Fem døde i London: Her blev Europa også ramt af terror

16x9
Efterforskere arbejder på gerningsstedet efter angrebet på Westminster Bridge i London. Foto: HANNAH MCKAY / Scanpix Denmark

Angrebet i London kommer efter et par år, hvor Europa for alvor har stiftet bekendtskab med terrorens simple våben.

Fem personer er dræbt, mens 28 er indlagt med kvæstelser, efter at en mand onsdag eftermiddag gik amok i en bil på Westminster Bridge og bagefter med en kniv ved parlamentet i London.

Foruden gerningsmanden selv er den 48-årige politimand Keith Palmer blandt de dræbte. Han stod vagt ved det britiske parlament, da han blev stukket ned. Derudover har to civile mistet livet, da de blev ramt af gerningsmandens bil.

Klokken 15.40 dansk tid onsdag gassede en bil op og kørte flere fodgængere ned på Westminster Bridge, hvorefter den fortsatte hen til parlamentet, hvor den bragede ind i et hegn. Herefter fortsatte gerningsmanden, der senere blev identificeret som 52-årige Khalid Masood, og angreb en betjent - kort efter blev han selv skudt og dræbt.

Storbritanniens premiereminister, Theresa May, bekræftede onsdag handlingen som et terrorangreb.

Gerningsmand handlede alene

Det britiske politi formoder, at manden var alene om angrebene, hvilket også betød, at der onsdag aften så småt begyndte at køre tog og busser omkring området igen.

Politiet ville til at starte med ikke offentliggøre gerningsmandens navn, men ville kun fortælle, at han var inspireret af international terrorisme. Om han handlede på vegne af en organisation, står stadig uklart, men navnet kom frem torsdag eftermiddag.

- Politiet vil ikke melde noget ud tidligere, fordi de skulle nå at finde frem til hans opholdssteder inden eventuelle medsammensvorne eller folk, der kender ham, kan nå at bortskaffe beviser, sagde efterforskningsleder hos sikkerhedsfirmaet AS Solution, Jan Jarlbæk, til TV 2.

Der blev onsdag kort efter angrebet offentliggjort et billede af gerningsmanden liggende på en båre. Flere britiske medier bragte tidligere et navn, som de mente var gerningsmandens, men det var forkert.

Terror med nye våben

Angrebet i London er ikke et enestående tilfælde. De seneste år har Europa for alvor stiftet bekendtskab med angreb, hvor gerningsmændene har brugt ”simple” våben som lastbiler, knive og pistoler.

Det er velkendt at angreb, hvor gerningsmanden bruger et køretøj til at køre tilfældige mennesker på gaden ned, er noget som Islamisk Stat opfordrer sine sympatisører til at benytte sig af.

Fælles for angrebene er, at våbnene er let tilgængelige.

Siden 2015 er Europa blevet ramt af 14 forskellige angreb. Størstedelen af dem er foregået i Frankrig, mens Tyskland også har været ramt af flere omgange. Danmark blev ramt for to år siden ved Synagogen i København.

Du kan få et overblik over angrebene herunder.

