Rygeforbud i arbejdstiden | Trump roser NATO | Tysk Facebook-afgørelse

16x9
Feltet passerer et bål i den 6. etape af dette års Tour de France. Foto: Stephane Mahe / Ritzau Scanpix

Der er en verden til forskel i prisen på jordbærtærter.

Men kan man også smage forskel? Det satte vi os for at undersøge med en tærte til 55 kroner og én til intet mindre end 600 kroner. Spoiler: Det kan man. 

Her er dagens fem store historier: 

Forældre får adgang til død datters Facebook-profil

Hvordan ville du have det, hvis din familie fik lov til at gennemgå din Facebook-profil? Kigge dine beskeder igennem og se de billeder, du har sendt til vennerne - eller til kæresten? 

I en opsigtsvækkende afgørelse har forfatningsdomstolen i Karlsruhe i Tyskland givet forældre adgang til deres afdøde 16-årige datters Facebook-profil. Datteren døde, da hun blev påkørt af et tog i Berlin 2012, og forældrene ønsker at få at vide, om der var tale om et selvmord eller ej. Det håber de at kunne gennemskue ud fra hendes skjulte Facebook-beskeder.

Sagen har udviklet sig til et retsligt tovtrækkeri mellem Facebook og forældrene. Tech-giganten ønsker nemlig ikke, at forældrene skal have adgang, blandt andet fordi de mener, at sagen også handler om at beskytte andre personer, der har kommunikeret med datterens profil.

Men den køber Forfatningsdomstolen ikke. Profiler på sociale medier kan ifølge domstolen arves på samme måde som breve.

VM: Finalisterne til søndagens skæbnebrag er fundet

Englænderne måtte se deres VM-drøm knust, da Kroatien i går aftes slukkede al britisk håb med en 2-1 sejr. England kom ellers godt fra start med en scoring efter blot 5 minutter, men kroaterne holdt hovedet koldt og udlignede med 25 minutter tilbage af anden halvleg. Stillingen holdt frem til slutfløjtet. 

I anden halvdel af overtiden fik kroatiske Mandžukić så pludselig plads langt fremme i feltet. Han sendte bolden sikkert i netmaskerne til stor glæde for de kroatiske fans - og ikke mindst spillerne, som i en vild jubelscene væltede en mexicansk fotograf om kuld og naglede ham til jorden.

Imponerende nok nåede fotografen at få nogle virkelig gode billeder ud af en ellers presset situation. 

Kampen blev set af godt 78.000 tilskuere på stadionet i Moskva, og også i Bruxelles, hvor der i går aftes var NATO-topmøde, blev kampen fulgt tæt. Herfra lagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) et billede op på Facebook af sig selv, Erdogan, Merkel og May, der står og ser kampen på en mobiltelefon.

Uenige om meget, men forenet om fodbold. Så de sidste minutter af semifinalen på mobilen sammen med Angela Merkel,...

Posted by Anders Samuelsen on Wednesday, July 11, 2018

Mon ikke de så kampen på TV 2 PLAYs app, hvor vi også viser finalen mellem Kroatien og Frankrig på søndag. 

Trump roser NATO efter kaotisk topmøde

I to dage har der nærmest ikke lydt andet end kritik af NATO fra den amerikanske præsident, Donald Trump. Han har især brugt topmødet i Bruxelles på at gøre opmærksom på, hvor lidt alle medlemslandene bruger på forsvarsbudgettet sammenlignet med USA.

Brug flere penge på forsvar, NATO!
Brug flere penge på forsvar, NATO! Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ritzau Scanpix

Men da mødet sluttede i dag, lød der pludselig helt andre toner fra præsidenten. På en improviseret pressekonference sagde han, at "det har været et fantastisk møde. Jeg tror på NATO." Derudover gav han udtryk for, at han mener, NATO i dag er stærkere end for to dage siden. 

Den amerikanske præsident satte verdenspressen på den anden ende i går aftes, da det pludselig forlød, at han ville have alle medlemslande til minimum at betale fire procent af BNP til NATO. Til sammenligning er de nuværende forventninger, at alle medlemmer betaler 2 procent frem mod 2024, mens USA faktisk "kun" betaler 3,5 procent selv.

Flere danske virksomheder indfører totalt rygeforbud

Det bliver sværere og sværere at være ryger, hvis man vil vedligeholde sin vane i arbejdstiden. En ny undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv viser, at 12 procent af 500 adspurgte virksomheder helt frivilligt har indført totalt røgfri arbejdsplads.

Presset på rygerne vokser.
Presset på rygerne vokser. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Det betyder, at ansatte hverken må ryge inden- eller udenfor, mens de er på arbejde - heller ikke, hvis de forlader matriklen. Et totalt rygeforbud er at gå noget længere, end rygeloven af 2007 ellers påbyder, for i den står der, at man bare ikke må ryge indendørs på sin arbejdsplads. 

Undersøgelsen viser, at virksomhederne herhjemme går i den rigtige retning, når det handler om rygepolitikken, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. 

Tour de France: Dan Martin vinder dramatisk 6. etape

På toppen af Mûr-de-Bretagne kørte Dan Martin fra UAE Emirates-holdet torsdag først over stregen og vandt 6. etape af Tour de France.

Den irske cykelrytter kørte fra de andre i det stejle terræn og henviste Pierre Latour (AG2R) og Alejandro Valverde (Movistar) til henholdsvis anden- og tredjepladsen. 

Det danske podiehåb Jakob Fuglsang kom tilbage efter en sen defekt og blev nummer 15 på etapen. Til gengæld tabte favoritter som Chris Froome (Sky), Romain Bardet (AG2R) og Tom Dumoulin (Sunweb) tid i klassementet, skriver Ritzau