10 gange så mange mænd som kvinder bliver taget for spritkørsel

Tal fra Danmarks Statistik viser, at mænd bliver taget op mod 10 gange så mange gange som kvinder for at køre med en for høj promille i blodet.

Mændene er voldsomt overrepræsenteret i statistikken over spiritusbilister. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Alene i 2015 blev 6330 mænd taget for spritkørsel, mens antallet af kvindelige billister med en promille over 0,5 var 677.

- Kvinder er mere lovlydige end mænd generelt. Når der bliver lavet statistikker fra år til år, vil mænd generelt være overrepræsenteret i de forskellige kriminalitetsgrene. Statistikken over spritkørsel bekræfter bare en generel tendens, siger Johannes Andersen, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Mænd mener, de kan tåle mere

Der kan være flere årsager til, at det lige netop er mændene, der topper statistikken. Det kan skyldes, at mænd oftere bliver stoppet af politiet end kvinder, eller at mændene oftere er fører af bilen end kvinderne. Men kønnet i sig selv kan også godt have betydning for, hvorfor så mange flere mænd bliver taget for spritkørsel.

- Mænd har en lidt mere urealistisk vurdering af, hvad de kan tåle, end kvinder har. Jeg tror, at mænd har opfattelsen af, at de kan tåle ret meget mere end kvinder, og så var de jo også lige ude at danse og forbrænde noget af det, og så kan de nok godt køre hjem, tænker de. Kvinder erklærer sig ofte enige i, at det kan mændene nok godt, uden at tænke sig om. Mænd har også tendens til at overvurdere deres egen snuhed og tror, at de er mere snu end politiet. De kører bare ad de små veje, og så opdager politiet dem aldrig, og hvis de bliver standset, så tager de bare en pastil. Jeg ved ikke, hvilken faktor der spiller stærkest ind. Det er nok en blanding af dem alle sammen, siger Johannes Andersen.

Promille på 2,5

I aftenens program af Station 2 Politirapporten, kan man se, hvor galt det kan gå, når man kører bil efter at have drukket for meget alkohol. Selvom det viser sig, at flest mænd bliver taget for spirituskørsel, så er det i programmet en kvindelig billist, der kører galt. Hun påkører en strømførende ledning, der antænder bilen, der bryder i brand. Hun redder sig selv ud, men da politiet kommer frem, virker hun fuld. Testen viser, at kvinden har en promille på 2,5, hvilket er væsentlig over det tilladte, som er 0,5. Heldigvis slipper kvinden uskadt fra ulykken.

Se med i aften, hvor politiet patruljerer til fods i Københavns natteliv og se, hvor galt det kan gå, når man blander alkohol og bilkørsel. Det er i aften klokken 21.25 på TV2 i Station 2 Politirapporten.

Du kan også se eller gense de nye afsnit fra denne sæson på TV2Play.