Partier vil sende Cirkus Arenas elefanter på pension

Enhedslisten, SF og Alternativet får opbakning til forslaget fra Dansk Folkeparti.

Det skal være slut med cirkusnumre udført af elefanter.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, SF og Alternativet, der fredag har fremsat beslutningsforslag for Folketinget, som skal forbyde alle vilde dyr i cirkus.

Forslaget bakkes op af Dansk Folkeparti. Partiets dyrevelfærdsordfører Karina Due fremhæver udover det trivselsmæssige også det manglende sikkerhedsaspekt i, at et cirkus kan rejse rundt med elefanter, der kommer ud i det fri på dansk græs og kan være til fare for deres omgivelser.

Indhegning rækker ingen steder

- Vi ser jo år efter år, at elefanterne slipper fri, og man spørger sig selv, hvornår der sker en ulykke. De kan jo som ingenting slippe ud, fordi de kun har en simpel snor som indhegning, og det rækker jo ingen steder, siger Karina Due til TV 2.

Dyr i cirkus

Brugen af vilde dyr har været forbudt i Danmark siden 1970'erne. Undtaget har dog været elefanter, zebraer og søløver. Tidligere optrådte også løver, tigre og bjørne på plakaten.

Såkaldt domesticerede dyr - altså dyr, vi normalt opfatter som tamdyr i almindelig husholdning (hunde, heste, etc.) - må godt optræde i cirkus.

I Danmark er der kun tre elefanter tilbage i cirkusregi. De tre elefanter er ifølge Cirkus Arena 20-30 år gamle og er alle født i fangenskab med to generationer bagud.

I Danmark har Cirkus Arena tre elefanter. De har været i tjeneste i mere end 10 år.

Cirkussets turnéchef, Klaus Jochumsen, undrer sig over selve timingen i det politiske udspil. Det er nemlig ikke første gang, der er bud efter at sende de optrædende elefanter på pension, og nu genrejses debatten på et tidspunkt, hvor Cirkus Arenas tre elefanter igen er på landevejen for at optræde.

- Vi undrer os da over, at man ikke adviserer branchen, inden man går ud med det her. Der er tre elefanter tilbage i dansk cirkus, og dem har vi i Arena. Dyreværnsorganisationerne ynder at skildre det, som om vi har været en tur i Afrika og hente skrigende ungelefanter til Danmark, men det er jo på ingen måde tilfældet.

Stamtræ fra fangenskab

Ifølge lovgivningen skal en cirkuselefant have et stamtræ for fangenskab, der rækker to generationer tilbage, for at øge dyrets trivsel og tilpasningsgrad. Alligevel har de tre tilbageværende elefanter i Cirkus Arena gennem de senere år mødt modstand politisk og fra dyreværnsorganisationer.

- Der er masser af pladder og vrøvl i alt det her. I modsætning til hvad mange tror, bliver vores elefanter altså ikke oplært med pisk og straf, men masser af belønning i form af gulerod og franskbrød. De bliver i henhold til loven tilset af dyrlæge mindst én gang om året og har det godt, siger Klaus Jochumsen, som også står på mål for den transport, dyrene udsættes for.

Om vinteren fragtes de tre elefanter således til Italien for at have sæsonarbejde under sydlige himmelstrøg, når Cirkus Arena ligger brak for vinteren.

- De kan godt lide at rejse og går altid roligt ind og ud af deres transportvogn. De er i det hele taget vant til at rejse og elsker at arbejde, lyder det fra Klaus Jochumsen, der sammen med Jungla, Luna og Jenny traditionen tro indleder Cirkus Arenas forårsturné i København fredag.

Argumentet om arbejdsglæde og rejselyst vækker ikke den store forståelse hos Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører.

- Det er ikke et liv at byde vilde dyr. Men vi er åbne for en udfasning af de tre elefanter, for der er ikke nogen garanti for, at de vil få det godt, hvis Cirkus Arena skulle tvinges til at skille sig af med dem til et udenlandsk cirkus, siger Karina Due til TV 2.