Bygget som jagtslot i 1722: Her vil prins Henrik tilbringe sin sidste tid

Fredensborg Slot er et særligt sted for prins Henrik. Og regentparret betyder meget for de lokale.

- Regentparret er de to, der bor lige her oppe for enden af byen. På bakken. I det store slot.

Sådan ser indbyggerne i Fredensborg prins Henrik og dronning Margrethe. Som en del af borgerne i den lille by. Det mener Anders Helner, der er tidligere formand for Fredensborg By Handel og i 25 år har arbejdet med forholdet mellem byen og Fredensborg Slot.

Tirsdag ankom prins Henrik fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot for at tilbringe sin sidste tid på det slot, der i mange år har været regentparrets mest benyttede residens.

- At regentparret har valgt at benytte så stor en del af deres tilværelse i Fredensborg, at de hver sommer bor her på Fredensborg, betyder jo, at stedet og regentparret og deres liv bliver en del af dette lille samfunds hverdagsliv, siger Anders Helner til TV 2.

Blandt byens borgere har man også været vant til at møde medlemmer af kongefamilien i slotsparken, i skoven eller ude i byen.

- I gamle dage red han jo meget oppe i parken, og han kunne også godt finde på at tage en cykel og køre ned til søen, fortæller en lokal, Hanne Dansgaard.

Forholdet til prins Henrik og dronning Magrethe betyder meget for de lokale.

- Det er et dejligt afslappet forhold. Man kan mærke, de nyder at være her. Og vi nyder også, at de er her. De er meget lokale, det er skønt, siger Leo Smidt.

Jagter og bryllupper

Fredensborg Slot ligger ud til Esrum Sø i Nordsjælland, og slotshaven er ifølge Slots- og Kulturstyrelsen et af Danmarks største historiske haveanlæg.

Haven rummer også barokanlægget Nordmandsdalen med 68 skulpturer, der forestiller norske og færøske bønder og fiskere.

Fredensborg Slot

  • Bygget som jagtslot for Frederik 4. af arkitekt J.C. Krieger.
  • Byggeriet blev påbegyndt i 1719. Hovedslottet blev indviet i 1722 og kirken i 1726.
  • Ved statsbesøg er der tradition for, at det besøgende statsoverhoved skriver sin underskrift med en diamant på en af slottets glasruder.
  • Slotshaven på omkring 120 hektar er oprindelig anlagt af J.C. Krieger.
  • Fredensborg Slotshave er åben for publikum.
  • Fredensborg Slot og slotskirke er åbne for rundvisninger mod entre.

Kilde: Kongehuset

Barokslottet blev bygget som jagtslot for Frederik 4., og hovedslottet var færdigbygget i 1722. Fire år senere stod slotskirken færdig.

Prins Henrik og dronning Magrethe benytter slottet tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret.

Slottet har dannet ramme om mange store begivenheder i kongehuset. Fødselsdagsfester, sølvbryllupsfester og bryllupsfester. Kronprinsparrets bryllupsfest i 2004 blev også holdt på Fredensborg Slot.

Brudeparret kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankommer til Fredensborg Slot den 14. maj 2004.
Brudeparret kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankommer til Fredensborg Slot den 14. maj 2004. Foto: Claus Bjørn Larsen / Scanpix Danmark
Dronning Margrethe, prins Henrik, prins Joachim og kronprins Frederik ved prins Henriks fødselsdag på Fredensborg slot i 1980.
Dronning Margrethe, prins Henrik, prins Joachim og kronprins Frederik ved prins Henriks fødselsdag på Fredensborg slot i 1980. Foto: Steen Jacobsen / Scanpix Denmark
Fredensborg pyntet ved kong Frederik 9. og dronning Ingrids sølvbryllup den 24. maj 1960.
Fredensborg pyntet ved kong Frederik 9. og dronning Ingrids sølvbryllup den 24. maj 1960. Foto: Hans Pedersen / Scanpix Denmark

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har siden benyttet Kancellihuset på Fredensborg Slot som et andet hjem. Det var også her Dronning Ingrid havde bolig og sov stille ind den 7. november 2000.

Prins Henrik i en nøddeskal 

Når prins Henrik og dronning Magrethe ankommer hvert år i april, arrangerer indbyggerne i Fredensborg fakkeltog for at byde regentparret velkommen.

I en årrække har Anders Helner stået for fakkeltoget. Han er også formand for en grundejerforening, som har etableret en fårefold på grænsen mellem slotshaven og grundejerforeningen. For nogen tid siden, da han var ude for at se til fårene, kom prins Henrik kørende på sin elscooter.

Prinsen stoppede, vinkede og sagde: "Goddag, goddag, det er nogle dejlige får, de er kønne. Og så er de nyttige, de passer naturen”, fortæller Anders Helner. Så vendte Prinsen om og fortsatte videre.

- Det er jo prins Henrik i en nøddeskal. Enkel, nem, tilgængelig, men med sans for naturens æstetik, for de naturoplevelser, som tiltrak ham, siger Anders Helner.

Særligt sted for prins Henrik

Netop naturen omkring slottet er med til, at slottet har fået en særlig betydning for regentparret, fortæller Billed-Bladets hofreporter Trine Larsen

- Kongehuset har flere dejlige hjem, men Fredensborg har altid været et særligt sted for prins Henrik. Her kan han komme ud og opholde sig i en skøn natur. Slottet ligger både Dronningen og prins Henrik meget nært, siger hun.

Ifølge journalist og tidligere hofreporter Lally Hoffmann er Fredesborg Prinsens yndlingsslot og et fritsted, hvor han føler sig hjemme og arbejder godt.

- Han har skrevet en del digte deroppe og lavet nogle af sine skulpturer. Han og Dronningen har også arbejdet sammen om bøger deroppe, så det er at komme hjem, siger hun.

Borgerne i Fredensborg sender tirsdag positive tanker til Prinsen og hans familie oppe på bakken. I det store slot.

- Jeg håber, han får det bedste ud af det sammen med sin familie, at de får sagt pænt farvel til hinanden, siger Leo Smidt.