Angreb mod Europa de seneste to år
2017
22. marts
Angreb ved det britiske parlament
Flere er blevet kørt ned på Westminster Bridge kort inden, en gerningsmand angreb en betjent foran parlamentet. NIKLAS HALLE'N / Scanpix Denmark
Onsdag eftermiddag fandt to angreb sted ved det britiske parlament i London. En bil kørte over Westminster Brigde, hvor den ramte flere fodgængere inklusiv tre politibetjente. Derefter kørte bilen ind i et hegn ved parlamentet. En mand fra bilen angreb en politibetjent med en kniv.
Mindst fire personer døde. Herunder den politibetjent, som blev stukket ned, og gerningsmanden, som blev skudt af politiet. 20 andre personer blev såret.
18. marts
Skyderi i Orly-lufthavn i Paris
Der blev affyret skud i Orly-lufthavnen i Paris. Gerningsmanden blev skudt og dræbt af to soldater, efter han forsøgte at stjæle våben fra en soldat.
Lufthavnen blev efterfølgende evakueret under en sikkerhedsoperation.
Ingen personer er blevet såret i forbindelse med skudepisoden, som politiet i Frankrig efterforsker som terror.
7. april
Angreb i Stockholm
En lastbil kørte ind i en menneskemængde på Drottninggatan i det centrale Stockholm, Sveriges hovedstad.
Fire personer er ifølge svensk politi blevet dræbt af lastbilen. Der er tale om en belgier, en brite og to svenskere. Derudover blev 15 personer såret i angrebet.
Den 39-årige usbeker Rakhmat Akilov, har ved et retsmøde tirsdag erkendt, at det var ham, der kørte lastbilen.
3. juni
Angreb i London
Mindst seks personer er dræbt, og mere end 30 er såret lørdag aften i et terrorangreb ved henholdsvis London Bridge og Borough Market i den østlige del af det centrale London i Storbritannien.
Tre gerningsmænd stod bag begge angreb. De er alle dræbt af politiet.
2016
19. december
Lastbil torpederer julemarked i Berlin
Det var denne lastbil, der kørte gennem menneskemængden på julemarkedet i Berlin. TV 2
12 personer døde, og yderligere 56 blev såret, da den nu dræbte terrorist Anis Amri  kørte en lastbil ind i en menneskemængde ved et julemarked i Berlin.
Anis Amri blev skudt af politiet i Milano den 23. december.
22. juli
Skyderi i München
Matthias Balk / Scanpix
En gerningsmand dræbte mindst ni personer, da han skød løs i blandt andet et indkøbscenter i den sydtyske by München.
18. juli
Øksemand går amok i togvogn
Kort efter et tog kørte ind på stationen i Würzburg mellem byerne Frankfurt am Main og Nürnberg i det sydlige Tyskland, angreb en 17-årig dreng med afghanske eller pakistanske rødder passagerer i togvognen med en økse og en kniv. Drengen blev efterfølgende skudt af politiet.
14. juli
Lastbilsangreb i Nice på Bastilledagen
En hvid lastbil kørte dødskørsel i over to kilometer langs promenaden i havnebyen Nice, mens alle havde travlt med at fejre den franske nationaldag, Bastilledagen.
En motorcyklist prøvede at standse chaufføren, mens han kørte ind i adskillige mennesker med 50 km/t.
84 personer døde, og 202 blev såret.
13. juni
En politiinspektør og hans kone blev dræbt af en mand i Paris-forstaden Magnanville. Gerningsmanden blev dræbt af politiet, og Islamisk Stat tog ansvar for angrebet.
22. marts
Tre bombeangreb i lufthavnen i Bruxelles
Patrik Stollarz / Scanpix
Tre jihadister detonerede bomber i Bruxelles' lufthavn og metrostationen Maelbeek. I alt 35 - herunder de tre terrorister - blev dræbt.
7. januar
Angreb på politistation i Paris
En mand bevæbnet med kniv og falsk bombevest gik til angreb på en politistation i Paris. En betjent kom til skade. Manden blev dræbt af politiet, som fandt flere beviser, der indikerede sympati for Islamisk Stat.
2015
13.-14. november
Flere angreb i Paris
Flere koordinerede angreb fandt sted i Paris ved spillestedet Le Bataclan, Stade de France og i bymidten. 130 døde, og det er dermed det blodigste terrorangreb i Frankrigs historie. Islamisk Stat påtog sig skylden for angrebet.
21. august
En mand åbner ild i tog mellem Amsterdam og Paris
26. juni
IS-sympatisør dræber kollega nær Lyon
En mand med IS-sympatier kørte sin firmavarevogn ind i en fabrik, der producerer gas og kemikalier nær Lyon, Frankrig. Forinden dræbte han en kollega. Gerningsmanden blev pågrebet og begik senere selvmord i fængslet.
14. februar
Angreb på Krudttønden og den jødiske synagoge
Liselotte Sabroe / Scanpix
Omar Abdel el-Hussein angreb et debatarrangement om ytringsfrihed i Krudttønden i København. Den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev dræbt af skud i brystet, og fire betjente blev såret.
Ved synagogen dræbte han den 37-årige Dan Uzan, før han selv blev dræbt af politiet på Nørrebro.
7-9. januar
Angreb mod Charlie Hebdo
20 mennesker mistede livet i et angreb på det satiriske magasin Charlie Hebdo i Paris, Frankrig. Angrebet blev udført af to brødre og var angiveligt hævn for, at avisen havde portrætteret profeten Muhammed. En tredje gerningsmand dræbte en politibetjent og tog senere flere gidsler i et jødisk supermarked.