Tyfonen Mangkhut | Dramatisk dag i landsretten | Danske Bank dykker

16x9
NASA har fotograferet orkanen Florence, som i dag gik i land på den amerikanske østkyst. Foto: Ricky Arnold / Ritzau Scanpix

Danskerne har kåret deres nye yndlingsord. 

Der kunne vælges mellem 'anstændig,' 'dvæle,' 'hæsblæsende,' 'kissejav,' 'krænkelsesparat,' 'kålhøgen,' 'lurendrejer,' 'pyt' og 'tak'.

Kan du gætte, hvilket ord det blev? Det er fredag og tid til ugens sidste overblik:  

Supertyfon rammer Filippinerne i aften

Mens store dele af verden har haft øjnene rettet mod orkanen Florence, der i dag gik i land på den amerikanske østkyst, vil en potentielt endnu heftigere storm ramme Filippinerne engang i aften. Den har fået navnet Mangkhut. 

Tyfonen Mangkhut kan ende med at gøre stor skade på Filippinerne.
Tyfonen Mangkhut kan ende med at gøre stor skade på Filippinerne. Foto: Ritzau Scanpix

Supertyfonen stiler mod øen Luzon med en styrke, der minder om tyfonen Haiyan, der i 2013 kostede flere end 6000 livet. Mangkhut er en kategori fem orkan med vindstød, der lige nu når op på 330 kilometer i timen.

Til sammenligning blev der ved den efterhånden famøse decemberorkan i 1999 herhjemme målt en rekordvind over land på 137 kilometer i timen

Danske Banks aktier dykker efter ny sag

Der er mere dårlig publicity til Danske Bank, som for tiden er i verdenspressens søgelys på grund af en sag om hvidvask i bankens estiske filial.

Nu har amerikanske Wall Street Journal en historie om, at amerikanske myndigheder undersøger Danske Bank på grund af hvidvask for milliarder. Historien er baseret på dokumenter og en anonym kilde med viden om sagen.

Det har givet udslag i værdien af Danske Banks aktie, som i dag tog et betragteligt dyk. Banken har ingen kommentarer til historien.

- Som finansiel virksomhed er vi underlagt tilsyn, og derfor er vi løbende i kontakt med myndighederne i forskellige lande. Vi kommenterer dog generelt ikke på vores dialog med myndighederne, skriver banken i en kommentar til Ritzau.

Ubådssagen afbrudt, efter domsmand kollapsede

Det skulle have været den sidste af tre retsdage i Østre Landsret i København, hvor Peter Madsen for tiden forsøger at få sin straf nedsat. Han blev tidligere på året idømt livstid for mordet på den svenske journalist Kim Wall. 

En ambulance blev sendt til Østre Landsret, da en domsmand fik et ildebefindende.
En ambulance blev sendt til Østre Landsret, da en domsmand fik et ildebefindende. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Men der er nu sandsynlighed for, at hele ankesagen i landsretten skal gå om. En af de to tilbageværende domsmænd besvimede nemlig under dagens procedurer og måtte hentes af en ambulance. 

- Er der nogen, der kan førstehjælp, blev der flere gange råbt både inde i retssalen og i lytterummet, hvor journalister fra både Danmark og udlandet har fulgt sagen over to store skærme.

Tidligere på ugen blev en domsmand sorteret fra, fordi vedkommende har fået job i en styrelse. Det har betydet, at stemmen er overgået til de to tilbageværende domsmænd, hvoraf det var den ene, som i dag fik et ildebefindende. Det kan blive et problem for retssagen, hvis der nu kun er én domsmand tilbage. 

Russiske mistænkte ville bare se 123 meter højt kirkespir

Tidligere på ugen bekræftede Ruslands præsident, Vladimir Putin, at de russiske myndigheder havde fundet de to mænd, som er mistænkt for at have forgiftet eks-spionen Sergej Skripal med nervegiften Novichok i marts. 

Overvågningsbillede af de to mistænkte på Salisbury station. De var ikke i byen længe, fordi det var dårligt vejr, siger de.
Overvågningsbillede af de to mistænkte på Salisbury station. De var ikke i byen længe, fordi det var dårligt vejr, siger de. Foto: London Metropolitan Police / Handout / Ritzau Scanpix

Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov hedder de. Nu er de begge stået frem på russisk tv, hvor de fortæller, at de ganske vist var i Salisbury, men at det var ren ferie. De afviser at have noget med giftangrebet at gøre. 

- Vores venner havde længe foreslået, at vi besøgte den pragtfulde by, fortæller Petrov i interviewet. Boshirov fortsætter: 

- Der er en berømt katedral. Salisbury katedral. Den er ikke kun kendt i Europa, men sikkert i hele verden. Den er berømt for sit 123 meter høje kirkespir.  

Den forklaring køber briterne imidlertid ikke. Det britiske parlamentsmedlem John Glen, der er valgt i Salisbury, betegner de to mistænkte russeres udsagn som "utroværdigt". Han siger, at deres udtalelser "ikke matcher de efterretninger, vi har".

Annie Lööf kan blive Sveriges statsminister

Det store spil om regeringsmagten i Sverige fortsætter, og selvom det var meningen, at den endelige fintælling skulle ligge klar i dag, bliver det nok først søndag, skriver Valmyndigheten på deres hjemmeside

Annie Lööf er et muligt bud på Sveriges næste statsminister.
Annie Lööf er et muligt bud på Sveriges næste statsminister. Foto: Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Det kan altså nå at svinge begge veje, men hvis alt andet slår fejl, vil Miljøpartiet ikke udelukke, at Centerpartiets leder, Annie Lööf, bliver Sveriges næste statsminister. Det har Sveriges bistandsminister, Isabella Lövin, der er talskvinde for regeringspartiet Miljøpartiet, i dag bekræftet i radioprogrammet P1-Morgon. 

Det er snart en uge siden, at svenskerne gik til valg og kastede landet ud i lidt af et dødvande. Der er så godt som ingen afstand mellem Löfvens rød-grønne fløj og de borgerlige partier. Men mellem de to blokke står Sverigedemokraterne som mulig bejler. 

Begge blokke har dog afvist at gøre sig afhængige af dem ved dannelsen af en ny regering.