'Viktor Orbán med babyface' står til at blive Europas yngste regeringsleder

Østrigs 31-årige politiske vidunderbarn Sebastian Kurz har kurs mod den politiske top.

Det hele foregår i slow motion. Den unge mand med det opmærksomme blik og det tilbagestrøgne hår lægger fortroligt hånden på en ældre herres skulder. Store smil over hele linjen!

I næste klip er han omgivet af lyttende og tilsyneladende meget velopdragne skolebørn. Koncentration raden rundt!

BLÅ BOG: Sebastian Kurz

Alder: 31 år, født 27. august 1986.

Fødested: Wien.

Nationalitet: Østrigsk.

Civilstand: Kæreste med Susanne Thier, som han mødte som 18-årig.

Uddannelse:

2004: Student.

2004: Militærtjeneste.

2005: Starter på jurastudiet på Wiens Universitet.

2011: Studiet sættes på pause for at gøre politisk karriere.

Politisk karriere:

2009: Formand for ÖVP's ungdomsorganisation.

2010: Wiens byråd.

2011: Statssekretær for integration.

2013: Valgt til parlamentet med flest personlige stemmer.

2013: Udenrigsminister - den yngste nogensinde i EU.

2017: Partiformand for ÖVP, Østrigs Folkeparti.

Et øjeblik senere er det yngre mennesker, som omgiver ham, og igen er manden med den blå slim-line jakke i centrum.

Den åbentstående skjorte udstråler skødesløs elegance, han er manden, der både lytter og bliver lyttet til, han er jordnær og samtidig visionær, og så har han gennemslagskraft.

Sådan er det i det mindste, han er fremstillet på sit partis hjemmeside.

Navnet er Kurz, Sebastian Kurz, og han er de østrigske konservatives politiske vidunderbarn.

Allerede som 16-årig gik han ind i politik. Som 24-årig blev han udnævnt til integrationsminister, som 27-årig overtog han udenrigsministerposten, og nu er han så godt på vej til at blive Østrigs næste kansler og Europas yngste regeringsleder.

Sebastian Kurz er intet mindre end en politisk sensation. Han har demonstreret, hvordan man kan underkaste et hendøende konservativt folkeparti en tiltrængt foryngelseskur og samtidig give højrepopulisterne kamp til stregen, og det netop i Jörg Haider-landet Østrig.

Sebastian Kurz (tv.) ses her trykke hånd med en af modstanderne ved valget, socialdemokraten Christian Kern.
Sebastian Kurz (tv.) ses her trykke hånd med en af modstanderne ved valget, socialdemokraten Christian Kern. Foto: GEORG HOCHMUTH / Scanpix Denmark

Håbets farve

Turkis er håbets farve. Det vil sige, sådan er det for Sophie Valtiner og hendes sværm af aktivist-kolleger i de turkisfarvede jakker fra Team Kurz, som forsøger at få folk i tale på hjørnet af Schottengasse og Universitätsring i centrum af Wien:

- Jeg kan godt lide den nye stil og synes, det er en god vej for Østrig. Sebastian Kurz taler om positive forandringer, så det fik mig til at melde mig som frivillig, siger Sophie Valtiner.

Det er kun tre måneder siden, Sebastian Kurz blev valgt til ny formand for ÖVP, Østrigs gamle konservative parti, og siden har meget forandret sig.

Ikke bare farven er ny, navnet er også nyt.

På stemmesedlen hedder ÖVP nu ’Liste Sebastian Kurz – det nye folkeparti’, og budskaberne er blevet mere kontante: ’Den ukontrollerede indvandring skal stoppes’, som det hedder. ’Vore regler og love skal overholdes og vore grundværdier står ikke til forhandling’, lyder et par af de øvrige punkter.

ÖVP er blevet et Sebastian Kurz-parti, og det har givet bonus.

I de sidste par år har Frihedspartiet, FPÖ, afdøde Jörg Haiders gamle parti, ellers ligget i toppen af alle meningsmålinger, men nu er billedet vendt.

Siden Kurz kom til magten i ÖVP fik den den turkise farve et boost og lå forrest i meningsmålingerne, flere procentpoint foran Frihedspartiet og hele 10 foran socialdemokraterne. Ikke så sært, at forventningerne til den konservative frelser er enorme.

