Dansker skal hjælpe storby ud af vandkrise

16x9
Folk står i kø i en forstad til Cape Town for at hente vand i dunke på næsten samme måde som millioner af kvinder og børn gør det hver dag over det meste af Afrika. Foto: Mike Hutchings / Ritzau Scanpix

Danmark sender en teknisk rådgiver til Cape Town, som skal hjælpe med at omstille byens vandforsyning til grundvand og afhjælpe byens vandkrise.

Ganske vist er 'Day Zero' afblæst foreløbig. Altså dagen, hvor vandforsyningen er så lav, at indbyggerne i den sydafrikanske storby Cape Town må nøjes med kun at bruge 25 liter vand per person om dagen. Og som skulle hentes i dunke.

Men vandforsyningen er stadig kritisk på grund af tørke og meget lidt regn de seneste tre år, og ’Day Zero’ kan stadig komme på tale senere.

Myndighederne har ikke formået at omstille forsyningerne og tilpasse vandforbruget. Desuden er vandspildet i ledningssystemet enormt. Især Cape Town med 3,5 millioner indbyggere er hårdt ramt.

Sydafrika har bedt Danmark om hjælp

- Danske virksomheders og myndigheders ekspertise på vandområdet er kendt og efterspurgt internationalt. Vi har et af verdens laveste vandtab, og vi er også nogle af verdens bedste til at udvinde og passe på vores grundvand. Derfor kan Danmarks viden og kompetencer være en styrke for sydafrikanerne i deres arbejde for at afhjælpe vandkrisen i Cape Town, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.

Det er efter et ønske fra Sydafrika, at Danmark nu sender en teknisk rådgiver til landet. Danmark samarbejder i forvejen med Sydafrika om løsninger på vandområdet.

I Danmark kommer alt drikkevandet fra grundvandet - i Sydafrika er det kun 15 procent. Hvis sydafrikanerne kan ændre på det, kan man gøre risikoen for vandmangel mindre ved kommende tørkeperioder.

Vandet er lukket på nogle restauranter

Selv om den helt store krise ser ud til at være afværget, må indbyggerne i millionbyen stadig leve med kun at måtte bruge 50 liter per person om dagen. Alene et brusebad på blot to minutter lægger beslag på 30 liter, så indbyggerne har været nødt til at genbruge vand fra opvask og bruser til at skylle ud i toilettet.  

Barer og restauranter har lukket for vandet og bedt gæsterne om at bruge sanitetsgel i stedet, og nogle hoteller har erstattet ferskvandet i poolen med havvand.

En børnepool er her blevet tømt pga. vandmanglen i Cape Town.
En børnepool er her blevet tømt pga. vandmanglen i Cape Town. Foto: Mike Hutchings / Ritzau Scanpix

Folk har været nødt til at søge uden for byen for at finde vand i floder og bække. Næsten på samme måde som millioner af afrikanske kvinder og børn hver dag med dunke på hovedet henter vand langt hjemmefra.

Som sagt lurer 'Day Zero' alligevel et sted derude. Viceborgmester i byen, Ian Neilson, siger til avisen the Independent:

- Vi regner med, at hvis der ikke kommer regn, så er 'Day Zero' udsat til den 27. august i år. Men hvis vi fortsætter med det nuværende vandspareprogram, vil dagen ikke oprinde i år.

Intet er normalt længere

Normalt falder vinterregnen fra april eller maj. Problemet er, at der ikke længere er noget, der er normal med vejret.

Cape Town og Sydafrika i det hele taget er et af Afrikas mest populære steder for turister, og myndighederne er bekymrede for, hvad der sker med turistindtægterne, hvis turisterne får en fornemmelse af, at de ikke må bruge vand.

I en henvendelse fra organisationen South Africa Tourism til branchens medlemmer lyder opfordringen, at de skal forsøge at få turisterne til at beholde deres bestillinger og give dem gode råd til, hvordan de også kan spare på vandet. For eksempel ser man gerne, at turister ikke står under bruseren længere end halvandet minut.