Prins Henriks sejlerven: - Jeg håber, han får ti år mere

Prins Henriks sejlerven gennem flere årtier håber, Prinsen kommer sig ovenpå sin alvorlige lungeinfektion.

Anekdoter fra bølgerne er der nok af.

Og selvom de ikke har sejlet sammen i flere år, står minderne om prins Henrik på dragebåden stadig skarpt for den 72-årige tidligere advokat Valdemar Bandolowski. Her oplevede han Prinsen mest fri for bekymringer og forventninger.

Det fortæller han til TV 2 lørdag.

Prins Henrik ved Flakfortet efter en sejltur sammen med Valdemar Bandolowski for få år siden.
Prins Henrik ved Flakfortet efter en sejltur sammen med Valdemar Bandolowski for få år siden. Foto: Privatfoto / TV 2

På sin telefon finder Valdemar Bandolowski et billede frem af Prinsen, som han tog, da han sammen med 10 andre sejlede ud på Øresund og ud til Flakfortet en solbeskinnet dag for godt og vel halvandet år siden.

- Det var en fin dag. Han havde arrangeret frokost - og som altid med rødvin. Vi havde en meget hyggelig dag derovre, siger han. 

Prinsen havde været initiativtager til den dag, som han havde været til sejlture så mange gange før. Og selvom han ikke har set prins Henrik siden, står minderne fra deres mere end to årtier på vandet sammen stadig tydeligt i hans hukommelse.

- Vi har sejlet imod og senere hen med hinanden i konkurrencer siden 1984, fortæller han.

Da Prinsen tog en nordmand ved næsen

Særligt husker han en episode fra Norge, hvor han og Prinsen skulle sejle Gold Cup - en konkurrence i dragesejlads. Konkurrencen blev aflyst på grund af stormvejr, og prins Henrik foreslog derfor, at de sammen kunne køre en tur ned langs kysten for at samle muslinger, som den japanske kok på kongeskibet Dannebrog kunne tilberede.

- Vi kører derudad og kommer så forbi en gammel, norsk stavkirke, de der i træ. Den ville han ind og se, så vi hopper ud af bilen og går ind og ser os omkring.

- Indenfor møder vi en sød, ældre dame, og Prinsen siger til hende, at 'her da ser vældig spændende ud', og de falder så i snak, husker Valdemar Bandolowski.

Prinsen fortæller den ældre kvinde, at han er oppe at sejle kapsejlads, hvortil hun svarer, at hun da mener at have hørt, at den danske prins er med dér.

- Så siger han, 'joeh, det er der vist nok noget om'. Senere spørger han hende, om 'Prinsen ikke er en flink fyr?', og det mener hun nok, han er.

Har sejlet med Prinsen flere steder i verden

Valdemar Bandolowski griner ved mindet.

- Da hun går ud af kirken, vender hun sig pludselig om i døren, og så er det som om, femøren falder! Det grinede vi meget af efterfølgende, siger Valdemar Bandolowski.

Jeg håber, han får ti år til, hvor han kan have det rart med sig selv og sine omgivelser

Sejlervennen Valdemar Bandolowski om Prins Henrik

Sammen med prins Henrik har han sejlet rundt i Norden, sydpå omkring Frankrig og Portugal og så fjerne steder som Thailand og ved de caribiske øer. 

- Han har altid været fantastisk positiv og initiativrig. Du kan altid spørge Prinsen om hjælp, så stiller han op - og det vil han også gøre, hvis han kommer godt igennem det her, lyder det fra Valdemar Bandolowski.

Syg på rejse i Egypten

Den 83-årige prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalet siden den 28. januar, efter han blev syg på en rejse til Egypten.

Her havde han siden den 4. januar været i Sharm El Sheik, hvor han i mange år har kendt hotelejer Enan el Galaly.

Kongehuset oplyste den 6. februar, at Prinsen havde en godartet tumor i den venstre lunge, men fredag morgen var tilstanden forværret.

Kongehuset har ikke ønsket at uddybe, hvad prinsen fejler, eller hvad der er årsagen til den forværrede tilstand.

Det seneste døgn har hele kongefamilien besøgt Prinsen gentagne gange på Rigshospitalet. Senest var hele familien samlet lørdag eftermiddag.

Hvad håber du for ham?

- Jeg håber, han får ti år til, hvor han kan have det rart med sig selv og sine omgivelser, siger Valdemar Bandolowski.

Måske en sejltur mere?

- Who knows? Det ville være dejligt. Absolut.