Nogen har sammenlignet ham med den franske præsident Emmanuel Macron, andre med den canadiske premierminister Justin Trudeau.

Så store er forventningerne, at en kommentator ved østrigsk tv følte sig foranlediget til at minde om, at Sebastian Kurz ikke er nogen Messias, og at han heller ikke kan gå på vandet.

Seabastian Kurz er bl.a. blevet sammenlignet med den franske præsident Emmanuel Macron.
Seabastian Kurz er bl.a. blevet sammenlignet med den franske præsident Emmanuel Macron. Foto: Scanpix / Jacques Witt / SIPA

Balkanrutens banemand

Flygtningekrisen har ikke bare ødelagt, men også befordret, politiske karrierer.

Til den sidste kategori hører Sebastian Kurz, som ikke forsømmer nogen lejlighed til at fortælle, at det var ham og hans diplomatiske benarbejde, der fik lukket flygtningeruten over Balkan og dermed fik sat en effektiv stopper for flygtningestrømmen, og det på trods af modstand fra Tysklands Angela Merkel.

Også det østrigske burkaforbud tager han gerne æren for. Ikke så sært, at nogen har kaldt ham en slags ’Viktor Orban med babyface’ efter den højrenationale ungarske leder, der var den allerførste til at sætte politi og pigtråd ind mod flygtningestrømmen.

Andre beskylder ham for at have stjålet sine ideer fra det yderste højre, nemlig fra Frihedspartiet FPÖ, og noget er der om snakken, forklarer avisen Die Presses chefredaktør Rainer Nowak:

- Sebastian Kurz har savet benene væk under FPÖ ved at sætte sig på de her temaer. Han kan udtrykke, hvad et flertal af befolkningen tænker og han kan gøre det på en måde, så folk ikke straks bliver forfærdede, som man ellers ville blive, hvis det kom fra Frihedspartiet.

Nej, Sebastian Kurz er repræsentanten for den stuerene højrepopulisme, han vil have stoppet den såkaldte ’islamisering af Østrig’, han vil ’udhulingen af socialsystemet’ til livs, og han vil skære ned på kontanthjælpen til asylansøgere.

Hos Østrigs konservative er turkis det nye sort.

Al magt til Kurz

Når Sebastian Kurz har haft held med sin foryngelseskur i netop de her dage, så skyldes det ønsket om forandring, efter det som mange har opfattet som årtiers stilstand.

I over 30 år har socialdemokraterne med et par enkelte undtagelser siddet på kanslerposten i Østrig og det med de konservative som trofast koalitionspartner. De to partier har i realiteten delt landet mellem sig.

- Mange har fornemmelsen af, at landet er lammet, at intet forandrer sig, mens partierne har brugt tiden på at ødelægge det for hinanden, forklarer chefredaktør Nowak.

Nu har Sebastian Kurz så givet de konservative stoltheden og sejrsviljen tilbage på en måde, som aldrig er set før. Men hans betingelse for at overtage det politiske dødsbo, var at han fik frie hænder til selv at afgøre alle vigtige spørgsmål. Al magt til Kurz!

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt tilslutningen til Kurz’ nye personfikserede linje er et udtryk for en længsel efter en stærk mand?

Partiaktivist Sophie Valtiner fra den turkise valgkampkommando afviser:

- Nej, det er det ikke, men jeg tror, der er en længsel efter orden og struktur og en klar vej frem for Østrig i stedet for de evige minimal-kompromisser, som ikke er nogen holdbar vej frem.

Er der en længsel efter en stærk mand i Østrig?

Jeg gentager spørgsmålet, da det få dage inden valget lykkes fotograf Anders Albjerg og jeg at passe Sebastian Kurz op uden for tv-studiet, hvor han skal deltage i endnu en valgduel, og hvor tilhængerne har foranstaltet en jubel-velkomst.

- Et øjeblik, lyder svaret fra kansler-kandidaten, inden han igen vender sig mod tilhængerne i turkis og forsvinder ind bag porten til tv-studierne.

Meget kan man sige om de konservatives store håb, men i det mindste er han høflig, Sebastian Kurz, de østrigske svigermødres drøm og med altovervejdende sandsynlighed landets næste regeringsleder.