Anjas familie er fanget i IS-helvede - men hun kan intet gøre

Anjas irakiske familie er fanget i et sandt helvede i det IS-besatte Mosul. Men hun kan intet gøre for at redde dem.

Afmagt er blevet en hverdagsfølelse for Anja, der bor i Danmark, mens hendes familie er fanget i Mosul i Irak.

For mens den danske dagligdag går sin vante gang for journalist og tv-vært Anja Al-Erhayem, lider mange af hendes familiemedlemmer i et sandt helvede, mens den by, de bor i, bliver smadret omkring dem.

- Min tante sagde til mig, at man simpelthen ikke kan forestille sig, hvad de har gået igennem, medmindre man har været der. De har befundet sig i kælderen, fordi de ikke har turde at gå ud. De har ikke kunne tage et bad, fordi der ikke er noget vand, fortalte Anja Al-Erhayem blandt andet, da hun besøgte ’Go’ morgen Danmark’ mandag.

Anja, der har en dansk mor og en irakisk far har selv været i Mosul. Hendes far havde et hus i den nordlige del med udsigt over floden Tigris.

I dag er huset, hvor de hyggede sammen, lavede mad sammen og fik gæster, overtaget af Islamisk Stat.

Familien er fanget

Tusindvis er flygtet fra byen. Men Anjas onkel og tante bor der stadig. Anjas kusine nåede ud af byen for omkring et år siden, men i dag er situationen anderledes.

Nu er det nærmest umuligt at komme ud af byen.

Normalt er en begravelse en kæmpe ting i den arabiske verden, men der kom ikke en eneste, for folk turde ikke.

Anja Al-Erhayem

Tanten bor i den vestlige del af byen – den del, hvor Isis er blevet besejret – men byen er som jævnet med jorden, og hun har ikke været uden for sit hjem i en måned.

Anjas onkel bor i den østlige bydel, der stadig er besat. Han klarer sig, fordi han har rimelige midler, men onklens børn kan ikke komme i skole, og alle former for underholdning er fuldstændig forbudt.

Kortet over Mosul viser, hvordan floden Tigris deler byen i to. Anjas onkel bor i den østlige del, som stadig er besat af IS.
Kortet over Mosul viser, hvordan floden Tigris deler byen i to. Anjas onkel bor i den østlige del, som stadig er besat af IS. Foto: TV 2

Anjas kusine fik for alvor Islamisk Stats regime at mærke, da hun skulle mødes med en mandlig kollega, men havde glemt at tage handsker på. Det resulterede nemlig i intet mindre end 65 piskeslag til kollegaen som straf.

Hør Anja fortælle om det i videoen herunder:

Anjas kusine fik for alvor Islamisk Stats regime at mærke i Mosul, da hun skulle mødes med en mandlige kollega, men havde glemt sine handsker.

Den værste besked

Den 1. januar i år fik Anja en frygtelig besked.

Hendes fars fætter havde mistet sin søn og 12-årige barnebarn under et bombeangreb.

- De blev ramt af en granat og døde begge to. Normalt er en begravelse en kæmpe ting i den arabiske verden, men der kom ikke en eneste, for folk turde ikke, fortæller Anja. 

Selvom store dele af Mosul er blevet befriet fra Islamisk Stat, er byens ånd og sociale liv ødelagt. Det er en by, som Anja ikke længere kan genkende.

- Mosul er slet, slet ikke længere, hvad det har været. Det var jo en by med en hverdag, hvor man stod op om morgenen og drak sin kaffe, tog ned i byen og drak granatæblejuice, tog ind til forretningerne og bazaren og havde et socialt liv, forklarer hun.