Morten Grunwald er død | Brexit-kaosset raser | Vintervejret er på vej

16x9
Morten Grunwald blev 83 år. Foto: Erik Refner / Scanpix Denmark

En af landets mest folkekære skuespillere har tabt sin kamp mod lungekræften.

Blot en måned efter, Morten Grunwald fortalte, han havde sagt nej tak til behandling for lungekræft, døde den 83-årige skuespiller onsdag aften.

Velkommen til nyhedsbrevet på en torsdag, hvor der har været rig mulighed for at hædre vores allesammens 'Benny'.

Brexit-mudderkastningen fortsætter

Vi begynder imidlertid i Storbritannien, hvor premierminister Theresa May mildest talt har haft en hård dag. Efter hun i går præsenterede en aftale for landets skilsmisse med EU, som hendes regering har godkendt, var det i dag tid til at fremlægge den i parlamentet.

Det lignede i forvejen en kedelig opgave, hvor både EU-tilhængere og hardcore Brexit-tilhængere ville få en mulighed for at kritisere aftalen på deres forskellige grundlag. Og det blev ikke bedre, da to ministre og to viceministre, herunder Brexit-minister Dominic Raab, skred fra regeringen i protest mod aftalen kort inden Mays tur i gabestokken.

I vanlig britisk stil blev der grinet og buhet af premierministeren i parlamentet.
I vanlig britisk stil blev der grinet og buhet af premierministeren i parlamentet. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

- Jeg forgiver ikke, at dette har været en behagelig proces, sagde Theresa May i dag, hvilket parlamentsmedlemmerne reagerede på med et latterbrøl.

For parlamentet tog da præcis så pænt imod May, som forventet, og oprøret fra egne rækker var da heller ikke slut med de fire topfolks adieu. Rygter om et mistillidsvotum mod May tager til, og Jacob Rees-Mogg fra Mays konservative parti har allerede erklæret sig klar til at støtte et sådant votum ligesom fire andre partifæller.

Det, der i går lignede en sejr for May, er dermed i al hast blevet til en kamp for hendes job. Selv hvis hun kan overleve frem mod en afstemning om aftalen i parlamentet, der formentlig vil finde sted i december, er det langt fra sikkert, at aftalen bliver stemt igennem.

Morten Grunwald er død

Morten Grunwald i den karakteristiske ternede jakke
Morten Grunwald i den karakteristiske ternede jakke Foto: Jørgen Jessen / Scanpix Denmark

Med replikken "Skidegodt, Egon!", gavtyvesmilet og den ikoniske ternede jakke blev Morten Grunwald en udødelig del af den danske filmskat igennem de 14 film om Olsen-banden i 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne.

Men bag selv de mest udødelige ikoner er et dødeligt menneske, og onsdag døde Morten Grunwald af lungekræft. Et nederlag, han dog havde affundet sig med, da han i oktober fortalte offentligheden om sin sygdom og om, at han havde sagt nej til behandling.

- Jeg er 83 år. Jeg ved ikke, om der er måneder eller længere, men så er det det. Jeg har haft et langt og godt liv, sagde han dengang til Se og Hør.

Og det skulle altså vise sig at blive blot en enkelt måned mere. Dødsfaldet har dog givet flere af hans kolleger en lejlighed til at hædre Morten Grunwald, hvilket du kan læse meget mere om her.

Krav om dødsstraf for Khashoggi-drab

De fem personer, der er anklaget for drabet på journalisten Jamal Khashoggi, risikerer dødsstraf.

Det oplyste anklager Saud al-Mojeb på et pressemøde i dag, hvor han også understregede, at kronprins Mohammed bin Salman ikke er mistænkt for at være involveret i drabet. Det har der ellers været udbredte spekulationer om, da Khashoggi var en udtalt kritiker af hans styre.

I alt er 11 anklaget for at have spillet en rolle i sagen, men det er altså kun fem af dem, der er mistænkt for at have udført drabet på det saudiske konsulat i Istanbul.

En af de anklagede er den tidligere efterretningschef i Saudi-Arabien Ahmed al-Assiri, som blev fyret efter internationalt pres.

Flammerne raser i Californien

I op mod en uge har det set vanvittigt ud i store dele af Californien.
I op mod en uge har det set vanvittigt ud i store dele af Californien. Foto: Mike Blake / Ritzau Scanpix

I den amerikanske delsat Californien er der tilsyneladende ingen ende på de voldsomme skovbrande, der hærger i øjeblikket. Dødstallet er nu på i alt 59 personer, og heraf mistede 56 livet i branden Camp Fire, der er den dødeligste i delstatens historie.

130 personer savnes fortsat, og dermed ventes dødstallet at stige markant, når de over 5000 brandfolk får adgang til mere af det udbrændte område.

De fleste døde og savnede stammer fra byen Paradise, der er komplet raseret. Omkring 9000 hjem er helt ødelagt, og mindst 52.000 personer er blevet evakueret fra de enorme områder, flammerne optager.

Årsagen til, at branden har kostet så mange liv, er, at den har spredt sig ekstremt hurtigt, hvilket overraskede mange californiere, der enten ikke nåede væk i tide eller kun lige på et hængende hår.

Vintervejret er på vej

Der er langt fra Californien til Østeuropa, og det er meget tydeligt lige nu, for mens flammerne hærger det ene sted, så har vintervejret for alvor taget fat i blandt andet Rusland og Ukraine, og det varer ikke længe, før den kolde luft når frem til os.

Allerede i morgen vil vinden slå om, og det betyder, at i løbet af weekenden og starten af næste uge vil termometret dykke længere og længere ned. Det fører ifølge TV 2 Vejret til dagtemperaturer på bare fem grader tilsat en lækker omgang nedbør og vind, der vil få det til at føles som nul grader.

Sådan ser det allerede ud i Ukraines hovedstad Kiev, og noget af den samme kolde luft er på vej mod os.
Sådan ser det allerede ud i Ukraines hovedstad Kiev, og noget af den samme kolde luft er på vej mod os. Foto: Sergey Dolzhenko / Ritzau Scanpix

Og noget tyder på, at vi lige så godt kan vænne os til det kolde vejr. DMI's langtidsprognose spår nemlig en koldere vinter end normalt.

I det mindste kan vi se frem til en flot weekend med sol, selvom det bliver koldt.