Skolepige begravet i ruinerne i to døgn – skrivebord holder murbrokkerne væk

I Mexico City kæmper redningsfolk mod tiden for at redde en cirka 12-årig pige, der er fanget i murbrokkerne på en sammenstyrtet skole.

- Silencio total, silencio total, lyder det fra en stemme, der på spansk beder om total stilhed.

Redningsarbejdere rækker armene i vejret. De signalerer også stilhed. Mændene, der alle bærer sikkerhedshjelme, står ved en skole i Mexico City, der for to dage siden styrtede sammen efter et jordskælv.

De beder om ro, så de kan høre, hvad der sker inde i ruinerne. De ved nemlig, at der er liv derinde. Det har de vidst, siden en lille pige gav liv fra sig onsdag morgen lokal tid. Pigen – som mexicanske medier har døbt ’Frida Sofia’ - blev opdaget af varmesøgende kameraer, skriver den mexicanske avis El Universal.

- Jeg er tørstig, jeg har det fint. Skynd jer!

'Frida Sofia', skoleelev

En redningshund blev sendt ind i den ødelagte bygning, og det blev bekræftet, at pigen var i live.

Derefter forsøgte en af de mange redningsfolk at manøvrere sig ind imellem murbrokkerne til pigen. Tre gange forsøgte han, men han kunne ikke komme frem til hende. Redningsarbejderen kunne dog afsløre, at han kunne høre pigens stemme i mørket, og at hun reagerede på navnet Frida Sofia.

- Jeg er tørstig, jeg har det fint. Skynd jer, sagde pigen til ham ifølge avisen El Universal.

Samme avis skriver, at ’Frida Sofia’ anslås til at være omkring 12 år, og at hun giver håb til de mange redningsarbejdere, der har arbejdet i timevis ved skolen. Under den lange redningsaktion har den lille pige således hverken grædt eller skreget.

Der er uklarhed om, hvorvidt den indespærrede pige i virkeligheden hedder Frida Sofia. Tv-stationen Foro TV siger, at der er tale om misforståelse i kommunikationen mellem pigen og redderne. Der er nemlig slet ingen elever på skolen, som hedder Frida Sofia.

Der er heller ingen pårørende, der har søgt efter en pige ved dette navn, siger myndighederne.

Flere redningsfolk strækker armene i vejret for at få stilhed til arbejdet.
Flere redningsfolk strækker armene i vejret for at få stilhed til arbejdet. Foto: Foro TV

Uanset navneforvirringen så bliver medierne ved med at kalde pigen for ’Frida Sofia’ og kampen for at redde hende er fortsat i gang.

Det dog ikke kun en kamp for at redde hendes liv. 'Frida Sofia' har nemlig fortalt, at to andre børn også er i live i den ødelagte bygning. 

Undersøgelser med kamera bekræfter ifølge en redningsarbejder den oplysning.

21 døde på skolen

På skolen har 21 børn og fem voksne allerede mistet livet på grund af jordskælvet, der sammenlagt har ført til mindst 230 tab af menneskeliv rundt omkring i hele Mexico.

Skælvet målte 7,1 på richterskalaen, da det ved 13-tiden tirsdag lokal tid fik den tre-etager høje skole til at styrte sammen.

Siden har adskillige pårørende troppet op ved skolen i håb om at finde deres kære i live. En af dem var Adriana D’Fargo, hvis 7-årige datter gik på skolen.

 - De bliver ved med at hive børn ud, men jeg ved intet om min datter, lød det fra moderen.

Den ødelagte skole ses her fra luften. I alt tre etager er styrtet sammen.
Den ødelagte skole ses her fra luften. I alt tre etager er styrtet sammen. Foto: MARIO VAZQUEZ / Scanpix Denmark

Andre forældre var mere heldige. Avisen El Universal fortæller, hvordan en pige ved navn Fatima efter skælvet kom i kontakt med sine forældre. Ved hjælp af beskedtjenesten WhatsApp fik hun fortalt, at hun befandt sig inde i den sammenstyrtede bygning,

- Jeg har det fint, jeg er fanget sammen med fire andre børn. Hjælp os, vi er tørstige, lød beskeden ifølge avisen El Universal.

Ved midnatstid tirsdag skete miraklet. En soldat førte hænderne op til munden for at forstærke sit råb.

- Fatima Navarros slægtninge … Fatima er i live, lød det fra soldaten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Siden er flere andre børn også blevet reddet ud fra skolen i live, men andre altså fortsat spærret inde på den ødelagte skole.

Alle kan følge kampen om liv

Hele Mexico kan følge med i kampen om at redde ’Frida Sofia’ og de andre børn, for mexicansk tv har sendt direkte fra den store redningsaktion i flere timer.

Her kunne man tidligere i dag se, hvordan en redningsmand, som var lille af statur, men stor af mod, blev sendt ind mellem de sammenstyrtede bygninger for at lede efter overlevende. Men da han omsider kom ud fra murbrokkerne, havde han ingen børn med.

Redningsfolk holder en kollega, der har været helt inde i den ødelagte bygning for at tjekke situationen.
Redningsfolk holder en kollega, der har været helt inde i den ødelagte bygning for at tjekke situationen. Foto: DANIEL BECERRIL / Scanpix Denmark

Redningsarbejdet bliver ikke nemmere af, at man ikke ved præcis, hvor i ruinerne ’Frida Sofia’ er fanget. Ifølge avisen El Universal befinder hun sig under et skrivebord, der beskytter hende fra murbrokkerne. For at spore sig nærmere ind på hendes placering har en lærer lavet en tegning over, hvor på skolen skrivebordet normalt stod.

Internt mellem redningsarbejderne er der nu også opstået uenighed om, hvordan man skal redde børnene. Nogle mener, det er på tide at bruge maskiner for at grave dem ud, mens andre mener, det er for farligt.

Én ting er lige nu sikkert. Kampen for at få ’Frida Sofia’ og de andre børn ud i live er ikke slut.