørgen Ramskov, der er radiochef på Radio24Syv og var Nedim Yasars chef.

- Jeg synes, det er så uretfærdigt, at det lys, som jeg synes, han var, er blevet slukket. Og jeg er vred på de mennesker, der gjorde det. Det er fejt. Men i dag er en sorgfuld dag frem for alt.