Historisk tørke | Spritkørsel | VM-provokation

16x9
En amerikansk tv-stjerne har provokeret en fransk ambassadør, efter Frankrig vandt VM. Foto: Carl Recine / Ritzau Scanpix

En stor og mystisk sarkofag er endelig blevet åbnet.

Men til de forventningsfulde arkæologers store skuffelse var indholdet rimelig nederen. Så vi kaster os i stedet fluks over dagens vigtigste nyheder, som begynder i Frankrig.

Suveræne Sagan sejrede igen

Peter Sagan vandt foran norske Kristoff og franske Demare.
Peter Sagan vandt foran norske Kristoff og franske Demare. Foto: Jeff Pachoud / Ritzau Scanpix

Efter tre udmattende dage i Alperne stod menuen i Tour de France i dag på en etapeafslutning for sprinterne. Flere af de største sprintere var der bare ikke.

Bjergene har nemlig været for hårde for store stjerner som blandt andre André Greipel, Dylan Groenewegen og Fernando Gaviria. Derfor kritiserer Lotto Soudal-sportsdirektør Marc Sergeant løbets tidsgrænse.

Peter Sagan er dog med endnu, og iført løbets grønne pointtrøje vandt den slovakiske superstjerne sin tredje etapesejr i en tæt spurt foran Alexander Kristoff og Arnaud Demare.

Bør vi hente arbejdskraft i Ukraine og Nordafrika?

Ja, mener Det Radikale Venstre, som ønsker at gøre det markant lettere for udlændinge at komme til Danmark for at arbejde. Det indebærer også lande uden for EU. For eksempel Serbien, Ukraine og lande i Nordafrika.

- Vi har været vant til, at en masse polakker gerne ville herop og arbejde. Men nu er lønniveauet i Polen steget, og nu begynder polakkerne at tage hjem igen, siger partiets finansordfører, Martin Lidegaard.

Regeringen vil også gøre det nemmere at lede efter arbejdskraft uden for Danmarks grænser og har lovet et udspil efter sommerferien. Til gengæld er der ingen støtte at hente fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

NASA fotograferer historisk dansk tørke

Danmark set fra satellit den 13. maj og den 18. juli.
Danmark set fra satellit den 13. maj og den 18. juli. Foto: Aqua-satellitten / NASA

NASA’s Aqua-satellit hænger i knap 800 kilometers højde, hvorfra den hver dag fotograferer det meste af kloden. Et billede fra den 18. juli viser i sammenligning med et billede fra den 13. maj, hvordan Danmark på godt to måneder er forvandlet fra frodig til vissengrøn.

Det skyldes, at Danmark - som du nok har bemærket - er ramt af historisk tørke. Der falder normalt 66 millimeter regn i juli på landsplan. Men i år er der indtil videre kun faldet tre. Og juli bliver da også med al sandsynlighed den tørreste i mindst 145 år.

Det er trist for nogle. Andre glæder sig bare over varmen og det solrige vejr, som også fortsætter i weekenden og i næste uge, hvor vi kan få over 30 grader og blive ramt af årets første landsdækkende hedebølge.

Højsæson for spritkørsel

Vi ved det jo godt. Det duer ikke at køre bil efter en øl eller et glas vin for meget. Mange gør det bare alligevel. Og her i sommervarmen oplever politiet ofte, at folk bliver overraskede over, hvor lidt alkohol der faktisk skal til for at overskride promillegrænsen på 0,5.

I løbet af de første 18 dage af juli sigtede politiet 345 personer for at køre bil med for meget alkohol i blodet. Det er flere spritbilister, end politiet sigtede på 18 dage i julefrokostmåneden december.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget alkohol du kan tåle, før du overskrider promillegrænsen, så kan TV 2s promilleberegner give dig en indikation. Men husk nu også politiets råd: Hvis du skal køre bil, så lad være med at drikke alkohol.

Kendt tv-vært provokerer ambassadør

Siden Frankrig vandt VM i fodbold har mange – på godt og ondt – fremhævet, at en stor del af landsholdet har rødder uden for Frankrig.

Den sydafrikanske komiker og vært på det amerikanske satireprogram 'The Daily Show' Trevor Noah har endda joket med, at det i virkeligheden var Afrika, der vandt VM.

- De siger, det er et fransk hold. Men se bare på de fyre der; man får ikke den farve af at hænge ud i det sydlige Frankrig, venner, lød det fra Trevor Noah. 

Trevor Noah blev vært på 'The Daily Show', da Jon Stewart stoppede.
Trevor Noah blev vært på 'The Daily Show', da Jon Stewart stoppede. Foto: Andrew Kelly / Ritzau Scanpix

Men det er ikke sjovt, mener Frankrigs ambassadør i USA, Gerard Araud, der efter programmet skrev et brev til Trevor Noah. Han har allerede svaret igen, og man må vist sige, at ambassadørens kritik preller af på den sydafrikanske komiker, som du kan se i klippet her.

***

Det var ugens sidste nyhedsoverblik. Har du i øvrigt hørt, at Anne Linnet skal giftes? Tillykke til de to. Og god weekend til alle I andre.