Holdt hemmelig romance skjult i ni år - i dag fejrer norsk kongepar guldbryllup

16x9
Kong Harald og dronning Sonja er begge født i 1937. Sidste år fejrede de sammen deres 80-årsfødselsdage. Foto: Scanpix Denmark

Norges kong Harald måtte vente i ni år på at blive gift med sin Sonja. Onsdag fejrer parret 50-årsbryllupsdag.

Det norske regentpar, kong Harald og dronning Sonja, måtte kæmpe for deres kærlighed, før de kunne sige ja til hinanden. 

Det lykkedes til sidst, og onsdag kan Kongen og Dronningen fejre 50-års bryllupsdag. 

Parret mødte hinanden i 1959, da de begge var i begyndelsen af 20'erne. Men der skulle gå næsten et årti, før de officielt kunne stå frem som et par. 

Gennem ni år måtte de holde den royale romance hemmelig. 

Først da en forlovelse endelig var blevet godkendt, kunne kronprins Harald og Sonja Haraldsen optræde offentligt sammen.
Først da en forlovelse endelig var blevet godkendt, kunne kronprins Harald og Sonja Haraldsen optræde offentligt sammen. Foto: Per Pejstrup / Scanpix Denmark

Ni års venten

Kong Haralds far, kong Olav 5., der dengang var regent, var ligesom flere af landets politikere imod, at tronarvingen ville gifte sig med en borgerlig kvinde. 

Sonja Haraldsen var datter af en manufakturhandler og havde ikke blåt blod i årerne, men kronprinsen lod sin familie forstå, at hvis han ikke kunne få lov at gifte sig med hende, ville han aldrig gifte sig og føre slægten videre.

Den 18. juni 1968 fik den daværende kronprins så sin vilje og kunne offentliggøre, at han var blevet forlovet med sin udkårne. 

Dette billede var et af de officielle forlovelsesbilleder, der blev taget af parret. Dermed var de også Sonja Haraldsens første officielle billeder.
Dette billede var et af de officielle forlovelsesbilleder, der blev taget af parret. Dermed var de også Sonja Haraldsens første officielle billeder. Foto: NBT Scanpix

Herefter gik det stærkt, og kun lidt mere end to måneder senere blev parret gift.

Vejen dertil var dog ikke nem – især ikke for Sonja Haraldsen, der i dag er dronning.

- Jeg tror ikke, at et menneske har godt af at være under et så stærkt pres over lang tid. Det tror jeg, man slider med resten af livet, har hun tidligere udtalt.

For præcis 50 år siden kunne det nygifte par endelig træde ud på balkonen Det Kongelige Slott og vise deres kærlighed offentligt som mand og kone for første gang.
For præcis 50 år siden kunne det nygifte par endelig træde ud på balkonen Det Kongelige Slott og vise deres kærlighed offentligt som mand og kone for første gang. Foto: Per Pejstrup / Scanpix Denmark

Samme bil – samme rute

I 2016 fejrede kongeparret 25-året på tronen, og sidste år blev Kongens og Dronningens 80-årsfødselsdage fejret med pomp og pragt – blandt andet med gæster fra det danske kongehus.

Sådan bliver det dog ikke i år, for selvom guldbrylluppet er et "stort personligt jubilæum", foretrækker regentparret at markere dagen privat med den nærmeste familie – præcis ligesom vores eget regentpar gjorde, da de sidste sommer kunne fejre guldbryllyp.

Det fortalte de i et interview med den norske tv-station NRK i december. 

50-årsdagen bliver dog ikke fejret helt uden pomp og pragt.

Onsdag har regentparret inviteret til en festgudstjeneste i Oslo Domkirke – den samme kirke, som parret blev viet i. 

Kong Harald og dronning Sonja vil blive eskorteret til og fra kirken i samme bil – en Lincoln Continental – langs samme rute, som de kørte for 50 år siden. Det oplyser kongehuset på sin hjemmeside. 

Langs turen fra Oslo Domkirke til Det Kongelige Slott godt en kilometer derfra, stod tusindvis af nordmænd og hyldede det nygifte par i 1968.
Langs turen fra Oslo Domkirke til Det Kongelige Slott godt en kilometer derfra, stod tusindvis af nordmænd og hyldede det nygifte par i 1968. Foto: NBT Scanpix
Parret får lov at genopleve bilturen 50 år senere - og heldigvis ser det ud til, at vejret holder tørt i den norske hovedstad.
Parret får lov at genopleve bilturen 50 år senere - og heldigvis ser det ud til, at vejret holder tørt i den norske hovedstad. Foto: Ritzau Scanpix
Ruten er i dag - 50 år senere - præcis den samme, og mon ikke nysgerrige nordmænd også denne gang står dens afspærringer?
Ruten er i dag - 50 år senere - præcis den samme, og mon ikke nysgerrige nordmænd også denne gang står dens afspærringer? Foto: Vidar Knai / NBT Scanpix

Bryder med traditionerne

Kongeparret er forældre til prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon, som også har brudt med traditionerne og i perioder har fået nordmændene til at spørge, hvor meget monarkiet kan bære.

I 2001 giftede Kronprinsen sig med den fraskilte Mette-Marit, der havde en lille søn fra et tidligere forhold. Og knap var de kritiske røster forstummet, før storesøster Märtha Louise hævdede, at hun kunne tale med engle. 

Hun blev i 2016 skilt fra sin mand, Ari Behn, ligesom hun har frasagt sig apanagen og titlen af kongelig højhed.

Kongen og Dronningen er fortsat aktive og deltager i offentlige begivenheder både i indland og udland. Det på trods af at Kong Harald et par gange siden årtusindskiftet har måttet lade sig indlægge. 

I 2003 fik han konstateret blærekræft, som han blev opereret for, og to år senere gennemgik han en hjerteoperation. I 2017 var han indlagt for en infektion.