Dronningen fejrer fødselsdag - for første gang i 50 år uden prins Henrik

Samtidig med alderen stiger hendes popularitet blandt danskerne.

Danmarks dronning fylder 78 år mandag. 

Dagen bruger hun blandt andet med familien, og de vil stå bag hende, når hun for første gang i 50 år træder ud på balkonen på sin fødselsdag uden sin mand. Det skriver kongehuset. 

Men det er ikke kun familien, der viser øget støtte til Dronningen. Det gør danskerne også.

Skal man tro en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, vil der lyde et ekstra stort hurra fra de fremmødte på Amalienborg Slotsplads, når Dronningen klokken 12 træder ud på balkonen på Christian 9.'s Palæ for at hilse på danskerne.

Monarkiet er nemlig blevet mere populært. Hele 79 procent af danskerne mener således her i 2018, at Danmark skal bibeholde monarkiet.

Sådan så det ud sidste år, da dronning Margrethe og prins Henrik stod sammen på balkonen på Marselisborg Slot i anledningen af Dronningens 77-årsfødselsdag.
Sådan så det ud sidste år, da dronning Margrethe og prins Henrik stod sammen på balkonen på Marselisborg Slot i anledningen af Dronningens 77-årsfødselsdag. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

- Det er udtryk for, at befolkningen viser sympati og opbakning omkring Dronningen, fordi de synes, hun har haft en svær tid. Endnu mere opbakning, end de måske plejer, siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker ved Københavns Universitet, til TV 2.

Han fortæller, at kun 50 procent af danskerne var tilhængere af monarkiet, da dronning Margrethe overtog tronen efter sin far i 1972.

Dronning Margrethe udråbes til dronning i forbindelse med Frederik 9.'s død 14. januar 1972.
Dronning Margrethe udråbes til dronning i forbindelse med Frederik 9.'s død 14. januar 1972. Foto: Scanpix

I 2010 var tallet steget til 70 procent, men det har Dronningen altså formået at ændre yderligere.

I dag er det danske monarki det mest populære i Europa sammen med Storbritannien.

I andre lande ligger tilsvarende målinger på mellem 60 og 70 procent. Det gælder blandt andet Norge, Sverige, Holland, Belgien og Spanien, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Ældre, men mere moderne

Når Dronningen i dag runder 78 år, så er det 13 år siden, hendes jævnaldrende typisk ville være gået på pension.

Men 9 ud af 10 danskere mener ifølge Megafon-målingen, at dronning Margrethe fortsat er god eller meget god til at udføre sit erhverv som dronning af Danmark.

Dronning bliver 78 år. Video: Jacob Carlsen

Mere end 70 procent vil karakterisere hende som sympatisk og kreativ, mens knap hver fjerde siger, at hun fremstår moderne mod kun 13 procent i en lignende måling for otte år siden. Det er ikke tilfældigt, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Dronning Margrethe sagde ja til at være scenograf og kostumier på opsætningen af balletten Askepot på Pantomimeteatret i Tivoli i 2016.
Dronning Margrethe sagde ja til at være scenograf og kostumier på opsætningen af balletten Askepot på Pantomimeteatret i Tivoli i 2016. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

- Dronningen har været ekstremt god til at være en fornyer af monarkiet. Hun holder fast i nogle traditioner, men fornyer sig på andre punkter. For eksempel gav hun for første gang et liveinterview til TV 2 for nogle år siden. Det har hun aldrig gjort før. Og så er hun speciel, fordi hun aldrig siger noget, der er konkret partipolitisk. Det er også en grund til, hun er så populær, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Daværende prinsesse Margrethe og prins Henrik forlader Holmens Kirke i København som mand og kone den 10. juni 1967.
Daværende prinsesse Margrethe og prins Henrik forlader Holmens Kirke i København som mand og kone den 10. juni 1967. Foto: Vagn Hansen / Scanpix Danmark

Trods fornyelse vil fødselsdagen i dag gå meget, som traditionerne foreskriver. I hvert fald på det officielle plan.

