Storm på vej mod landet | Ny undersøgelse af Danske Bank | Trump har ikke nogen justitsminister

16x9
Stormen Johanne ramte med voldsom styrke i august, men stormen Knud ventes at blive endnu kraftigere. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Så er det igen tid til at få havemøblerne ind, trampolinen bundet fast og genovervejet den unødvendige køretur.

Stormen Knud er nemlig på vej mod Danmark med middelvind på stormstyrke i løbet af fredagen. Meget mere om det og dagens øvrige store historier får du lige her i torsdagens nyhedsoverblik. Velkommen til.

Danske Bank-sagen er langt fra overstået

Vi lægger ud med en opfølgning på det, der var den helt store historie i går, nemlig den enorme hvidvaskskandale i Danske Bank, der tilsyneladende kan blive ved med at vokse sig større.

I dag meddelte Finanstilsynet, at det genoptager en undersøgelse af banken, der ellers var blevet afsluttet i maj. Dengang blev det til en række påbud og påtaler, men det var måske ikke nok straf. Danske Bank fremlagde nemlig i går sin egen undersøgelse af skandalen, og heri var der så mange nye oplysninger, at Finanstilsynet nu gerne vil kigge på hele sagen igen.

Thomas F. Borgens ansættelse i Danske Bank overlevede ikke bankens egen undersøgelse. Spørgsmålet er nu, om han kan undgå at blive straffet.
Thomas F. Borgens ansættelse i Danske Bank overlevede ikke bankens egen undersøgelse. Spørgsmålet er nu, om han kan undgå at blive straffet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Dermed er problemerne langt fra slut for topledelsen i banken. Både bestyrelsesformand Ole Andersen og administrativ direktør Thomas F. Borgen har allerede meddelt deres afgang i kølvandet på skandalen. Det resterende spørgsmål er derfor, om de skal straffes ved en domstol.

Det mener banken ikke selv – hele topledelsen blev frifundet i bankens egen undersøgelse. Men dermed er det altså langt fra en afgjort sag. Bagmandspolitiet har stadig gang i en undersøgelse af hvidvasken, og nu vil Finanstilsynet altså også se, om der kan placeres et ansvar.

Både erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og opposition bifalder beslutningen om at genoptage undersøgelsen.

Fuglede får mere ansvar

Mads Fuglede bliver ny udlændinge- og integrationsordfører for Venstre.
Mads Fuglede bliver ny udlændinge- og integrationsordfører for Venstre. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

I regeringspartiet Venstre har man imidlertid haft travlt med helt andre ting end hvidvaskskandaler. Der er nemlig blevet rokeret godt rundt i ordførerskaberne – ikke mindst på udlændingeområdet, som de kloge hoveder er sikre på kommer til at spille en stor rolle i det folketingsvalg, der efterhånden ikke er frygteligt langt væk.

Rokaden betyder en langt større og mere synlig rolle til en mand, der er vant til det skarpe lys. Den tidligere USA-analytiker Mads Fuglede, der i årevis har kloget sig på amerikanske forhold, især her hos os på TV 2, bliver nu en meget vigtig mand i Venstre.

Fuglede overtager ordførerskabet for udlændinge og integration fra Marcus Knuth, og han bliver også ordfører for indfødsret – en rolle, der hidtil har ligget hos Jan E. Jørgensen – og dermed er hele udlændingeområdet samlet hos Mads Fuglede blot et år efter, han kom i Folketinget. Han kan formentlig se frem til et tæt samarbejde med minister Inger Støjberg og en betragtelig rolle i den kommende valgkamp.

Du kan få hele overblikket over rokaderne i Venstre her. Det er blandt andet også blevet til en ny rolle til en tidligere Ikast-borgmester og et par andre kendte ansigter.

Stormen Knud er på vej

Og så tilbage til den historie, jeg nævnte i starten, nemlig stormen Knud, der hastigt nærmer sig Danmark, og som kan blive den kraftigste septemberstorm i 30 år.

Stormen rammer det vestlige Jylland omkring middagstid i morgen, og det bliver ikke for sjov. TV 2 Vejret advarer om middelvinde på stormstyrke og vindstød på op til orkanstyrke i et område helt fra Esbjergegnen og op til spidsen af Vendsyssel.

Og det betyder ikke, at man i resten af landet kan forvente en rolig fredag. Hele Danmark vil få meget kraftig blæst med vindstød af stormstyrke, som man kan se på billedet her:

Stormen Knud vil påvirke hele landet.
Stormen Knud vil påvirke hele landet. Foto: TV 2 Vejret

Knud bliver årets første efterårsstorm, selvom vi dog blev ramt af stormen Johanne allerede den 10. august.

Selve stormen vil for det meste være rykket videre fra dansk grund sent fredag aften, men der er alligevel en meget blæsende weekend i vente. Du kan læse meget mere om, hvornår Knud blæser forbi netop dit område her.

Politiet advarer om ny bandekonflikt i København

I løbet af den seneste uge har der fundet adskillige skyderier sted i Københavnsområdet, og Københavns Politi erklærer nu, at man vil ruste op for indsatsen for at dæmme op for denne nye bandekonflikt. Få overblikket over alle skyderierne her.

Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om to grupperinger inden for den bande, der kalder sig Brothas, som er blevet uenige omkring handlen med hård narkotika.

Politiet har indført visitationszone på store dele af Nørrebro og i dele af Nordvestkvarteret.

Den nye visitationszone blev indført i dag.
Den nye visitationszone blev indført i dag. Foto: Københavns Politi

Den nye konflikt menes altså ikke at være en opblusning af sidste års voldsomme kampe mellem banderne Brothas og Loyal To Familia. Det er altså tilsyneladende et tilfælde, at forældrene til LTF-lederen Shuaib Khan i dag fik at vide, at de skal flytte ud af deres lejlighed på Nørrebro på grund af sønnens kriminalitet.

Boligretten i København afgjorde nemlig, at det var helt i orden, da boligselskabet opsagde ægteparret, der ellers har boet i lejligheden siden 1984.

Trump: Jeg har ikke nogen justitsminister

Selvom de har næsten ens slips, er de ikke de bedste venner.
Selvom de har næsten ens slips, er de ikke de bedste venner. Foto: Nicholas Kamm / Ritzau Scanpix

Vi slutter af i USA, hvor præsident Donald Trump endnu engang har vist, at han ikke er bleg for at fyre en ordentlig bredside af mod selv sine nærmeste allierede.

Og det er ikke første gang, at det er gået ud over justitsminister Jeff Sessions, som Trump gentagne gange har kritiseret i både interviews og på Twitter – primært, fordi Sessions har erklæret sig inhabil i undersøgelsen af Trump-kampagnens relationer til Rusland, som specialanklager Robert Mueller er i gang med at kulegrave.

I sin hidtil hårdeste kritik af Sessions sagde Trump i et interview offentliggjort sent i aftes dansk tid, at han "ikke har nogen justitsminister".

Dermed synes Sessions' dage ifølge flere republikanske analytikere at være talte. Konsensus lyder nu på, at Jeff Sessions formentlig bliver fyret umiddelbart efter midtvejsvalget, der finder sted den 6. november.