Einsteins netop offentliggjorte rejsedagbøger afslører bunker af fordomme

16x9
Arkiv. Foto: Arthur Sasse / Scanpix Danmark

Redaktør bag udgivelse af Albert Einsteins rejsedagbøger kalder nobelprismodtagerens notater for chokerende.

I starten af 1900-tallet vendte Albert Einstein med sin relativitetsteori fysikkens verden på hovedet.

Men privat var han ikke ligeså progressiv, som han var det videnskabeligt.

Det viser en række særdeles fordomsfulde uddrag fra hans rejsedagbøger, som ifølge The Guardian nu er blevet offentliggjort.

Fordommene er især rettet mod det kinesiske folk, som han ifølge mediet beskriver som værende ”flittige, beskidte og sløve”.

Beskriver kinesere som en floklignende nation

I 1920’erne rejste Einstein rundt i Asien, og undervejs nedskrev han sine oplevelser. Notater, der afslører, at hans holdning til de mennesker, han mødte på sin vej, var præget af fordomme.

- Det ville være en skam, hvis disse kinesere får fortrængt alle andre racer. For sådan nogle som os er alene tanken ufattelig dyster, lyder det i et af uddragene ifølge The Guardian.

Nobelprismodtageren har ellers op til nu været kendt for at have udtalt, at racisme var ”det hvide folks sygdom”.

Men flere af citaterne i dagbøgerne peger i en anden retning. Som når han beskriver de arbejdende kinesere.

- Selv dem, der er reduceret til at arbejde som heste, giver aldrig indtryk af bevidst lidelse. En ejendommelig floklignende nation (…), der ofte agerer mere som maskiner end mennesker, skriver han.

Redaktør: - Lidt af et chok at læse dem

Ze’ev Rosenkranz fra California Institute of Technology har været redaktør på udgivelsen af rejsedagbøgerne, der for første gang er blevet oversat til engelsk og gjort tilgængelige for den bredere befolkning. Han betegner flere af notaterne som decideret racistiske.

- De står i en slags modsætning til det offentlige billede af det store humanitære ikon. Jeg synes, det er lidt af et chok at læse dem og sætte dem over for hans mere offentlige udtalelser. De er mere ubeskyttede, han regnede ikke med, at de skulle udgives, siger han til The Guardian.

Dagbøgerne har tidligere kun været mulige for offentligheden at tilgå i Einsteins samlede værker på originalsproget.