BLOG: It’s Oscar-time! Og mon de farvede stadig bliver valgt fra?

16x9
Filmen La La Land er storfavorit til flere Oscars. Men Ryan Gosling og Emma Stone er så hvide så hvide, og mange ser gerne, at der gives flere statuetter til sorte, farvede og repræsentanter for minoriteter. Foto: ROBYN BECH/Scanpix Denmark

BLOG: Efter sidste års skuffelser og ballede over endnu en gang hvid dominans er forventningerne store, når de eftertragtede statuetter deles ud i nat

Sidste år var ingen farvede skuespillere nomineret til en Oscar. For andet år i træk. Forargelsen var til at tage at føle på. Der blev talt om diskrimination, og kunne det være rigtigt, at man i 2016 ikke var kommet længere ved The Academy Awards? Og så i USA! Smeltediglen som nationen så stolt omtaler sig selv. Bygget på indvandrere med alle mulige baggrunde.

Der var ikke meget smeltedigel over Oscar-festen sidste gang. Det var en lukket hvid fest. Hashtagget #OscarsSoWhite gik hurtigt viralt, og der blev sat fokus på problemet.

De nominerede film afspejler verden

Måske er der sket noget, efter at de er blevet sparket bagi. I år har syv ud af 20 skuespillere farvet baggrund og slår dermed den hidtidige rekord på fem.

Ikke nok med det. Af de ni film, der er nomineret til bedste film er én asiatisk og tre film handler om sorte mennesker med overvejende sorte skuespillere.

En af dem, Hidden Figures, er både ”sort” og feministisk, og en anden, Moonlight,  handler om både sorte og homoseksuelle. Manden bag Moonlight, Barry Jenkins, er bare den fjerde sorte nogensinde, der er nomineret til bedste instruktør.

- Det er fantastisk, siger Cheryl Boone Isaacs, der er Akademiets første sorte præsident til avisen The Guardian, og instruktøren Barry Jenkins er enig: - Det er dejligt at se, at de værker, der er nominerede, afspejler verden, siger han til avisen.

Måske render La La Land alligevel med det hele

Derfor kan det godt ende med, at filmen La La Land render med det hele. Den med Ryan Gosling i hovedrollen, men den er efterhånden blevet hypet så voldsomt, at den er nødt til at tabe, siger mange Oscar-eksperter.

Akademiet forsøger at ændre på tingen. Medlemmer, som ikke har været aktive i ti år, har ikke længere stemmeret. Samtidig har man søgt efter flere kvinder og repræsentanter for etniske minoriteter. Planen er et fordoble antallet af disse inden der er gået tre år.

Dominansen af hvide skulespillere og ”hvide” historier kan have mange forklaringer, men noget tyder på, at interessen for mere realistiske eller sammensatte historier er stigende. Således med filmen Hidden Figures. Den handler om nogle sorte kvinder, der i 60’erne ansættes af NASA, det amerikanske rumagentur, fordi de har ekstraordinært gode matematiske hjerner. I sidste måned toppede filmen i to uger hos US box office som mest solgte film.

60’erne har stor symbolsk betydning for sorte – og hvide - amerikanere, fordi det var dengang borgerretsgrupperne dukkede op for alvor.

Amerikanerne tvunget til at se det i øjnene

Gennem tiden har der været mange år, hvor the Oscars blev uddelt, uden at én af modtagerne var sort. Her i Kenya, hvor jeg befinder mig, kalder aviserne i denne weekend det for diskrimination, en bevidst handling fra Hollywoods side for at udelukke sort talent.

Avisen Saturday Nation skriver: -  Den stigende anerkendelse af mennesker af afrikansk afstamning ved Oscar-nomineringerne i år kan ikke kun tilskrives bevægelsen Black Lives Matter, som har sat fokus på raceproblemer i USA på det seneste. Alle i filmindustrien og andre, der arbejder med kultur, har sat racespørgsmålet på agendaen og tvunget det amerikanske samfund til at konfrontere en side af livet, som det egentlig helst ville have ladet ligge.

I morgen ved vi, om det har hjulpet lidt.

Oscar-natten kan følges på TV 2 fra søndag klokken 22.55. På tv2.dk liveblogger vi hele natten igennem.