Martin styrtede 11 meter ned på jobbet: Har stadig svært ved at genkende familien

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at der ikke er sket nogen positiv udvikling i forhold til antallet af arbejdsulykker indenfor bygge og anlæg.

Martin Henriksen var indlagt på hospitalet i over to måneder efter et voldsomt styrt fra 11 meters højde - svarende til tredje etage. Ulykken skete på hans arbejde, da han ville have fat i en stige i forbindelse med et større byggeri.

- Jeg tænkte det var pisse irriterende den stod der, for den skulle jeg bruge, og så i stedet for at gå ned af trappen, så kunne jeg lige trække den stige op. Og så er jeg kommet for langt ud på kanten.

Herfra faldt han. Det er snart tre måneder siden, og i dag kan han have svært ved at genkende sin familie.

Martin Henriksen på hospitalet efter ulykken.
Martin Henriksen på hospitalet efter ulykken. Foto: Privatfoto

Flere tusinde arbejdsulykker

Martin Henriksens historie er ikke enestående. I 2015 var der 4.883 rapporterede arbejdsulykker indenfor bygge- og anlægsbranchen, viser tal fra arbejdstilsynet. I 2010, hvor der var et sammenligneligt antal beskæftigede i branchen, var tallet 4.517.

- Hvis vi kigger tilbage de seneste årtier, så er der et konstant niveau af arbejdsulykker i byggeriet. Det ligger nogenlunde konstant de seneste 20 eller 30 år, siger Johnny Dyreborg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Hos Dansk Byggeri mener man ikke, at tendensen nødvendigvis betyder at udviklingen har stået stille.

 - Vi er blevet bedre til at anmelde ulykker, så derfor kan vi desværre ikke læse i ulykkesstatistikken, at vi er blevet bedre på arbejdsmiljøsiden, men til gengæld er vi blevet meget bedre til at få anmeldt de ulykker, som skal anmeldes.

Arbejdsmiljøforsker Johnny Dyreborg mener dog, at tendensen dækker over en reel problematik.

- Når du møder op på en skadestue og skal repareres, så gør du det jo ikke for sjov skyld. Så er det fordi, der har været en skade. Og det ligger også konstant de sidste 20-30 år, siger han.

Ifølge arbejdsmiljøforskeren ligger byggebranchen i top fem over brancher med flest arbejdsskader, men det er stadig slagteribranchen, der ligger højest.

- I slagterierne har de reduceret arbejdsskader over de seneste 10 år. Byggeriet har været stabilt, imens man har set en reduktion i nogle andre brancher, siger han.

Byggebranchen sakker bagud på sikkerheden

Det er ikke blot i forhold til andre brancher, at byggebranchen står stille, mener Flemming Hansen fra 3F. Ifølge ham går det bedre med arbejdssikkerheden i Norge og Sverige, og det er primært fordi man prioriterer sikkerheden højere.

- Jeg tror, der er mere opmærksomhed på det - også fra politisk hold. Man vil ikke acceptere de høje tal. Man har også en ordning i Sverige, hvor man har regionale sikkerhedsrepræsentanter, som skal dække små virksomheder, der ikke har sikkerhedsrepræsentanter eller arbejdsmiljørepræsentanter. Det er en god ordning, som man godt kunne lære af, siger han.

Arbejdsmiljøforsker Johnny Dyreborg mener, at byggeriet på grund af det dynamiske arbejdsmiljø er en vanskelig branche at hæve arbejdssikkerheden i. Derfor er der heller ikke en simpel løsning på problemerne.

- Der er ikke sket nogle tiltag, der rykker ved sikkerheden for den enkelte medarbejder. Det er det, vi kan konstatere. Vi tror på det kan lade sig, men det er vanskeligt at pege på, hvilke midler der skal til.

Ifølge ham handler det om samarbejde mellem de mange forskellige aktører i byggebranchen, og han fremhæver, at en af årsagerne til den stillestående tendens er en kultur, hvor sikkerhed ikke er øverst på dagsordenen.

- Sikkerhed har det med at blive prioriteret ned i byggeriets arbejdsrutiner, så det i højere grad er økonomi og tid, der bliver den dominerende faktor, siger Johnny Dyreborg.

Netop dét var også årsagen til, at Martin Henriksens forsøgte at løfte stige op i stedet for at gå ned ad trappen.

- Det var for at spare tid - ikke en skid andet. Og det er jo åndssvagt, vi er jo ikke på akkord eller noget, siger Martin Henriksen. 

Martin Henriksen håber stadig på, at han en dag bliver rask nok til at komme tilbage på arbejde, men han tror ikke, at det bliver helt det samme.

- Ja, men så bliver det nok ikke højere etage en et enfamiliehus, siger han.