Dansk veteran om prins Harrys indsats: - Det er helt fantastisk

16x9
Prins Harry uddeler krammere til de danske vindere af idrætsstævnet Invictus Games for krigsveteraner, som Prinsen selv har taget initiativ til. Foto: Justin Heiman / Scanpix Denmark

Danske Maurice Lindegaard Manuel er en af dem, der har nydt godt af Prinsens initiativ.

Klokken er tre om natten i Camp Bastion, Afghanistan. Alarmen går over radioen og en stor, rødhåret fyr styrter mod helikopterpladsen. Seks minutter senere hænger han i luften over en kampscene for at beskytte soldaterkammerater på jorden, der bliver beskudt. Han er øverstbefalende for en af den britiske hærs mest sofistikerede angrebshelikoptere, han har tjent fire måneder i Afghanistan, og så er han britisk prins. 

Tiden som soldat i Afghanistan gør prins Harry til noget helt specielt i danske Maurice Lindegaard Manuels øjne. Siden Prinsen vendte hjem, har han nemlig gjort det til sin mærkesag at hjælpe veteraner som Maurice, der blev skadet i tjeneste. 

- Det er alfa og omega og helt fantastisk, at han bruger sin position i samfundet til netop at skabe opmærksomhed omkring os, siger Maurice Lindegaard Manuel til TV 2. 

Britiske prins Harry på sin feltseng i den fremskudte operationsbase Delhi i Helmandprovinsen i Afghanistan i 2008.
Britiske prins Harry på sin feltseng i den fremskudte operationsbase Delhi i Helmandprovinsen i Afghanistan i 2008. Foto: POOL / Scanpix Denmark

Invictus Games

Invictus Games blev holdt første gang i London i 2014. Det var britiske prins Harry, der tog initiativet.  

I 2017 blev stævnet holdt for tredje gang i Toronto Canada. Her deltog 550 veteraner fra 17 lande.

De 12 discipliner, der dystes i, er atletik, bueskydning, cykling, ergometerroning, golf, kørestolsbasket, kørestolsrugby, kørestolstennis, siddende volleyball, styrkeløft, svømning og en konkurrence i biler fra Jaguar og Land Rover.

Danmark er med i alle discipliner undtagen kørestolstennis og vandt guld i kørestolsrygby i 2017.

I 2014 tog prins Harry blandt andet initiativ til et slags OL for krigsveteraner, Invictus Games. Et årligt stævne, der har haft stor betydning for danske Maurice Lindegaard Manuel.

Ved den første afholdelse i 2014 havde han netop afsluttet sin behandling. Hans ben blev amputeret under knæet, efter han trådte på en mine i Afghanistan og fik et multibrud på foden.

- Invictus Games kom på et tidspunkt, hvor jeg skulle til at genfinde mig selv og skabe en ny identitet. Jeg tog med og deltog i både i kørestolsbasket, kørestolsrugby og atletik. Det var en helt fantastisk oplevelse. Det var en måde at kunne bevise over for mig selv og omverdenen, at jeg var på vej tilbage, fortæller Maurice Lindegaard Manuel. 

Idrætten hjælper tilbage til livet

Prins Harrys initiativ til Invictus Games inspirerede det danske forsvar til at sætte gang i idrætstræning med veteraner. 

I løbet af Prinsens første officielle besøg i Danmark onsdag og torsdag skal han netop besøge nogle af de veteraner på Svanemøllens Kaserne i København.

Her er det kommandørkaptajn og chef for det danske Invictus-projekt, Peter Tolderlund, der skal byde velkommen. 

- Han er noget helt særligt for os, fordi han har deltaget i krig på lige fod med andre soldater. Alle er vilde med ham - mig selv inklusiv. Han er virkelig et stort menneske, siger Peter Tolderlund og tilføjer, at den idræt, han har inspireret til, har fået stor betydning. 

De danske veteraner vendte hjem med 18 medaljer fra Invictus Games i London i 2014. Maurice Manuel fik særlig hæder ved afslutningsceremonien.
De danske veteraner vendte hjem med 18 medaljer fra Invictus Games i London i 2014. Maurice Manuel fik særlig hæder ved afslutningsceremonien. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

- Vi har adskillige, som har kunnet stoppe med at tage medicin, eller som er kommet ud af et misbrug, siger han.

- Igennem idræt kan du finde en vej tilbage til livet og tilbage til samfundet gennem dine fysiske eller psykiske mén, har Maurice Lindegaard Manuel selv oplevet.

. Video: Nina Brorson

En hjertesag

Danmark har deltaget i prins Harrys Invictus Games flere gange siden 2014. Senest i Toronto i Canada i september hvor han sammen med det danske hold vandt guld i kørestolsrugby. Her var det netop prins Harry, der overrakte medaljerne til blandt andet Maurice Lindegaard Manuel.

- Han er helt nede på jorden. Han har selv været udsendt, og det giver ham en forståelse for, hvad vi har været igennem. Der er et kammeratskab sodater imellem, der gør, at han er meget tilgængelig, og jeg er slet ikke i tvivl om, at vi krigsveteraner er en mærkesag, der står hans hjerte meget, meget nær, siger han. 

Prins Harry kysser Maurice Lindegaard Manuels hoved under uddelingen af medaljer til Invictus Games 2017. I finalen slog det danske hold i kørestolsrugby prinsens hjemland.
Prins Harry kysser Maurice Lindegaard Manuels hoved under uddelingen af medaljer til Invictus Games 2017. I finalen slog det danske hold i kørestolsrugby prinsens hjemland. Foto: GEOFF ROBINS / Scanpix Denmark

Prins Harry lander i Danmark onsdag eftermiddag. Foruden besøg hos krigsveteranerne, skal han blandt andet møde organisationen Game Denmark, der arrangerer gadeidræt for børn og unge og frivillige fra kampagnen ’en-af-os’, der arbejder mod stigmatisering af psykiske lidelser.