- Udadtil bliver det, som det plejer, men selvfølgelig vil det på det personlige plan for Dronningen være anderledes, ligesom det ville være for enhver anden, der har mistet sin ægtefælle, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Store øjeblikke i dronning Margrethes liv
1940
16. april
Prinsesse Margrethe bliver født
Scanpix
Klokken ti minutter over ti om formiddagen får kong Frederik 9. og dronning Ingrid en lille pige på Amalienborg i København en uge efter Tysklands invasion af Danmark. Dronning Ingrid viser den lille prinsesse Margrethe frem for fotograferne.
Margrethe II bliver senere døbt Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid i Holmens Kirke.
1953
17. marts
Bliver tronarving
Scanpix
Kong Frederik har fået tre døtre, og derfor er det umiddelbart hans bror Knud, der skal arve tronen efter ham. Men tronfølgeloven bliver ændret ved en folkeafstemning i 1953, og der bliver indført kvindelige arvefølge med et overvældende flertal. Det betyder, at prinsesse Margrethe bliver tronfølger.
1959
Nysproglig student
Vagn Hansen / Scanpix Denmark
Efter skolegang på Zahles Skole tager prinsesse Margrethe sin studentereksamen som "privatist" ved et på Amalienborg oprettet ad hoc studenterkursus. Her er hendes eneste klassekammerat veninde Birgitta Juel. 
1960
Studerer i udlandet
Scanpix
Den unge prinsesse Margrethe studerer ved University of Cambridge i Storbritannien. Hun fortsætter sine arkæologistudier fra universiteterne i Aarhus og København. Nogle år senere deltager hun blandt andet i Slusegårdudgravningerne på Bornholm. 
1965
Møder sin kommende mand
Lars Hansen / Ritzau Scanpix
Til et privatselskab i London får daværende prinsesse Margrethe den franske greve Henri de Monpezat til bords. Han gør dog ikke det store indtryk på prinsessen, før de mødes igen året efter til et bryllup i Skotland.
Dronningen har selv sagt følgende om mødet: "Den aften blev jeg jo klar over, at jeg var vildt forelsket i ham."
1967
10. juni
Bliver gift
Per Pejstrup / Scanpix Danmark
Biskop Erik Jensen vier prinsesse Margrethe og prins Henrik i Holmens Kirke, hvorefter de kører i åben karet til Amalienborg Slot. Selve festen bliver holdt på Fredensborg Slot i Nordsjælland med 400 gæster. Prins Henrik afslutter sin tale med ordene: "Jeg ved, det er en ære, Dannebrog at bære."
1968
26. maj
Føder kronprins Frederik
Scanpix
Ligesom sin mor skulle Kronprins Frederik være født på Amalienborg, men i al hast bliver familien overført til Rigshospitalet på grund af alvorlige komplikationer. Prins Henrik har senere fortalt, at han frygtede for dronning Margrethes liv, mens han holdt hendes hånd i ambulancen. Kronprinsen, der senere blev døbt Frederik André Henrik Christian, kom til verden 4,1 kilo tung og 53 centimeter lang.
1969
7. juni
Føder prins Joachim
Scanpix
Kun 13 måneder efter kronprins Frederik kommer prins Joachim til verden. 
Prins Joachims er ved fødslen med sine 3,5 kilo og 52 centimeter lidt mindre, end da storebroderen kom til. 
1972
15. januar
Overtager tronen
Scanpix
"Kong Frederik 10. er død. Længe leve Hendes Majestæt dronning Margrethe II", proklamerer statsminister Jens Otto Krag tre gange fra balkonen på Christansborg Slotsplads, hvor mellem 50.000 og 75.000 danskere er mødt frem i bidende kulde for at hylde den nye dronning.
1988
Åbner første kunstudstilling
Scanpix
På Kunstmuseet Køge Skitsesamling åbner dronning Margrethe sin første kunstudstilling. Senere er det blevet til mere end tyve udstillinger for den royale kunstner. 
1992
10. juni
Fejrer sølvbryllup
Scanpix
Dronning Margrethe og prins Henrik vinker til danskerne på deres sølvbryllupsdag.
Kronprins Frederik holder tale til sølvbryllupsfesten og siger blandt andet de berømte ord: "Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed."
1994
18. juli
Opereres for kræft
Annett Bruhn / Scanpix Danmark
"Dronning Margrethe er i dag blevet opereret for kræft i underlivet. Ved en operation på Århus Kommunehospital fik hun fjernet livmoder, æggeledere og æggestokke" lyder det i en pressemeddelelse fra hoffet. Der er tale om en lille kræftknude i livmoderens slimhinde og en relativt godartet form.
1999
28. august
Børnebørn kommer til
Scanpix
Grevinde Alexandra føder sit og prins Joachims første barn på Rigshospitalet. Det er dronning Margrethes første barnebarn. Han bliver døbt Nikolai William Alexander Frederik.
Derudover får Dronningen syv børnebørn yderligere: Prins Felix, Prins Christian, Prinsesse Isabella, Prins Henrik, Prinsesse Athena, Prins Vincent og Prinsesse Josephine. 
2000
7. november
Mister sin mor
Scanpix
Dronning Margrethe sørger ved sin mors, Dronning Ingrids, død den 7. november 2000. Dronning Ingrid blev 90 år. 
2017
10. juni
Fejrer guldbryllup
Henning Bagger / Scanpix Denmark
Dronning Margrethe og prins Henrik fejrer deres guldbryllup privat og uden den store opmærksomhed ombord på kongeskibet Dannebrog. Det er deres valg, at det skal foregå i stilhed. 
2018
13. februar
Mister sin mand
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Prins Henrik har i en periode været syg, blandt andet af demens. Den 13. februar 2018 går han bort på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Han bliver bisat ugen efter i Christiansborg Slotskirke.