Barsel til mænd | Spanien fyrer landstræner | For mange 12-taller

16x9
Dagens overblik. Foto: TV 2

Der er gode chancer for, at resten af sommeren bliver varm og tør.

Det viser dagens prognose i hvert fald. 

Overblikket begynder med en god nyhed til de mænd, der gerne vil bruge mere tid med deres nyfødte:

EU er tæt på at indføre øremærket barsel til mænd

Danske mænd kan muligvis se frem til to måneders øremærket barsel, hvis et forestående EU-direktiv bliver til virkelighed. Som det er nu, har forældre 32 måneder, som de kan fordele mellem sig, men meget ofte ender kvinden med at tage størstedelen af tiden sammen med den nyfødte.

Snart kan to måneder af barslen blive øremærket til mændene.
Snart kan to måneder af barslen blive øremærket til mændene. Foto: Andreas Beck / Scanpix Denmark

En undersøgelse offentliggjort af HK viser dog, at mange mænd gerne vil have mere barsel, end de ender med at få. Alligevel er der bred modstand mod direktivet i Folketinget. 

- Vi er modstandere af, at man fra EU's side skal diktere, hvordan den danske barselslovgivning skal være. Det er derfor, at vi siger nej, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Han anererkender dog, at direktivet højst sandsynligt bliver til virkelighed alligevel. 

Spanien fyrer landstræneren et døgn før VM

Det er ikke faldet i god jord, at den spanske landstræner forleden tog imod invitationen til at blive træner for Champions League mestrene i Real Madrid.

Julen Lopetegui er færdig som træner for Spaniens landshold.
Julen Lopetegui er færdig som træner for Spaniens landshold. Foto: Maxim Shemetov / Ritzau Scanpix

For selvom aftalen indebar, at han skulle forblive landstræner indtil efter VM, er han nu blevet fyret kun et døgn før, at verdensmesterskaberne går i gang i Rusland. Angiveligt skyldes det, at han har gjort det spanske fodboldforbund og i særdeleshed præsident Luis Rubiales så rasende, at de har valgt at fyre træneren. 

Det kan ende med at få store konsekvenser for landsholdet, vurderer eksperter. Også selvom landstrænerens efterfølger allerede er blevet fundet.

Trump og Kim Jong-un vil besøge hinanden

Kim Jong-un har "med glæde" accepteret en invitation fra Donald Trump til at besøge Det Hvide Hus i Washington. Det rapporterer det nordkoreanske statsmedie KCNA ifølge flere internationale nyhedsbureauer, her dagen efter topmødet i Singapore, hvor Trump også har indvilliget i at besøge Pyongyang.

De nye bedste venner.
De nye bedste venner. Foto: Susan Walsh / Ritzau Scanpix

Alt er dog ikke rosenrødt, for der er stadig dele af aftalen mellem USA og Nordkorea, der skal falde på plads. Der er tilsyneladende heller ikke helt enighed om, hvordan nogle af aftalens punkter skal fortolkes.

Fra det nordkoreanske statsmedie hævdes det blandt andet, at USA har i sinde at løfte de sanktioner, der har gjort det noget nært umuligt for Nordkorea at handle med omverdenen, mens Trump ved sit pressemøde faktisk understregede det nogenlunde modsatte. 

Det er endnu ikke aftalt, hvornår de to ledere skal besøge hinanden. 

For mange 12-taller vækker bekymring

Enten klarer danske elever sig for godt, eller også er lærerne for gavmilde. Under alle omstændigheder bliver der langet flere 12-taller over disken på de danske uddannelsesinstitutioner, end det var meningen, da 7-trinsskalaen blev introduceret i 2006/2007.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort en evaluering, som nu vækker bekymring hos flere, blandt andre minister Tommy Ahlers, der siger, at "der tyder på, at karaktergivningen ikke fungerer helt, som den skal."

Sidste chance for at få licenskroner tilbage

Hvis du har betalt licens de sidste 10 år, kan du gøre som 140.000 andre danskere og kræve at få betalt 4703 kroner tilbage.

Sagens kerne er, at DR ifølge flere eksperter har begået en fejl i årevis ved at opkræve moms af licensen. Hvis domstolene er enige i det, så kan det koste staten – repræsenteret af Skatteministeriet – et betydeligt beløb i tilbagebetaling.

I dag er dog sidste chance for at tilmelde sig det massesøgsmål, som bliver lavet på vegne af ’Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage’, og den massive interesse har betydet, at deres hjemmeside i dag blev lagt ned. Den er nu oppe igen.